Barion Pixel

Hogyan tanulj meg nagy anyagot gyorsan?

A gyorstanulás királyi útja

1. Lazíts

Soha ne ess neki a tanulásnak úgy, hogy zsong a fejedben a nap összes eseménye. Érzelmek kavalkádja. Sértések, sérelmek, örömök, és persze szakma, szakma. Relaxálj egy lágy zenére és hagyd a gondolataidat elpárologni.

2. Mi a célod a könyvvel

Vizualizáld a célodat. Milyen pozitív hozama lesz annak, ha tudod a benne lévő szakanyagot. Csukott szemmel lásd a jelenetet, amikor használod a tudást. Munkatársaid csodálattal, elismeréssel néznek rád. Főnököd is nagyra értékeli fejlődésed. Minél aprólékosabban látod a jelenetet annál hatásosabb.

3. Vizsgáld meg a könyvet kívülről

Olvasd el a tartalmát, az írójáról a tájékoztatót. Mikor írta, mikor adták ki. Mit tudsz már a témáról.

4. Melyik fejezet keltette fel az érdeklődésedet

Ne úgy kezdj hozzá az olvasásnak, hogy első oldal első sorától. Majd a 25. oldalon az az érzésed, hogy nem az, amit vártál. Ennek a következménye, hogy erőltetve lenyomsz a torkodon még néhány oldalt. De feladás lesz a vége. Azzal kezdd, amire kíváncsi vagy. Ebből lesz az akarom.

5. Olvasás közben máris jegyzeteld ki a fontos kulcsszavakat.

Ajánlom neked, hogy azonnal elmetérkép/ gondolattérkép formában jegyzetelj. Akár a könyv végébe egy üres oldalra. De kiválóan működik, ha képeslap méretű sima fehér lapokat rendszeresítesz magadnak. http://karrierkod.hu/blog/az-elmeterkep-mindenki-szellemi-kepessegeit-megsokszorozza

6. Emlékezetből készítsd el a 2. elmetérképet

Nem, ha jegyzeteltél, az még nincs a fejedben. Akkor tudod, ha emlékezetből még egyszer le tudod írni az elmetérképet

7. Kulcsszavakat mnemotechnikával jegyezd meg

Kulcsszavaidból alkoss fantáziádban képet és technikával jegyezd meg. Egy a sok közül.  http://karrierkod.hu/blog/dobbenetesen-hatekony-tanulasi-modszer-mnemotechnikak

8. Mondd el

A királyi út végén a tanulás végén a tudás koronája, ha elmondod hangosan. Megint használd a fantáziád. Mintha prezentálnál a munkahelyeden. Vagy a főnöködnek adod elő egy spontán helyzetben. Azt képzeld el, ami neked a legjobban hihető, elfogadható szituáció.

9. Ismételd

Bizonyították, hogy egy általában 4-szer kell ismételned egy anyagot, hogy a hosszú távú memóriádba költöztesd. Persze függ a nehézségtől, illetve attól is, hogy mennyi információ lakik arról a témáról a fejedben.

Záróakkord

Mi végre ez a sok-sok képzelgés, képalkotás, vizualizálás? Azon nyomós okon túl, hogyha csak olvasol és jegyzetelsz, akkor főként a bal féltekédet használod. A képalkotással bevonod a jobbat. De! Van itt más is. Arról ugyebár van ismereted, hogy az agy nem tud különbséget tenni a valóság és fantázia között. Citrom – nyálelválasztás. Romantikus film – könnyfakasztás. Horrorfilm – gyors pulzus, félelem. A placebohatás a tanuláskor is éppen úgy működik, mint a fent említett esetekben.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás