Barion Pixel

Csináld magad elég jóra

Einstein. Így hívták. No, nem azért, mert olyan zseni volt. Épp ellenkezőleg. Örök bélyegként viselte a nevet.

Amikor a szülei válófélben voltak és éjszakákon át először suttogva, hogy ő ne hallja, de aztán megfeledkezve róla egyre hangosabban üvöltve szidták, kaszabolták, szúrták szíven egymást a szavak erejével, ő összekucorodva a takaró alatt, párnát a fülére tapasztva rimánkodott. Csak legyen már vége!

Napok, sőt hetek óta nem tudott aludni. Hol az ordítozástól, hol pedig attól, hogy várta, mikor kezdődik.

Lehetetlen volt számára figyelni az órákon. Zakatolt az agya. Nem tudta leállítani félelem gondolatait. Rettegett.

S akkor Szórád tanár úr kihívta a táblához. Hirtelen azt sem tudta, milyen óra van. Képtelen volt felfogni a tanár mondatait. Látta, hogy beszél. Hangokat is hallott. Szófoszlányokat. Valamit írt a táblára, közben azon járt az agya, hogy az apja is megmondta:  – Fiam, hogy te milyen hülye vagy a matekhoz.! Fogalma nem volt mit írt, csak írt. Ekkor hallotta, egyre élesebben, hogy röhög az osztály. Igazából fel sem fogta mi történt. Az udvaron, a szünetben már Einsteinnek csúfolták. Szórád tanár úr lesajnáló mondata végérvényesen eldöntötte a sorsát.

– Hát nem vagy egy Einstein! Nem az apád eszét örökölted.

A beszédstílus óriási hatással van a képességre

 

Akarom mondani arra, hogy a benned rejlő képesség kivirágzik, kibontakozik, vagy visszavonhatatlanul gyenge képességűnek hiszed magad. A fenti példa, miszerint a nem jó matekos kasztba sorolás nem csak a matekra lesz hatással, hanem mindenre, bármire. A teljes önképre. Egy tanár, szülő egyetlen mondata is elég lehet arra, hogy elhidd, nem vagy elég jó, elég okos.

A test és elme kapcsolatát kötelezően tanítani kellene pedagógusoknak, leendő szülőknek. A gyermek önmagába vetett hite a tanárba, tanítóba, szülőbe vetett hit alapján alakul ki.

Ha a tanító néni azt mondta: Micsoda isten áldotta rajztehetség, matekzseni, zenei érzék rejlik e gyermekben, akkor úgy is lesz.

A szavak biológiai hatást váltanak ki

 

A dicsérő szavak, a kedvesség, bizalom, nagylelkűség pozitív érzést keltenek. Kinyitják az oxitocin csapot, mely hormonok hatnak az erekre. Kitágítják a véredényeket, ellazítják az izmokat. Lehetővé teszik, hogy az agy végezze a kutató munkáját. Kinyitsz. Elő tudja bányászni még a legmélyebben eltárolt ismeretet is.

Ezzel szemben a stressz elzárja az oxitocin csapot. Összehúzódásra készteti minden izmodat, az ereket. Bezársz. Bezárod a tudáshoz vezető kapukat.

Az elme csapdája

 

Az elme nem tud különbséget tenni valóság és képzelet közt. Vagyis a fenti mondat, a tanár hangjához hasonló hangfekvés, Einstein neve, képe, egy illat, egy mozdulat, bármi képes aktiválni azt az állapotot, amikor megszégyenültél, megszégyenítettek. Pedig az a múlt. Nincs többé. Mégis hat. Te hozod létre, kelted életre és viselkedsz ugyanúgy, mint akkor. A tudatalattidból, automata üzemmódban. Van egy jó hírem!

Csináld magad elég jóra

 

Ha te vagy az, aki lefagyasztja magát és nem a helyzet, akkor az ellenkezőjét is meg tudod tenni.

Első lépés. Légy tudatos! Ha gátak nélkül akarsz élni, szerepelni, cselekedni, dönteni, prezentálni, vizsgázni, idegen nyelven megszólalni, akkor vedd észre, amikor jön a para.

Jó lenne előbányászni múltadból azt a szituációt, amikor létrejött benned az önbecsülés letörés, akkor azt felülírhatod. Ha mégsem, az sem baj. Helyre tudod hozni másként,

Mosolyogsz. Nem tudatosan teszed. Nem mondod az arcizmaidnak, hogy húzzák felfelé a szádat, a szemeidet pedig résnyire. Boldog vagy>> mosolyogsz. A testeden hordozod az érzéseidet.

Kérdezd meg magad:

Testem! Mit tennél, ha magabiztos lennék? Ha elégedett lennék önmagammal?

Erőpózba vágná magát. Hát tedd ezt naponta többször is. Mind ahányszor eszedbe jut. Vagy valahányszor átlépsz egy ajtón. Ezzel formázod az agyad. Ez a neuroplaszticitás.

Az önbecsülés érzését a tested által növelheted.

Légy egy olyan helyzet, megmérettetés, kihívás, állásinterjú, vizsga előtt, amiről úgy érzed túl nagy kihívás számodra, mert nem vagy elég jó, vágd magad erőpózba. Légy gorilla, elefánt vagy oroszlán. Tartsd úgy a tested 1-3 percig, majd lépj színre.

Meg fogsz lepődni mire vagy képes!

Nehéz azzal kezdeni, hogy csupán elhiszed, hogy többre vagy képes. Előbb bizonyítékok kellenek.

A Jobb-bal jobban című könyvemben, ha megcsinálod a gyakorlatokat, alőször bizonyítékot kapsz. Utána már könnyű elhinni, hogy elég jó vagy.

Itt találod.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás