Barion Pixel

Jobb agyfélteke: miért érdemes bekapcsolnod

Jobb agyfélteke, a meg nem értett zseni

Mai világunk analitikus racionális gondolkodásra épül. Az oktatási rendszer is arra készíti a diákokat, hogy az életbe kikerülve majd racionális alapon hozzanak döntéseket. A technika fejlődése, az információs társadalom is arra kényszeríti az embert, hogy a bal agyféltekéjét használja, közben ügyet sem vetve arra, hogy az éremnek két oldala van. Agyunknak is két fele van, a jobb és a bal agyfélteke. Ha megbomlik az egyensúly, a harmónia, akkor az jelentős teljesítményromláshoz vezet.

Nem arról van szó, hogy a jobb agyfélteke jobb, mint a bal, hanem arról, hogy a hatékonyabb tanuláshoz szükség van az érzelmekre, fantáziára, vízióra. De legfőképp megértésre. A megértés a jobb agyfélteke feladata. A bal agyfélteke látja a fákat egyenként, de a jobb agyfélteke fogja felfogni, hogy az egy erdő.

Tippek, hogyan dolgozzon a jobb és bal agyfélteke összehangoltan

Nézzünk pár könnyen alkalmazható tippet arra, hogyan hangolható össze a két agyfélteke. Ezekkel az egyszerű és könnyen betartható tanácsokkal azonnal hatékonyabb lesz a tanulásra fordított időd. A fejlődés pedig az élet számos területén megmutatkozik. Nem csak a tanulásban.

Ne netezz, ne tévézz tanulás előtt

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a két tevékenység kikapcsolódást nyújt a tanulás előtt. Órási tévedés, sőt a legrosszabb, amit csak tehetsz azért, hogy gyengébb teljesítménnyel tanulj. Az íróasztali munkához, a tanuláshoz a suliban a bal agyféltekédet használtad. Le van strapálva. Gondolkodott elemzett, számolt, olvasott keményen. Ha újfent leülsz a képernyő elé, a jobb agyféltekét megint csak lustálkodni hagyod.

Mozogj! Bármit. Csak mozgasd a tested. Mozgással munkára bírod a jobb agyféltekédet is. Hiszen tudod, hogy jobb kezed lábad mozgatásához a bal agyféltekéd dolgozik, bal kezed, lábad mozgatásához a jobb agyféltekéd dolgozik.

Második lépésként relaxálj 15′

 

Korunk talán legnagyobb ellensége a stressz. A nap folyamán temérdek érzelmi impulzus ért. Sajnos többnyire negatív élmények. Kudarc, lebőgés, nem megfelelés. De lehetnek érzelmeket felkavaró pozitív élmények is. Láttad a kedvesed, jót dumcsiztatok barátnőddel. A tanulás koncentrált jelenlétet kíván. Le kell csendesítened a fejedben kavargó élményeket. Különösen, ha azok rossz élmények voltak, mert a fejedben uralkodó káoszt a bal agyféltekéd hozta létre.

Ébreszd fel jobb agyféltekédet zenével

Zenélj,vagy hallgass zenét és rajzolj, fess, barkácsolj. Ha van kedved hozzá. Ha nincs, akkor csak hallgass zenét. A jobb agyféltekét felébreszteni hosszadalmasabb feladat. Hiszen a nap legnagyobb részében kikapcsoltan pihen. Idő kell neki, hogy csipkerózsika álmából felébredve munkába álljon. Mielőtt konkrétan hozzákezdenél az olvasáshoz, 2-3 percig hallgass barokk zenét. Csak a zenére figyelj. Még jobb, ha ezt csukott szemmel teszed. Aktív tanulás közben is szóljon a háttérzene. Konkrétabban?  http://karrierkod.hu/blog/gyors-es-hatekony-tanulas-zenevel-3

Adj térképet a jobb agyféltekéd kezébe

Az Isten szerelmére. Ne úgy kezdd az olvasást, hogy akkor essünk neki az első szónak és haladjunk szépen sorról sorra. Először olvasd el a címet, majd az alcímeket. Állj le egy pillanatra, hagyd, hogy a jobb agyfélteke tárolja a vázat. Hiszen a megértéshez először kell egy áttekintés. A házépítés is tervrajzzal indul és nem úgy, hogy rakjunk téglákat egymás tetejére. Majd csak lesz belőle valami.

20-25 percenként újra be kell kapcsolnod a jobb agyféltekét

Tévedsz ha azt gondolod, hogy a jobb agyféltekét elég tanulás előtt egyszer aktiválni. Nem. Kikapcsol, mert az olvasáshoz a bal agyféltekét használod. Meg egyébként is. A rövid távú memóriád hamar megtelik. Ha kedved van, mélyedj el ebben : http://karrierkod.hu/blog/a-hatekony-tanulas-avagy-az-ismetles-hatalma

Tehát tarts szünetet. Ne csinálj semmit. Hagyd, hogy az agyad átrendezze a mappákat. A szünet ne legyen több 5 percnél. Mielőtt újra nekilátnál, csinálj legalább egy kineziológiai gyakorlatot. Rajzolj a levegőbe fekvő nyolcasokat és kövesd a szemeddel az ujjad.

Szinek, formák kellenek a jobb agyféltekének

Ha aláhúztad a lényeget, jegyzeteld ki. Használj hozzá sok-sok színt. Szimbólumokat. A legcsúcsszuperebb az elmetérkép. Ha nem tudod hogyan kell elmetérképet készíteni, ajánlom minél hamarabb tanuld meg. De már az is jó, ha a jegyzeted csak színes. Ugyanis az már hasonlít egy képre. Képet pedig könnyedén meg tudsz jegyezni. A szavak és számok csak kódok az agynak, amit meg kell fejteni és be kell magolni. Brrrr.

Beszélj róla

A tudást könnyű lemérni. Ha el tudod magyarázni, akkor érted. Aminél megakadsz, ott bibi van. Nem érted. De miért nem érted? Valószínű van a szövegben egy szó, aminek nem tudod a jelentését. Ha ezt nem szúrod ki, akkor idővel dől az egész dominósor. Ha egy szót, amit nem értettél megtanulsz, vagyis bemagolsz, azt a bal agyféltekével teszed. Nem viszed át a jobb agyféltekébe a megértés szintjére. Mert a jobb agyfélteke csak azt hajlandó megjegyezni, amit értelmezni tud. Nem kódokat és egyéb rejtjeleket, hanem azt, aminek értelme van.

Rögzítsd a hangod

Nem mersz megszólalni. Félsz, izgulsz. Belekavarodsz, netán teljesen leáll a gondolkodásod, amikor a tudásodról számot kell adnod? Pedig tudod, hogy tudod. De mindig akkor, amikor használnod kellene, beáll az agyhalál. Nem csak vizsgára, felelésre gondolok. Olyan esetekre is, hogy egészen szépen beszélsz már egy idegen nyelvet, ám ha beszélned kell egy anyanyelvivel inadba száll a bátorságod.

A jobb agyféltekéd tárolta a kudarcélményeket. Már egy több órás filmet is tudna készíteni a lebőgéseidről. A bal agyféltekéd azon nyomban megszólal, ha hasonló helyzetbe kerülsz.

-Te baromarc, te ezt nem tudod. Hülye vagy? Már megint ilyen megalázó helyzetbe akarsz kerülni? Jobb, ha meg se nyikkansz.

Menj elébe a dolgoknak. Teremts otthon kicsit hasonló helyzetet. Vedd fel a megtanultakat a telefonodra. Ha ott el tudtad mondani, akkor megy az mások előtt is. Az önbizalmat úgy tudod felépíteni, hogy sikerélményeket gyűjtesz. Kezdj hozzá most. Kezdj hozzá apró lépésekben.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás