Barion Pixel
villám

Villámgyors szótanulási, tanulási technika

villám

Kulcsszó technika, avagy hívószó szótanulási technika. A módszerrel 5 perc alatt akár 40 szót, 1 óra alatt akár 200 szót is meg lehet tanulni. Első hallásra.

 

Vérzik a blútuszom.

 

Hupikék törpike vergődik a csapdában.

 

Gergely (Robi) a májusfán Zámbó (Jymmivel) közösen énekel.

 

Nótár Mary sosincs bajban.

 

Schütz Ila nem védte magát a rajongóktól.

 

Az oroszlán le van lőve.

 

Sterbinszki discojában nem halok meg az unalomtól.

 

Mi történt a fejedben

 

 

Miután elolvastad a fenti mondatokat, képeket láttál. Vagyis nem csak képeket. Egy egész sztorit. Nem 2 dimenzióban, hanem háromban. Úgy ahogyan kell. Szín, alak, forma, mozgás, ismert emberek arca. Elképesztő, meghökkentő, vicces nyúlfarknyi történetet alkottál a fantáziádban. Mindeközben megtanultál 7 német szót.

 

das Blut – vér

 

der Zwerg – törpe

 

gemeinsam –közös  (gemájnzám)

 

die Not – baj (szorult helyzet)

 

der Schutz – védelem

 

der Löwe – oroszlán

 

sterben – meghalni

 

Miért lehet megtanulni 5 perc alatt akár 40 szót? 1 óra alatt akár 200 szót?

 

Ahhoz, hogy érthető legyek, megint sztorit használok.

 

Van egy hatalmas földbirtokod. Vannak benne fák. Szép, nagy, öreg, lombos fák. Ám a föld háromnegyed része parlagon hever. Elhatározod, hogy fákat ültetsz, mert a sűrű fákkal benőtt erdő hatalmas érték. Lehet bármi baj az életedben, egy erdő kihúzhat az anyagi csődből. El is kezdesz csemetéket ültetni. Gyenge, kicsi, vékonyka, épphogy van gyökere fácskákat. Minden nap annyit, amennyi időt rá tudsz szánni.

 

Ám minden áldott nap, amikor munka után kimész a területedre, sírás szorítja torkodat. A sok munkával elültetett csemetéid legtöbbje szanaszét hever a földön. Hol egy erősebb szél, őzek, nyulak, vaddisznók döntötték ki a kis fácskákat. Mit teszel? Újra visszadugdosod őket. Reménykedve abban, hogy most nem úgy lesz. Halványka reménysugárral, hogy azért nem mind veszett kárba. De néhány hét után újabb sokk ér. Azok a fák, amik ellenálltak napnak, szélnek, támadásnak, szintén elhaltak. Élősködő, agresszív növények elnyomták, elszívták az életerőt előlük. Egy idő után feladod, mert hiábavalónak érzed a munkád. Azt gondolod, veled van a baj.

 

Szilveszter gazda erdeje.

 

Igen ám, de a szomszédos Szilveszter gazdának nőnek a fái. Lombosodnak, vastagodnak. Sűrű erdeje nő a parlagon. Mi a csudát csinál másként?

 

Szilveszter gazda olyan csemetéket ültet, amiknek 4-5 elágazó gyökere van. A gyökerek 4-5 helyen kapaszkodnak a talajba. Sőtmitöbb! Minden egyes kisfát odakötöz egy lombos fához. Majd, ha erőre kapnak, szétszakítják a köteléket és önálló életet kezdenek.

 

A szótanulás olyan, mint az erdőtelepítés

 

A parlagon heverő terület az agyban az a rész, amit nem használsz ki. Ha idegen szavakat tanulsz úgy, hogy addig olvasod, ismétled, míg meg nem jegyzed, az a gyökértelen csemetefa. Olvasás, beszéd a bal félteke munkája. Önmagában szinte semmire sem jut.

 

Amikor sztorit alkotsz, gyökereket növesztesz. „Vérzik a blútuszom.”  Mit látsz? Látod a logót. Talán kék. Csöpög belőle a vér. Piros. Hallod a cseppeket. A vér valamilyen érzelmet kelt benned. Ezek voltak a gyökerek. Szín, forma, 3 dimenzió, mozgás, hang, érzelem. A blútusz logója a nagy, erős fa. Őt már ismerted. Hozzá kötötted az új szót. das Blut – vér.

 

Miért jobb agyféltekés tanulás a jobb agyféltekés tanulás

 

Azért, mert a szín, forma, térbeliség, érzelem a jobb agyfélteke munkája. Igazából két féltekével tanulsz. A ballal olvasod, kimondod, a jobb agyféltekével gyökereket, csápokat, tapadókorongokat teszel hozzá. Nyilván, ha több helyen fixálod, akkor biztosan megmarad. Az érzelem a legerősebb tényező. Ha pedig már az agyadban meglévő ismert dologhoz kötöd, akkor a memorizálás tökéletes. Nem felejted el.

 

Ez nem más, mint mnemotechnika. Aristoteles korába nyúlik vissza.

Ne magolj, ne biflázz, használj mnemotechnikát

 

Természetesen nem csak német nyelvre használható a technika. Minden nyelvtanulásnál működik. Bármilyen számodra idegen, új szónál, fogalomnál alkalmazhatod. Számokat, neveket, évszámokat, felsorolásokat első hallásra képes vagy megjegyezni. Tulajdonképpen mindent.

 

Néhány példa

 

Bevásárlólistát így jegyezd meg >>

Mnemotechnikával a pesti hidakat >>

 

Miért nem használják az emberek a tanulás során

 

Sajnos inkább bifláznak. Mert azt hiszik, hogy az gyorsabb. Könnyebb elismételni 10-szer 30-szor, mint kitalálni valami „hülyeséget.” Ez akkora, de akkora önbecsapás! Van olyan, amit 160-szor kell ismételni, hogy örökre bevésődjön.

Újra és újra megtapasztalják, hogy a sokszori ismétlés, magolás után sem emlékeznek. Mégsem nyúlnak más módszerhez. Tudod, ugyanabba a gödörbe.

Nos, ezért találtam ki én a német szavak memorizálásához a szókártyákat. Így nem kell a németet tanulóknak agyalniuk.

Ezért építettem fel a 2 napos tanulás tréninget, és az 1 napos német tanulás tréninget, hogy minden erőmmel, tudásommal, teljes elhivatottsággal megtanítsam a gyors és hatékony tanulás módszerét.

 

Jobb agyféltekés tanulás tréningek >>

 

Az információrobbanás korában égető szükség van váltásra. Mert a gyom, az élősködő, agresszív növények, vagyis a sokkal érdekesebb, ám haszontalan információ könnyebben letapad az emlékezetben, mint az, amit tudnod kellene. Amire szükséged lenne ahhoz, hogy elérd célodat. Teljesítsd azt, amiért vagy, létezel.

 

Tökéletesnek születtél, de nem kaptál hozzá használati utasítást

 

A fejedben egy csoda van. Te magad egy csoda vagy. Teremtésre, tanulásra születtél. Életednek értelme van. Létednek értelme van. Isten nem vétett hibát, amikor megteremtett. Tudod jól használni azt, amit kaptál?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás