Barion Pixel

NEM MEGY A TANULÁS – ezt az egyetlen dolgot tedd

 

Úgy tanulni, ahogy az agy szeretné

 

Te, aki követsz engem, tudod, hogy mivel foglalkozom. A hatékony tanulással, ami azt jelenti, úgy tanulni, ahogyan azt az agyad szívesen tenné. Nem tiltakozna. Épp ellenkezőleg, fájdalomként élné meg, ha ezt megtiltanád neki. Én itt tartok. Időnként le kell lassítani magam, mert azt vettem észre, semmi sem olyan élvezetes számomra, mint a tanulás. Képes vagyok elhanyagolni más fontos dolgokat.

Bár jobb agyféltekés tanulásnak neveztem el, mert a jobb agyféltekés rajztanfolyam után hasított belém a felismerés, hogy a tanulási módszerek, miket a diákjaimmal használunk, amit tanulási tréningen tanítok, azok szintén jobb agyféltekés technikák.

Miért? Mert nem állunk meg a tanulási folyamattal ott, hogy a bal féltekében feldolgozzuk, elemeket alkotunk, hanem átvisszük a jobb féltekébe. Összeépítjük képek segítségével és GONDOLKODUNK rajta. Így tudnám legjobban láttatni, (jobb agyféltekével 🙂 ) valaki összetörte a 12 személyes Hollóházi étkészleted. Ott fekszik a földön darabjaiban és te megpróbálod összeragasztani, hogy hozzávetőlegesen olyan legyen, mint az eredeti. A darabok a bal félteke, a ragasztott a jobb félteke.

 

Valami hiányzott az eredményhez

 

Hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektettem abba, hogy legyen egy hiánytalan szerszámos ládád a tanuláshoz. De éreztem, hogy valami hiányzik. Nem elég a szerszámkészlet, ha nem hiszed el magadról, hogy olyan képesség birtokában vagy, amivel mindent meg tudsz tanulni. Sőt, ami nem csak a tanulásra vonatkozik, hanem az életedre, sorsodra. Ez pedig az önbecsülés, önértékelés, magabiztosság. Megléte vagy hiánya. Ezért határoztam el, hogy visszamegyek az ősrobbanásig. A megszületésed utáni időszakig. Mert alfa nélkül nem lehet eljutni az omegáig.

Régóta fontolgatom, hogy már nem is jobb agyféltekés tanulásnak fogom hívni, hanem holisztikus tanulásnak. Éppen azért, mert abban benne van az egész ember.

 

Önkorlátozó hiedelmek

 

Alacsony önértékelés, önbizalomhiány, határozatlanság, döntésképtelenség, esélyekről lemaradás, önsors rontás. Hogyan keletkezett? Mert azt elhiszed, hogy nem ezzel az érzéssel születtél, ugye? Mikor, hol, hogyan, ki rontott el, s rombolod azóta te is. Ha úgy érzed érintett vagy ebben, akár csak bizonyos élethelyzetekben, olvass tovább. A végén a megoldási javaslat.

 

Nem magadat kell fejlesztened

 

Önfejlesztés? Mindig furán néztem e szóra. Fejlesztenem kell magam? Mert rossz vagyok? Rábukkantam egy mondatra, Beszélgetések Istennel 4. könyv.  És megszületett az AHA. „A feleszmélés lényege nem az, hogy megváltoztasd önmagad, hanem, hogy megváltoztasd a gondolkodásodat önmagaddal kapcsolatban.

 

Sors

 

Meg van írva? Még nincs. Most írod. Te írod!!!! Hogyan? Bár én már értem egy jó ideje, nem tudtam úgy megfogalmazni, hogy másnak is érthető legyen, de rábukkantam valakire. Mit is beszélek! Rám bukkant, amit kerestem. Horst Vogel megfogalmazását veszem most kölcsön.

Először van a GONDOLAT (van előtte más is, de nem most mondom el.)

A gondolatból SZAVAK lesznek, világra jönnek.

A szavakból TETTEK, a tettekből SZOKÁSOK.

A szokásokból a JELLEM, a jellemből a SORS.

 

Esélyek elvesztése

 

Ha már németet tanítok, egy ilyen példával demonstrálnám a folyamatot.

Gondolat: Nem tudok jól németül.

Szavak: Nem tudok jól beszélni, nincs hozzá elég szókincsem. Nincs nyelvérzékem.

Tett: Csendben maradok. Beszéljenek mások.

Szokás: Mindig a menekülő útvonalat keresem. (Óriási energiát igényel.) Döntésképtelenség.

Jellem: Önöstorzás, bűntudat, nem vagyok elég jó, félelem.

Sors: Elmentem a lehetőségek mellett, amit terített asztalon kínált az élet. Pl. kapcsolatépítés, jó munka, több pénz, elismerés. Kiváló esélyek. Azt csinálom, amit szeretek.

 

A gondolatod a tested tükrözi

 

Amikor a gondolat megszületik, milliszekundum alatt a tested tükrözi azt. Még mielőtt megszólalnál. Ha észreveszed és próbálsz korrigálni, az sem sokat segít. Maszk. A beszélgető partnered ezeket tudat alatt olvassa. Ő is leértékel. Visszaigazol. Megszólal a belső hang: –No lám! Szerinte is egy nulla vagyok.

Kezdődik minden elölről. A lefelé tartó spirál idővel örvénnyé alakul, mi leránt a mélybe.

 

Honnan jött a leértékelő gondolat?

 

Vegyük a példát: „Nincs nyelvérzékem.” Felhívom a figyelmed, hogy ez bármire igaz, amiben úgy érzed nem vagy elég. Buta vagyok. Félős vagyok. Gyenge vagyok. Nem tudom megcsinálni. Nekem soha semmi sem sikerül. Nézz magadba őszintén. Keresd meg a negatív gondolatokat, amik hatással vannak az életedre. Ami nincs, azzal nem kell foglalkozni. Én sem foglalkozom azzal, hogy nem vagyok egy matek „zseni”.Nem is akarok az lenni.

Nem veled született. Nem te találtad ki. Hoztad a múltból. Valaki mondta. Ki volt a legnagyobb hatással a mostani karakteredre? Elsősorban anyukád, apukád, nagyszüleid, nevelőid. Akivel a legtöbbet voltál, megalapozták a jellemed. (Hogy hogyan, abba nem megyek bele, mert letérünk a főútról.)

Tegyük fel, hogy kisiskolás korodban nem sikerült egy német feleleted. Anyukád otthon így nyugtatgatott: „Semmi baj, kicsim. Nincs nyelvérzéked, ezért nehezebben tanulsz. Biztos tőlem örökölted.” És ott a pont. Egyetlen mondat beláthatatlan hatással lehet az életedre. Jó hír, pozitív irányba is elindíthat egy mondat.

 

Az alma nem esik messze a fájától

 

Az önbeteljesítő jóslatok hatnak generációról, generációra. Te is tovább adod. Hacsak nem történik meg a feleszmélés a gyermekedben, amikor felnőtt. Szembe is mehet a hiedelmeknek, de általában csak komoly fájdalmak, tragédiák után jön a felismerés.

 

Jellemed a sorsod

 

Két idézet, mely alátámasztja ezt a gondolatmenetet.

„Ülj le a tények előtt, mint egy kisgyermek. Légy készen minden korábbi véleményedet feladni, különben nem tudsz meg semmit.”  Thuxley

„Csak akkor van lehetőséged új paradigmák kialakítására, ha a régit kioltottad.”Vera F. Birkenbihl

KIÚT AZ ÖRVÉNYBŐL

 

1 Figyeld a gondolataid. Légy a jelenben.

 

Azt hogy kell? Most ülsz? Az a jelen. A testednek. Eközben a gondolataid simán száguldoznak a múltban vagy a jövőben. Tehát igazából nem vagy a jelenben. Csak a tested. A tested pedig nem te vagy. (Hu ez lehet, hogy már meredek. J)Vedd észre, amikor rosszat gondolsz magadról. Erőszakkal azonnal gondolj másra. Akár mondd ki hangosan: De szép az a minta a függönyön!

 

2. Gondolj pozitívan a jövődre

 

Hogyan vezetsz autót? Hova nézel? A visszapillantóba? (múltba) Vagy előre? (jövőbe). Ha túl sokat nézel a visszapillantóba, balesetet fogsz okozni. Jó esetben csak magadnak. Ám ha a családod is veled van, ők is sérülnek. Nézz előre az útra úgy, hogy nem teleportálod a régen történt rossz dolgokat a jövőbe. Szerinted milyen vezetési stílusod,(jellemed), ha folyton egy múltbéli baleseteden jár az eszed vezetés közben? Tiszta út, tiszta lap.

Még egyszerűbben:

GONDOLKODJ A GONDOLATAIDON

Ha szeretnél egy szerszámosládát mindenféle szerszámmal a különböző szakanyagokhoz, gyere el egy tanulás tréningre és tanulj meg végre tanulni. Láthatod! A lelkeddel is foglalkozom.

Tanulás tréningek >>

 

Az online tanulás tréning is elérhető már. Oly sokan kérték, hogy végül megszületett.

Online tanulás tréning >>

 

További adalék a témához >>

Ha németet tanulsz, és érteni már értesz, de nem beszélsz >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás