Barion Pixel

10 jótanács munka mellett tanulóknak

Munka, háztartás, gyereknevelés és tanulás

Szeretem a fizika törvényeit. Használom is gyakran problémamegoldásra. Most éppen arra, ha munka mellett kell tanulnod és szétcsúsztál. Idegileg, lelkileg. Úgy érzed már nem Te irányítod az életed. Madzagon rángat az egész világ.

De akkor is figyelmedbe ajánlom agyunk, testünk és lelkünk működését, ha nincs ilyen problémád. Tudatosan teszed majd, amit eddig ösztönből tettél.

Idő, mennyiség, minőség

A három fizikai fogalom, melyek a tanulásra is érvényesek. Határozottan kevés idő alatt kell nagy mennyiségű tananyagot, lehetőleg a legjobb minőségben elsajátítanod.

IDŐ

Úgy érzed kevés van belőle. Biztosan? Én biztosan tudom, hogy elegendő időd van arra, hogy megtanuld, amit tudnod kell. Irányítsd.

1. Jótanács: Tűzd ki a célt

Miért tanulod azt, amit tanulsz? Vizsgáznod kell? Munkádhoz kell? Fejlődésedhez szükséges?

Ne csinálj semmit addig, amíg meg nem határoztad hová szeretnél eljutni. Azzal kezdd, ami érdekel.

Miért?

Mert a cél fogja meghatározni azt, hogy mire van valóban szükséged. No meg azt is, hogy mennyit kell tudnod belőle. Nem kell mindent tudnod. Ha a neked érdekessel kezdesz élménytanulás lesz belőle.

2. Jótanács: Gazdálkodj az időddel

Rengeteg olyan időd van, ami kihasználatlan. Mivel nem figyelted meg még, elfolyik. Készíts egy táblázatot már vasárnap este a következő hétről. Fél órás lebontásban. Amilyen régen az órarended volt.

Írd bele a fix időket. Ami szent és sérthetetlen. Maradnak kisebb és nagyobb blokkok, ahova betervezed és beírod a tanulnivalódat.

Miért?

Ami le van írva az már szabály. Átlátható. Megnyugtató, ha van terv és tartható. Látod azokat az üresjáratokat is, amikor más tevékenység mellett tanulhatsz. (Nem újat). Dugó, vasalás, takarítás, autómosás…

3. Jótanács: Vedd észre, hogy halogatsz

Az időgazdálkodást mehet a kukába, ha halogatsz. Amit terveztél, tartsd be. Ha halogatáson kapod magad, vedd észre a csábítás ördögét a fejedben. Csapj le rá. Derítsd ki, hogy miért menekülsz a tevékenység elől. Sok? Nem érted? Korábbi kudarcok? Maximalizmusra törekszel?

Miért?

A halogatást elkerülni úgy lehet, hogy belekezdesz. Most. Meglátod, hogy csak elkezdeni nehéz.

http://karrierkod.hu/blog/hatekony-tanulas-kontra-halogatas-karrierkodhu

MENNYISÉG

4. Jótanács: Számolj

Kétféle lehetőséged van.

A.) 30 napod van és 900 oldalt kell megtanulnod. Kiszámolod, hogy napi 30 oldal az adagod.

Miért?

A 900 oldal soknak tűnik. De a napi 30 oldal gyerekjáték. Tudod. Meg lehet enni egy elefántot falatokban.

B.)900 oldalt kell megtanulnod. De csak 3 napod napod van. Most maxolnod kell. Pareto elv a 80%- 20% szabálya tananyagra is érvényes. Használd.

Miért?

Gyorsolvasással össze tudsz hozni egy kettes, hármas szintet. Olvasd el a tartalmat. Fejezetek főcímét, alcímét, kiemelt kulcsszavakat. Gyakran van összefoglaló a fejezet végén. Ebből a vázlatból csinálj elmetérképet. Meglátod, hogy sokkal többet tudsz, mint hitted.

MINŐSÉG

5. Jótanács: Lazíts

Különbség van a meditáció és relaxálás közt, de ha nem tudsz meditálni, relaxálj. Legalább 10-15 percet tanulás előtt.

Miért? A rövid távú memóriád 7 egységet tud tárolni. Ez tele van.

Egész napi munkádnál ugyanazt az agyterületet használtad, mint amire a tanuláshoz szükséged van. Amelyik agyterület fáradt, aludni fog. Észre sem veszed. Ezért alszanak el sofőrök vezetés közben.

A delfinek egyik féltekéje mindig alszik. A másik dolgozik. Velünk is így van, csak sokkal több rétegre tagozódik az agyunk.

Képzeld el, hogy egy hatalmas klinikára kell menned és a recepciós alszik. Bejutsz embertömegekkel, de fogalmatok sincs hová kell eljutnotok.

6. Jótanács: Csinálj az olvasás után elmetérképet és szóljon közben  barokk zene

Miért?

A bal agyfélteke ír, olvas, számol, elemez. Érzelemmentes, nem érti a humort, racionális. Egész nap ezt használod (persze a jobbat is kicsit, mert különben nem élnél).

A jobb félteke képet, formát, teret lát, színeket. Érez, empatikus, humoros, kreatív, fantáziál és összeépíti értelmes dologgá, a bal félteke által bevitt információt. Kapcsolatot keres és letapasztja a hosszú távú memóriába.

Megszámlálhatatlan felmérés bebizonyította. Ha csak olvasol, aláhúzol és újraolvasol, abból 24 óra múlva csak 10% marad meg.

7. Jótanács: 25 percenként tarts szünetet, elmélkedj az olvasottakon.

Miért?

Ennyi idő alatt megtelt a bal félteke. A rövid távú előszoba. Az ott lévő ismeretet át kell vinned a jobb féltekébe. Csak akkor lesz belőle megértés és valódi, használható tudás.

8. Jótanács: Készíts fogalomkártyákat

Miért?

Az agyad egymásra építi az infókat. Képzeld el, hogy egy kőműves falat épít és időnként a sorokból kimarad egy-egy tégla. Tudod mi lesz a végeredménye! Például ez. El tudod olvasni. Ugye? Mégsem jelent semmit.

9. Jótanács: Ismételj legalább 4x

De inkább ötször. Átlagról beszélek. De mindig függ attól, hogy milyen az anyag. Milyen formában voltál az első tanulásnál.

Miért?

Bizonyították, hogy ennyi ismétlés szükséges ahhoz, hogy végleges tudás maradjon a fejedben.

Ha elmetérképet készítettél, akkor annak ismétlése 8-10 perc csupán. Jelöld az elmetérképen, hogy hányszor ismételted.

10. Jótanács: Használj mnemotechnikákat

Miért?

Vannak felsorolások. Szabályok. De egy egész anyag áll címből, alcímekből, kulcsszavakból. Azaz felsorolásokból. Ezeket kell megjegyezned.

Ha megkérdezed a bal féltekéd, hogyan tanuld, azt mondja: ismételd, ismételd, ismételd. = MAGOLÁS. Ugyan nem érted, de fel tudom sorolni, ha kéred.

Ha megkérdezed a jobb féltekéd, hogyan kéri, azt mondja: adj képet, élményt, színeket, filmet, történetet, vicceset. Majd akkor én kapcsolom ahová kell. Tudni és érteni fogod.

http://karrierkod.hu/blog/dobbenetesen-hatekony-tanulasi-modszer-mnemotechnikak

Itt most abba kell hagynom. Pedig lenne annyi, de annyi minden még. Trükkök, ahogyan a holt időkben tanulhatsz. Koncentrációképesség, amit a világ, melyben élünk ellehetetlenített. Információbőségben válogatni tudás, hogy ne butulj el. Mnemotechnikák, melyekkel élvezet és élmény a tanulás.

Mindezeket a két napos jobb agyféltekés tanulás tréningeken megmutatom és begyakoroljuk. Látogass el, ha már felébredtél és érzed azt, hogy ebben az új információáradatban úgy nem lehet már tanulni mint régen.

http://karrierkod.hu/trening/felnotteknek

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás