Barion Pixel

8 tipp arra, hogyan tudsz jobban koncentrálni az online órára

„Mivel az egyetemeknek és középiskoláknak át kellett térniük az online oktatásra, így az eddig megszokott tanulási módszerek felborultak. A monitortól – először – fáj a szemünk, aztán egyenesen fejfájásunk lesz. A sok külsős zavaró tényező miatt pedig egyáltalán nem könnyű koncentrálni az online tanórára. Személy szerint neked milyen tippjeid lennének ehhez a témához kapcsolódóan?”

Jöjjön hát egy megoldáscsomag.

Fáj a fejed és kifolyik a szemed. Ha a testedet nem úgy használod, ahogy az elrendeltetett, akkor jelezni fog. Fájdalommal jelez.  Fáj a fejed, kifolyik a szemed, miután 8-10 órát ültél a monitor előtt görnyedve.

A természetes tanulás folyamata

 

Hogy tanultál meg főzni? Ott álltál néhány évesen a konyhaasztalnál, még szinte nem is láttál fel, lested a nagyit, figyelted, hogy csinálja az isteni buktát, krumplilevest. Majd egyszer, mikor már eleget láttad, te is nekiláttál, másoltál. Összekapcsolódott az elmélet a gyakorlattal. Figyeltél, mozogtál, minden érzékszervedet használtad a tanuláshoz, s a szemed is fókuszált hol közelre, hol távolra igazítottad a lencsét. Mozgattad a szemgolyót, a szemidegeket.

Információcunami az agyba

 

Az 1800-as években annyi infó érte az agyad, mint most egy nap alatt. Holott sem a tested, sem a szürkeállományod nem változott évszázadok óta. Tehát nem vagy felkészülve az információrobbanás által rád zúduló adatmennyiségre. Mit fog tenni az agyad? Kikapcsol. A termodinamika törvénye igaz rá is. Arra törekszik, hogy a legkevesebb energiával tartsa fenn magát, spórol. Alvó üzemmódban megy át, ha nem érdekes neki, amit hall.

Az érdeklődés fenntartása úgy, hogy semmi más inger nem érkezik feléd, csak a villódzó monitor és az előadás monoton hangja. Semmi élő, semmi testi kapcsolat, csupán a gép. Hát ez aztán a megpróbáltatás! John Medina megkérdezte tanulóit az egyetemen, hogy mennyi ideig tudnak figyelni? Tíz perc, volt a válasz. Tíz perc akkor, amikor élő az oktatás, és még érdekes is.

Mivel online vagy, nem csak az előadás jut el hozzád, hanem minden jelzés, ami az éterből érkezik, kvázi folyamatos multitasking üzemmódban akarsz működni. Ez az állapot pedig többszörösen energiazabáló. De nem csak annyi, hogy kimerülsz már 20 perc után, hanem a megosztott figyelem ádáz ellensége is a hatékony tanulásnak.

Mindeközben tudat alatt érzed, hogy baj lesz. Vizsgáznod kell, de lemaradsz, kimaradnak infók, nem áll össze a kép. Totál bizonytalanság, talajvesztés, emelkedő stressz, a jól működő stresszhormonokkal koronázod meg a fenti szenvedésedet.

Mi a megoldás?

Igyekeztem összeszedni azokat a lehetőségeket, amelyekkel jelentősen csökkenteni tudod a veszteséget.

Szem

 

Amikor csak lehet, hunyd be a szemed, és csak hallgasd az előadást, közben alkoss belső képet arról, amit hallasz. Ez azt jelenti, hogy ne csak halld, hanem lásd.

Dörzsöld össze időnként a tenyered és tedd a szemedre.

Csinálj szemtornát. Ne csak a monitort nézd, hanem nézzél a távolba, jártasd körbe a szemed a lakásban, tornáztasd.

Egyél több karotin tartalmú ételt, ropogtass sárgarépát, igyál homoktövist.

Test

 

Tested napi 20 km sétára lett kalibrálva, amikor még a napi betevőt gyűjtögetéssel, vadászattal szerezted be. Persze ez ma már lehetetlen, de 20 perc séta minimum kellene.

Ne csak ülj a gép előtt. Állva is hallgasd az előadást.

Futópadon gyalogolva egészen hatékony a tanulás.

Végezz gerinctornát

 

Már néhány perc monitor bámulás után telefon nyakad lesz, előretolódik a fejed, begörbül a vállad és a derekad. Vissza kell állítanod a gerinced, a gerinced természetes ívét.

Ezt nézd meg. 

Ha ülve dolgozol, tegyél a derekadhoz egy henger alakú párnát, amivel a görbületet tartod.

Menj ki a levegőre minden online szünetben, ha teheted.

Sétálj mezítláb a lakásban. Lehet kapni egy úgynevezett taposót. Elképesztő hatása van.

Nem tudsz már figyelni

 

Kapcsolj ki minden üzenet funkciót a gépeden, telefonodon.

Elfáradt az agyad, pihentesd meg a bal féltekét menedzser meditációval. Fogj egy A4-es lapot fekve, indulj ki a közepéről és kacskaringós vonalban haladva rajzold tele.

Teniszlabdát görgess a tenyered közt.

Relaxálj rendszeresen.

Eredményes tanulás

 

Ha a tanár nem példával támasztja alá az elméletet, akkor kérj rá példát. Keress te is példát az életből.

Válts nézőpontot. Mi lenne, ha…..

Ne lineárisan jegyzetelj. Használj színeket.

Jobb a kézzel jegyzetelés, mint a billentyűzet. Ahol csak teheted, írj kézzel.

Tanulj csoportban, párban

 

Közösségi lények vagyunk. Az ősközösségben nem volt hierarchikus rendszer. Mindig az vezetett, aki ahhoz a dologhoz a legjobban értett. Volt jó nyomolvasó, jó vadász, vagy aki fel tudta boncolni az elejtett állatot.

Térj vissza ehhez. Minden tárgynak vannak szakértői. Dolgozzatok össze, beszéljétek át az anyagot. Így nem esel kétségbe, ha elveszted a fonalat, amikor a tanár magyarázott.

Keress kapcsolatot, beszélgessetek többet.

Egyél, igyál másképp!

Hatékony tanulási technikák

 

Használd a két féltekés tanulás technikáit. Megtalálod a könyvemben az alapokat.

Gyere el a tanulás tréningre

vagy tanuld meg online. 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás