Barion Pixel

A Lozanov-féle szuggesztopédia módszertana

 

Lozanov az 1960-as években dolgozta ki a szupertanulás módszerét. Bármennyire hihetetlennek tűnik, de igazolhatóak az eredmények. Egy nap alatt 3000 szót tanultak meg a tanítványai. Ez azért is megdöbbentő, mert ha 2500 szót tudunk, akkor az már az adott nyelv átlagos szókincse.

Lozanov módszer nyelvtanuláshoz

 

Lozanov professzor a módszert azért a nyelvtanulással kezdte, mert az abszolút mérhető. Más tananyagból mindenki rendelkezik már meglévő tudással, ezért nem egyértelmű az eredmény, honnan hová jut el a tanuló. Azonban bármilyen tárgy megtanulására alkalmas a módszer. A szuggesztopédia avagy szupertanulás előnyei.

Stresszmentes, kényelmes, kellemes, hosszú távú tudást eredményez.

Munka után fáradtan is képes befogadni az agy a megtanulandó anyagot.

A Lozanov módszer felépítése

 

  1. Mindig egy körkörös folyamatról van szó, melynek lépései:
  2. ellazulás,
  3. dekódolás,
  4. aktív koncert – előadás,
  5. passzív koncert – rögzítés,
  6. gyakorlás,
  7. alkalmazás.

Ellazulás

 

Amikor leülsz tanulni, a legtöbb esetben csak a tested kész a befogadásra. A szellemed, elméd valahol úton van. Mondjuk, azon mérgelődsz, hogy nem kaptál parkolót. Rossz hírt közöltek veled. De az is eszedbe jut, hogy lenne sokkal kellemesebb elfoglaltság is, mint itt ülni és tanulni. Tehát a tested kész, de a szellemed nem nyitott a befogadásra. Belsőleg is meg kell érkezned. Ha ezt a szakaszt nem hagyod el, sokkal gyorsabban fogsz haladni.

Dekódolás

 

Egy gyors tartalom áttekintés következik. Majd megállsz és elgondolkodsz a témáról. Előhívod a már meglévő ismereteidet, véleményt is alkothatsz, már a legelején.

 

Aktív koncert

 

Háttérben klasszikus zene szól. Valamilyen szimfónia. A leckét felolvasod, esetleg a tanár olvassa fel, igen drámaian, felnagyítva, eltúlozva. Csendben, hangosan, tagolva, akár mondatokat megismételve, mintha egy Shakespeare drámát adnál elő a színpadon.

Miért kell ez a „cirkusz”? Mert így kapcsolódik össze a bal és a jobb agyfélteke. Ha csak olvasnád, a bal félteke dolgozna egyedül, s ő egymagában nem boldogulna  ekkora tananyaggal.

Passzív koncert

 

Lassú, barokk zene szól. Most nagyon lassan olvasod fel a tananyag magvát, az alcímeket, kulcsszavakat, vastagon szedettet.

Gyakorlás

 

Legyen változatos szerepjáték, dialógus, rím, ritmus, dal, játék, tánc, mozgás, csinálás, rajzolás. A tantárgytól függ a lehetőség. Ide illeszkednek a memotechnikai módszerek. Ennek a résznek a célja, hogy minél több érzékszervvel rögzítsük az ismeretet.

Alkalmazás

 

Ha idegen nyelv, akkor ez a beszéd. Ha más tananyag, akkor annak előadása, kvázi megtanítása. Itt használta Lozanov az individualitás módszerét. Tepperwein 1992-ben írt a módszer előnyéről: A szerepjáték alkalmas arra, hogy a tanuló legyőzze a lámpalázát, feloldja az önkorlátokat, kommunikációs blokádokat.

A tudományos megállapítást magam, és alá tudom támasztani. Gyakran teszem azt egy-egy tanulónál, hogy a nyakába teszem a sálam és azt mondom, hogy játsszon el engem. Ilyenkor olyan szavak is eszébe jutnak, amelyekről nem is tudta, hogy tudja.

 

Bár ez a szakasz még nem a való életben történő alkalmazás, de annak a főpróbája. Éppen úgy kell tekinteni rá, mint egy színdarab esetében a főpróbára az esti premier előtt.

Összefoglalás

 

Lozanov abból a tényből indult ki, hogy a tudatalatti befogadóképessége végtelen. Az ember nem használja ki képességeinek csupán 15%-át. A szuggesztopédia képes az észlelést 50-szeresére növelni.

A kreativitás, lazaság, könnyedség, korlátok megszűnése, az érzékszervek változatos bevetése és a különböző zene mind együttesen eredményezi azt, hogy lebontjuk a tanulással kapcsolatos káros tudatalatti hitünket:

Miszerint a tanulás nehéz.

Elfogadjuk, hogy lehet, sőt szabad, vagy akár kell hibázni. Nem kell tökéletesnek lenni.

Szívből és őszintén ajánlom, hogy próbáld ki. Még ha az elején idegenkedsz is tőle. Némely elemet szokásként beépíthetsz a tanulásodba. Lassan, hozzászoktatva magad a Lozanov-féle szuper tanulás teljes repertoárjához.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás