Barion Pixel

Tuti tipp arra, hogyan beszélj egyre helyesebben németül

Nehéz a német nyelvtan

 

Nemrég kaptam egy telefonhívást. Egy hölgy hívott, aki volt a tréningemen és visszakapta az önbizalmát, hitét. Meg tud tanulni németül, oly sok kudarc ellenére. Oly sok próbálkozás és újrakezdés ellenére belevág megint. Lelkesen távozott, motiváltan, szilárd elhatározással. Na de miért is hívott?

-Képzeld, elmentem egy német tanárhoz. Azzal kezdte, hogy felmérte, mit nem tudok. Jó, akkor ezt sem és ezt sem és ezt sem. Lesz mit tanulnunk! Majd amikor beszéltetni kezdett, minden egyes mondatomba háromszor legalább beleszólt és javította a nyelvtani hibáimat. De nem keserített el, mert nem bennem van a hiba, hanem benne. Rájöttem, hogy eddig azért hagytam fel állandóan a német tanulással, mert azt éreztették velem, hogy milyen hülye vagyok. Mindjárt az jutott eszembe, hogy te azzal kezdted volna, nézzük meg, mit tudsz már. Előjött, amit a tréningen mondtál, mikor megálltam és kérdeztem mondat közben, hogy jó lesz így? Te pedig azt válaszoltad: Mit foglalkozol vele! Csak mondd! Majd szólok, ha nem értem.

Először tanulj meg kicsit beszélni

 

Némi nyelvtan kell hozzá. Nem vitás, hogy nem pakolgathatod a szavakat egymás mellé ragozatlanul, ahogy esik, úgy puffan alapon. Ezeket tanuld,  és már jöhet is a beszéd.

Német nyelvtan tanulási sorrendben >>

Ha ezzel megvagy és elboldogulsz már, akkor jöhet egy újabb nyelvtan. Én a módbeli segédigéket javaslom rögtön ezután >>

Milyen sorrendben tanuld a német nyelvtant

 

Ne abban a sorrendben, ahogyan egy nyelvkönyv veszi. Hanem? Azt tanuld, amire szükséged van. Mivel már kommunikálsz egy bizonyos szinten, észre fogod venni, hogy valamit nem tudtál elmondani, mert nem tudod, azt hogyan kell. Tegyük fel, múltban feltételes módot módbeli segédigével.

El kellett volna mennem a fogorvoshoz, de a főnök nem engedett el. Ezt eltárolod emlékeidben és mikor hazamentél utánanézel.

Német Nyelvtan Térkép

 

Meg ne ijedj tőle, amikor meglátod. Csak meg kell szoknod a formáját. Egy oldalon találod a teljes témát, nem szétdarabolva. És ez a szuper, mert egy pillantással áttekintheted. Igazából csak ennyi a legfontosabb német nyelvtan. Ennyit használsz az életben. Nem 300-400 oldal tömény szabály. Csupán néhány A/3- as rajz. A legjobb persze, ha a videós magyarázatokat is megszerzed magadnak, mert akkor aztán eltűnik a káosz. Meg annyiszor nézheted, hallgathatod, amíg nem lesz világos. Ha nyelvórákat veszel, akkor pedig nem kérsz nyelvtant, csak kommunikációs órát. De passzinthatod más nyelvtan könyvhöz is.

Miért érzed nehéznek a német nyelvtant

 

Mert azonnal a végét látod. Úristen, ezt mind tudni kellene. Ráadásul beszédben azonnal az eseteket, nemeket, mondatszerkesztést, múlt időt. Lehetetlen feladatnak érzed.

Jaj, ne így állj hozzá. Bontsd le ágakra. Mármint itt a Német Nyelvtan Térkép ágaira gondolok. Sőt, ha még úgy is zavaros, sok, bontsd még tovább. Semmi sem nehéz, ha visszafejted.

Azt is tapasztaltam, hogy azért torpannak meg sokan, mert visszafelé néznek. A kudarcaikra. Az optimista, magabiztos tanuló, a jelenbe tekint. Hú, most már ezt is tudom. Megint egy lépéssel előrébb vagyok.

Öreg vagy a nyelvtanuláshoz

 

Meg ne forduljon ez a fejedben. Elmesélek neked egy kísérletet. Azt kutatták a neurológusok, hogy valóban igaz-e az, hogy nem képes az ember egy bizonyos kor után tanulni. Baglyokat választottak a vizsgálathoz. Fiatalokat, öregeket. Feltettek rájuk egy szemüveget, amivel a 20 fokkal elfordítva látják a világot. A fiatalok néhány perc után megtanulták és nem ütköztek semminek. De az öregek bizony nekicsapódtak a fának. Amikor levették a szemüveget, a fiatalok pillanatok alatt visszaálltak. Itt abba is akarták hagyni a kísérletet. Kijelenthető, hogy idősebb korban nem lehet tanulni. Ám egy kutatónak támadt egy ötlete. Mi lenne, ha az öregeknek feldarabolnánk a fokokat. 5 fokonként lassan elérték a 20 fokos elfordítást és ők is simán vették az akadályt.

Tehát megállapították, hogy idősebb korban is bármit megtanulhat az ember, csak lassabban megy. De mi is az, hogy lassabban? Nem az, hogy lassabban olvasol, vagy mittudém, hanem több lépésre bontod.

Az a csudálatos ebben az eredményben, hogy nem csak a korra igaz. Bármire. A mi esetünkben arra, ha valamit bonyolultnak érzel, bontsd le kisebb falatokra. Ne akadjon meg a torkodon.

Tanulás, gyakorlás

 

Van olyan tárgy, amit tanulni kell. Van olyan, amit gyakorolni. Na kérem. A nyelvtanulás pont ebbe a kategóriába tartozik. Nem csak tanulni kell, hanem gyakorolni. Ledarabolva megtanulsz egy új nyelvtant, szót, szókapcsolatot, azonnal gyakorolj vele. Használd! Először otthon a kutyusodnak, cicusodnak vagy éppen a barbi babádnak, de gyakorold.

Übung macht den Meister.

Ne foglalkozz a hibákkal!

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás