Barion Pixel

Hogyan fejleszd emlékezőképességed

A gyenge emlékezés rossz közérzetet okoz

Ha nem működik jól az emlékezeted, akkor az bizony megkeserítheti az életed. Én például tudatosan építgetem, fejlesztem azokat a tulajdonságaimat, amiről tudom, hogy kevés jutott nekem. Ilyen például a türelem. Szépen haladok vele. Na de akkor, amikor nem találok valamit, vagy tudom, hogy tudom, de nem jut eszembe, az még ki tud hozni a sodromból.

Mire kell emlékezned

Fontos lehet egy telefonszám, pinkód, név, különféle adatok, címek, emailcím, honlap. De egy beszélgetés elemeire is szükséged lehet. Mit is mondott? Hogy kell megcsinálni? Mutatta hova kell kattintani, azt hittem megjegyeztem. Az előadó mondta, hogy ez fontos. Nem jegyeztem fel, mert azt hittem tudom. És nem.

7 dologra emlékezel

Miért hiszed azt, hogy emlékezni fogsz? Mert bevitted a rövid távú memóriádba. Ott is van. Vagyis volt. Néhány percig. George Miller pszichológus számtalan kísérletet végzett a memória kapacitásáról. Átlag számot tudott megállapítani. Vagyis nagyjából mindenkinek az emlékezőképessége azonos. 7 dolgot tudsz megjegyezni. Az eltérés egyénenként csekély. 5 és 9 között ingadozik.

7 a bűvös szám

Hófehérke és a hét törpe. Hét jegyű telefonszám. A világ hét csodája. A hét napjai. Hétfejű sárkány. Hét vezér. Hét főbűn. Ennyit tud megjegyezni egy átlagember.

Lehet jobb az emlékezeted, mint hét

Ha matematikával foglalkozol, könyvelő vagy, esetleg közgazdász, banki szférában dolgozol, akkor a számmemóriád biztosan jobb mint hét. Az írók, költők, blogolók, irodalmárok szómemóriája jobb. A fotósok, festők, képzőművészek vizuális memóriája egészen kiváló.

Ez nagyon jó hír nekünk. Mert egyértelműen kiderül, hogy amit használunk, az fejlődik. A memóriával ugyanígy van, mint az izmokkal. Mindenkinek jó a memóriája azon a területen, ami őt érdekli. Érdekel, odafigyelsz, könnyebben megjegyzed, többet tudsz, sikerélmény, motiváció, még több tudás. Hát így van ez. Nem nagy cucc.

Mérd le memóriaképességed

3 perc az időintervallum, ami alatt meg kell jegyezned szavakat, számokat, mondatot, képeket. Kérj meg valakit, hogy írjon össze 30 szót, 30 számot. Keressen 30 képet. (Újságból vágja ki.)

Válasszon egy 3-4 versszakos verset. Abból készítsen egy lyukas szöveget. Elolvasás, vagy felolvasás után egészítsd ki a verset.

Használhatod ezt is: http://karrierkod.hu/blog/hogyan-tanulj-meg-szavakat-orokre

MKK stratégia a memóriaképességed csodája

Miért, Kép, Kapcsolat. Ne kell több ahhoz, hogy a 30 szót, számot, képet megjegyezd. Sőt tovább is merészkedek kijelentésemmel. Akár 600 szót is meg tudsz jegyezni ezzel a technikával.

Kapcsold a szavakat, számokat egymáshoz, vagy olyanhoz, amit már ismersz. Mindenképpen vizualizálnod kell, különben nem működik. Ezek a képek legyenek nagyon extrémek.

Egy példa asok közül : http://karrierkod.hu/blog/dobbenetesen-hatekony-tanulasi-modszer-mnemotechnikak

Jobb agyféltekés tanulási tréningek

A jobb agyféltekés tanulási tréningeket azzal kezdem, hogy felmérem a résztvevők memóriáját. Mindig 5-12 körül mozog. Ám néhány hónap óta folyamatosan néhány jelentkező 20-25 szót is megjegyzett.

-Milyen technikát alkalmaztatok? -kérdeztem tőlük

-A tiédet. Amit írtál a blogodban.- válaszolták nagy büszkén, hiszen már ezzel az egyetlennel kiemelkedtek az átlagból.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás