Barion Pixel

Hogyan érd el céljaid?

 

Avagy álom vagy megvalósítás. A vizualizálás meghiúsítja a megvalósulást. Hacsak….

 

Nyelvvizsgára készültünk a csoporttal. Szorgalmas, lelkes, érdeklődő kis csapat volt. Egyik órán Zsófi, aki a csoport legjobban, leggyorsabban haladó tanulója, ezt kérdezte:

 

– Tercsi néni maga szerint tényleg működik a vonzás törvénye?
– Persze- válaszoltam röviden.

– Akkor maga szerint is bevonzhatjuk a sikeres nyelvvizsgát, ha jól vizualizáljuk?

 

Erre is igent mondtam. Nem sejtve, hogy ennek milyen következménye lesz. Zsófi feleletei, szódolgozatai egyre rosszabbak lettek. Pár hónap múlva alig tudott véleményt mondani egy-egy új témáról. Szókincse visszafejlődött. Miért? Hamarosan kiderül.

 

Stockdale- paradoxon

 

James Stockdale 7 év szenvedés után élve szabadult a vietnámi fogságból. A legjobbat reméltem, de mindig tudatában voltam a realitásoknak- nyilatkozta.

Azok a rabtársai, akik csak reménykedtek, mind meghaltak.

Viktor Frankl ezt írta a haláltáborról: 1944-ben, karácsony és újév közt haltak meg legtöbben. Abban hittek, hogy azon a karácsonyon felszabadítják őket.

 

Sikertelen vizsgák oka

 

Shelly Taylor, a Kaliforniai Egyetem pszichológus professzora diákokkal kísérletezett. Azok, akik nagyon mélyen átélve vizualizálták a vizsga sikerét, sokkal gyengébben teljesítettek, mint a kontrollcsoport.

Miért? Vizualizálással ugyanolyan érzelmeket gyártottak, mintha célba értek volna. Ezért ölbe tett kézzel vártak annak beteljesülésére. Az imagináció energiavesztéssel is járt, amit vérnyomásmérővel bizonyítani tudott.

 

Vizualizálással rosszabb állás

 

Oettingen azt kérte a főiskolán a végzősöktől, hogy vizualizálják azt, milyen fantasztikus állást kapnak majd és mennyire jól keresnek.

Néhány év múlva összehasonlította az eredményeket azokkal, akik nem vizualizáltak. Ennek a csapatnak a tagjai több állást pályáztak meg, több ajánlatot kaptak, jobb álláshoz jutottak, és sokkal többet kerestek.

 

Az álmodozás gátolja a célok megvalósulását?

 

Egyáltalán nem. Csak tovább kell lépni.

 

Ha- akkor módszer

 

  1. Vizualizáld a célodat. A neokortex, a gondolkodó agyad kap egy adrenalin löketet, amitől kreatívabb leszel.

 

  1. Szedd össze a felmerülő nehézségeket. Minden szóba jöhetőt. Írd is le őket.

 

  1. Ha x nehézség fellép, akkor ezt és ezt fogom tenni. Írd le!

 

Így kapcsolod össze a reményt a realitással, felkészülsz a felmerülő akadályokra. Arra azonnal használható megoldásod lesz.

Nem adod fel az álmaid, hanem célba érsz és megvalósítod őket.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás