Barion Pixel

10 ok, amiért hatékony a tanulás szókártyával

Szókártyás tanulás nem csak nyelvtanulásnál

Rengeteg kész szókártyát találsz a nyelvtanulás piacán. A legkülönbözőbb formákban. Egyik oldalon a magyar, másik oldalon az idegen szó. Számtalan előnyét megtapasztalta már az, aki szókártyáról tanul.http://karrierkod.hu/blog/nemet-tanulas-hatekonyan-5-avagy-dobd-ki-a-szotarfuezeted-a-kukaba

De sokkal kevesebben vannak azok, akik a szókártya módszert máshoz is használják. Pedig zseniális minden tárgyhoz.

Megfelezi a tanulóidődet

Biztosan kétkedve olvasod most amit állítok. Arra gondolsz, hogy iszonyat sok idő megy el kártya gyártásra, utána annak megírására. De ez az érzet csalóka. Az emberek hajlamosak arra, hogy azt gyakorolják, amit már tudnak és nem azt, amit nem tudnak. Nézzünk egy példát.

Egy édes kis tündérkislány zeneiskolába jár. Zongorázni tanul. Tanul egy darabot. Szorgalmas, becsületes, lelkiismeretes kislány. Mindig gyakorol és gyakorol. Mégsem fejlődik olyan ütemben, ahogyan a tanulásra szánt időtől elvárható lenne. Miért?

Elkezdi játszani a darabot. Gyönyörűen szól, csak úgy száguldanak az ujjai a billentyűn. Majd jön egy nehezebb szakasz. Lelassul, megakad. A vége megint csodásan szól. A kislány nincs megelégedve magával.

-Ezt még gyakorolnom kell. Jelenti ki határozottan. És újra kezdi. Első szakasz már-már tökéletes. Jön a nehéz. Ront és újra ront. Átverekedi magát. Vége száll könnyedén.

-Ez még mindig nem jó. És kezdi elölről. De a nehéz szakasz előtt az agya már rááll arra, hogy nem fog menni. Hibák sorozatát követi el. És persze, hogy nem megy.

A tündérke így szól magához:

-Nekem ez nem megy. Nem tudok megtanulni zongorázni. Rengeteget gyakorlok és egyre rosszabb lesz. Tehetségtelen vagyok.

Mi lett volna a megoldás? Ha csak azt a részt gyakorolja, amelyik nem megy. Fele annyi időt szánt volna rá. És megtanulta volna.

Amiért a tanulás gyakran gyötrelem

Mondd hányszor olvastad újra és újra az egész fejezetet, mert valamit nem értettél?

Mondd mikor győződtél meg arról, hogy amit elolvastál, azt valóban tudod e?

Mondd hányszor ment el a kedved a tanulástól a tömör sorokba írt tananyagtól?

Mondd hányszor érzeted magad pocsékul, amikor rápillantottál a több száz oldalra?

Mondd hányszor kalandoztál el olvasás közben, miközben a lelkiismereted azt súgta, hogy tanulsz?

Mondd hányszor érezted azt, hogy fél életed tanulással töltöd és alig van hozama.

Mondd hányszor gondoltad azt magadról, hogy buta vagy és tehetségtelen?

Szókártyadoboz

Térjünk rá a lényegre. Szókártyadobozokat lehet készen is kapni. De készíthetsz magadnak. Cipősdobozba kemény lapokkal 4 fakkot rekesztesz le.

Én jobban szeretem azt, amit tejes/ üdítős dobozból készítettem. Elvágtam 4db dobozt, összeragasztottam és bevontam tapétával. Te tudsz ettől sokkal szebbet is készíteni. 🙂 Csinálhatod 6 dobozból is. Akkor 6 fakkod lesz. Attól függ, hogy speciel neked mennyi ismétlésre van szükséged a hatékony tanuláshoz. Ki kell tapasztalnod.

Szókártyákat kivágni tényleg munkás dolog. Nem is fogod rendszeresen megtenni. Inkább vedd meg, vagy vágasd méretre. Papírboltban tudsz venni üres névjegykártyát különböző színben. A változatos színek is segítik az emlékezést. Jobb agyféltekét bevonja.

A kártya ne legyen vékony, puha. Mint mondtam, a névjegykártya a legalkalmasabb. Mérete attól függ, hogy mit tanulsz. Idegen szavakhoz elég a kisebb.

Fogalmakhoz, kérdés-válaszokhoz nagyobb.

Tehát egyik oldalra írod a fogalmat, vagy a kérdést. Másik oldalra a fogalommagyarázatot, vagy választ.

Hogyan használd a szókártyadobozt

1. Amikor megírod a kártyákat, már biztos, hogy nem kószál el az agyad a hétvégi programodra. És nem sajnáltatod magad ezerrel, hogy milyen gyötrelmes életed van neked.

2. Beteszed őket az 1. fakkba. Azt ajánlom, hogy 1-2 órán belül történjen meg az ismétlés. Azért, mert 2 óra múlva a megtanultak 80%-át sutba vágtad. Amit tudtál, megy a 2. fakkba. Amit nem tudtál, marad az elsőben.

3. Másnap ismételd a 2. fakkban lévőket. Ha tudtad, mehet a 3. fakkba. Ha nem, vissza az 1-be. Kérdezd ki az 1. fakkban lévőket. Ha tudtad, mehet tovább.

4. Így vándorolnak a kártyáid. Ha nem tudtad, vissza az 1.-be. Ha a 4. fakkban tudtad, akkor tedd tárgyanként egy gyűjtődobozba. Kb. fél év múlva ajánlott majd még egy következő ismétlés a gyűjtődobozból.

Miért hatékony a tanulás szókártyával

  • Csak azt ismétled, amit nem tudsz.
  • Követni tudja az agyad, hogy mit nem tudsz.
  • Cselekvő tanulást végzel, amivel a megtanultak legalább 90%-a megmarad.
  • Jobb agyféltekédet bevonod.
  • Meggyőződsz a valódi tudásodról.
  • Nem tudod becsapni önmagad.
  • Önbizalmat ad.
  • Kellemesebbnek érzed a tanulást.
  • A kártyákat magaddal tudod vinni, így bárhol ismételhetsz. Utazás közben, váróban.
  • Minél többet tudsz, annál könnyebben tanulod meg a következő anyagot. Az asszociációs tanulásnak ez a lényege.

De erről majd legközelebb. Ha követni szeretnéd a tanácsaimat, iratkozz fel a hírlevélre.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás