Barion Pixel
pihenes

TANULJ HATÉKONYABBAN TÖBB PIHENÉSSEL

 

Pihenj, pihenj, pihenj többet, ha többet akarsz tudni. Nem, ez nem vicc. Ha utolsó hajrára időzíted a tanulást, nyilván azt mondod erre aztán nincs időd. Pedig így nagyon-nagyon rosszat teszel magadnak. A felturbózott tanulás hatékonysága nem lesz több, mint 5-10%.

Elfecsérelt idő az utolsó rohamtanulás

Ahhoz, hogy hatékonyabban tanulj, pont az ellenkezőjét kell tenned. Képzeld el, hogy van egy recepciós, akinek az a dolga, hogy a kapuban álló újakat elirányítsa a megfelelő helyre. Ha csak öntöd be az infót és nem adsz időt a recepciósnak megtalálni az asszociációt, ahova az tartozik, akkor forgalmi dugó keletkezik. Nagy része be sem jut az agyba, a másik része pedig nem a megfelelő helyre kerül. Vagyis nem jöhet létre e megértés.

Az „elvesztegetettnek” hitt időből nyereség lesz. Ha konkrétabban fogalmazom, így hangzik. Pont azért tarts szünetet, mert időhiányban szenvedsz.

Alvás közben tanulni

Az alvásidő, ha hiszed, ha nem, szintén tanulásidő. Ha közvetlenül alvás előtt átnézed még az anyagot, akkor alvás közben is dolgozik a recepciósod. A még várakozó infókat van ideje rendszerezni. Konszolidálódik a roham. Lenyugszanak a kedélyek.

Koncentrált tanulás

Mennyi ideig tudsz koncentráltan tanulni? Átlagban 20-25 perc. De ez persze sok mindentől függ. Lelkiállapotodtól, a tanulási módszertől, de leginkább attól mennyire nehezet tanulsz. Vannak olyan tanulandók, melyekre jó sokáig tudsz koncentrálni. Mert érdekel, mert az életed során használható tudást gyűjtesz össze.

John Medina igencsak kiváló egyetemi tanár, őrületesen érdekes magyarázatokkal tanít. Még az ő felmérése szerint is csak 10 percet tudnak a hallgatók koncentráltak maradni.

Így maradj koncentrált tanulás közben >>

A tanulóidőd egy ötöde legyen szünet

A kevesebb több. Igen, ez a tény igaz a tanulásra is. Ha sokat kell tanulnod és nehezet, akkor tanulj kevesebbet. Tanulóidőd egy ötöde legyen szünet. De észre tudod e venni, hogy mikor tarts szünetet? Ha tartod magad a 20-30 perces szakaszokhoz, akkor nem is kell figyelned rá. Ha pedig elmerültél egy könyvben, de egy idő után csak ülsz felette, tarts önvizsgálatot. Mire gondoltál az utolsó 2 percben? Ha nem a tananyag körül forogtak a gondolataid, akkor a legnagyobb ideje szünetet beiktatnod.

Mit csinálj a szünetben

Semmit. De tényleg semmit. Nézz ki a fejedből. Gondolja recepciósodra a fejedben. Engedd őt dolgozni. Sétálj egyet, menj az ablakhoz és bámulj kifelé. Játssz a tolladdal, vagy használd a menedzsermeditációt.

A menedzsermeditáció

Fogj egy A/3-as lapot. középről indulva húzz vonalat körbe haladva. 2mm távolságra egymástól. Időnként megfordulhat az irány. Rajzold így tele a lapot. Ne egyszerre, mert az hosszú idő lenne. Figyelni fogsz a rajzra, tehát nem fogsz figyelni a tananyagra. És éppen az a jó.

Mennyi ideig tartson a szünet

10-20-30 perc aktív tanulás után a szünet ne legyen több 2-3 percnél. Vigyázz! Könnyen átesel a ló túloldalára. A másik, amire figyelned kell! Úgy, ahogyan van áltanulás, van álszünet is. Ne nézd meg az üzeneteid, ne nyisd ki a géped! A szünet hatékonysága is pont olyan, mint a tanulásé. Az elején nagyon hatékony, majd az idő haladtával drasztikusan csökken. Mondhatnám, a recepciósod a fejedben azt hiszi vége a munkának és aludni tér. Nehéz lesz őt újra munkára bírnod.

Ettől jobbat ugye, hogy nem is tudtam volna mondani a hatékony tanulást illetően.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás