Barion Pixel

4 ok, amiért egyre nehezebben megy a tanulás

„Érettségire készülök, és rengeteg energiát teszek bele, de úgy érzem, nem tudom megtanulni a fogalmakat és amit megtanulok hamar elfejtem, mintha meg se tanultam volna.”

 

Ezt a levelet egy érettségire készülő lánytól kaptam. De írhatta volna egyetemista, dolgozó felnőtt, aki még mindig tanul, mert az élethosszig tartó tanulás nem csupán szlogen. Írhatta volna a szülő is, aki ugyanezt tapasztalja a gyerekén.

Lehet, hogy nem akarod elhinni, de attól még igaz, egyre „butább” embereket bocsát útjára az oktatás. Papírja van arról, hogy okos, de attól még nem lesz bölcs.

4 pontban összefoglalom, miért leszünk birkatársadalom. Miért érzed azt, hogy egyre butább vagy, egyre nehezebben megy a tanulás

 

 

A tanulás üteme egyedi

 

Bekerültél az iskolába 6 évesen, elvárták, hogy a tempót kövesd. Csakhogy minden ember egyedi tanulási tempóval tanul. A gyorsan tanuló hármasával tudja venni a lépcsőfokokat, a lassú egyesével. Az iskola meg beállt egy kettes tempóra, ami sem a gyorsabbnak, sem a lassúbbnak nem jó. A lassabban tanuló önbecsülésnek az első fájdalmas pofon, egész életére lesz hatással.

 

 

Mit ér a lexikális tudás az információs társadalomban?

 

100 évvel ezelőtt az volt a sikeres, aki sok lexikális infóval rendelkezett. Ma ugyanazt csinálja az iskola, kívülről tölt be a lexikai ismeretet a diákba. Micsoda baromság! Egy kattintással elérhető az infó, és az energia nagy részét még mindig ebbe kell fordítanod. Bele is teszed a mérhetetlen mennyiségű energiát, de utána azonnal el is felejtesz mindent.

 

 

Értő tanulás nem lehetséges

 

Totálisan szétdaraboltak mindent, az egész világot. Tantárgyakat, tudományágakat egymástól elszeparálva tanítanak. Esélyed sincs arra, hogy meglásd az összefüggést, azaz megértsd a világ és az ember működését.

Egy egykori földrajztanár mondta. Anno a kollégákkal beszéltek arról, hogy amikor ő Magyarországot tanította földrajzból, akkor a töritanár tökre más világrészt tanított, a magyartanár is másutt járt, és persze a biológia sem a Magyarországon honos növényekkel, állatokkal foglalkozott. Na, ezt hozd össze magadtól, hogy meglásd ezeknek az összefüggéseit. (Esteleg rájöjj arra, hogy elferdített ismeretet kapsz.)

Vagy nézzük az orvostudományt. Holisztikus gyógyítás? Úgy szétszedték az embert, hogy most már nem orvos van, hanem térdspecialista, aki csak az ember térdéhez ért. Holott Te is tudod, a betegség belülről fakad, nem kívülről ragad rád.

 

 

Mindenki egyedi

 

Az individuum lényegtelen, sőt a leglényegtelenebb. Ki vagyok? Hogy működnek az érzelmeim? Mihez van tehetségem? Az pedig van, mindenkinek van szuperképessége!

Kit érdekel, hogy ennek a gyereknek rendkívüli a ritmusérzéke? Mire jó az? Pedig azzal lenne dolga az életében.

Nagyon hosszú lenne még a hibák sora. De most abbahagyom, mert a mai ember 8mp-nél tovább nem képes figyelni.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás