Tudod milyen tanulótípus vagy?

tanuló lány

Ha tudod, milyen tanulótípusba tartozol, akkor gyorsabban és hatékonyabban tudsz tanulni. Persze motiváltabb is leszel. A tanuláshoz és az emlékezéshez érzékszerveket használsz. Minél többet, annál hatékonyabban tanulsz. De félreértések is keringenek a tanulótípusokkal kapcsolatban. Ezt szeretném tisztázni.

Tévhitek a tanulótípusba sorolásról

Számtalanszor hallom ezt a mondatot: Vizuális tanulótípus vagyok. Vagy azt, hogy hallás után tudok tanulni. Nos, a tanuláskutatók szerint és én is azt tapasztaltam, hogy olyan nincsen, hogy valaki egyértelműen ilyen vagy olyan típusba sorolható. Tudnod kell, hogy akkor tanulsz legkönnyebben és hosszú távra, ha minél több érzékszervedet használod hozzá. De a domináns jellemződdel légy tisztában.

Tanulás és felejtés

Képzeld el, hogy repülőgépből kidobsz egy korongot egy sűrű erdő felett. Valószínű átzuhan a fák ágai közt és jó mélyen landol.

Most képzeld el, hogy egy olyan korongot dobsz ki, aminek nyúlványai, karjai vannak, akkor az fennakad a fák ágai közt. Minél több csápja van, annál hamarabb, vagyis magasabban fog megkapaszkodni.
Eddig OK. De miért fontos ez? Ha ezeket a korongokat össze kell szedned a repülőből, akkor melyiket fogod leghamarabb elérni? Ami legmagasabban fennakadt.

A korongdobás a tanulás volt. Új infót vittél az agyadba. A korongok összeszedése, pedig az emlékezés. A csápokat pedig érzékszerveiddel növesztetted. Minél többet, annál jobb.

Vagyis. Nem tanulni nehéz, hanem előhívni a megtanultakat.

Érdemes tudnod, milyen tanulótípus vagy?

Igen, egyértelműen. A tesztek során, melyeket elismert tudósok végeztek, köztük a Nobel díjas Howard Gardner, megállapították, hogy az emberek többsége nem tudja, melyik típusba tartozik. Ugyanis a tanulási szokásai annyira rögzültek már, hogy nincsenek tisztában a valósággal. Ezért fordul elő gyakran, hogy nem a tanulótípusának megfelelő módszert részesíti előnyben.

Például. Ha valaki auditív és erről nincs tudomása, akkor hiába másol, jegyzetel, el fogja felejteni. A jegyzetét fel kellett volna mondania a telójára és gond nélkül tanulhatott volna.

Itt az idő, hogy megbizonyosodj arról, Te melyik tanulótípusba tartozol. Vagyis melyik a domináns az esetedben.
Töltsd le A Nobel díjas Howard Gardner, valamint a tanulás kutatók Frederic Vester és Dawna Markova tanulótípus tesztjét.

Tanulótípus teszt >>

Szerző

A nevem Weitz Teréz. Bő három évtizedes német nyelvtanári, 25 éves nyelvvizsga előkészítő és 20 éves szinkrontolmács tapasztalatom alapján fejlesztettem ki az egyéni tanulási-nyelvtanítási módszeremet.