Barion Pixel

Hogyan tanulj meg szavakat örökre?

Kísérlet a rövid távú memóriához

1 perc alatt jegyezd meg a következő szavakat. gömb, faág, virágcserép, napló, rajzfilm, citrom, aktatáska, fiókos szekrény, képkeret, eszterga, szigorú, repülőgép.

Most csinálj valami mást. 10-15 percig.

Ismétlés nélkül írd le a szavakat.

Melyikre emlékeztél 1-4-ig?

Melyikre emlékeztél 5-8-ig?

Melyikre emlékeztél 9-12-ig?

Nagy valószínűséggel a lista elején és végén lévő szavakra emlékeztél jobban. A középen lévő szavak könnyebben kerülnek feledésbe.

Hogyan használd ki ezt a tényt ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban tanulj szavakat, tényeket, adatokat?

Szótanulás 7-es blokkokban

A rövid távú memória kapacitása igencsak alacsony. 7 tényadatot, szót tud egyszerre eltárolni. Ebből adódóan ha szavakat tanulsz, akkor tanuld őket hetes csoportokban.

Ha megtelt a rövid távú memóriád és tovább töltögeted be a megtanulandó szavakat, akkor túlfolyik. Mégpedig úgy, hogy a régebben bevitt szavakat egy távolabbi, nehezen elérhető helyre tolja, hogy helyet adjon az újaknak. Később innen ki is üríti. Vagyis a felejtésnek tanulsz. Pedig időt, energiát fektettél a tanulásba. Mindhiába. Mert a rövid távú memóriából kiesett szavaknak semmi esélye, hogy a hosszú távú memóriába kerüljenek.

Ne a felejtésnek tanulj

Ezt a 3 dolgot kell betartanod, ha nem akarsz felesleges munkát végezni.

  • Ne tanulj nagy mennyiségeket egyszerre.
  • Ne tanulj hasonlókat egymás után. Például német és angol szavakat. Fizikát, matekot. Történelmet, magyart.
  • Tanulás közben semmilyen másik információt ne juttass az agyadba. Pl.: Tanulás közben ne menjen a TV vagy rádió, vagy ne halld mások beszélgetését.

Egyébként tudományosan ezt interferenciának hívják. Az azonos hullámok kioltják egymást. Az a gáz, hogy nem is veszed észre amikor kioltod a már megtanultakat. Csak akkor jössz rá, hogy semmi sem maradt meg belőle, amikor fel akarod idézni. Pontosan ezért nehéz elkerülni a felejtést, mert nem tudod, hogy felejtesz.

http://karrierkod.hu/blog/a-hatekony-tanulas-avagy-az-ismetles-hatalma

Ne felejts – hogy megy ez a gyakorlatban?

  • Mielőtt tanulni kezdesz, lazíts néhány percig. Ne tegyél semmit. Csak relaxálj. Így helyet csinálsz a rövid távú memóriában.
  • Bontsd az anyagot hetes blokkokra. Minden egység után állj le és megint tarts szünetet. Csak úgy bámulj ki a fejedből.

Persze a bevitt infó most még mindig csak a rövid távú memóban van. Át kell majd pumpálnod a hosszú távú memóriába, hogy tényleg ne menjen kárba, ha már foglalkoztál vele. Hogyan tudod áttenni a hosszú távúba, ez legyen egy következő történet.

Ha tetszett, akkor kövesd a sorozatot.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás