Barion Pixel

Hogyan tanulj hatékonyan németül, ha Németországban dolgozol?

Szeretnék tanácsot kérni a hatékony német tanuláshoz.

Már 3 éve kint dolgozom Németországban és nagyon keserves a tanulás. A kollégámmal ketten vagyunk csak magyarok a csapatban, a többi bajor német kolléga. A köznapi konyhanyelv amire szükség lenne mert a szakmai többé-kevésbé elmegy. Azt is lehetne csiszolni de menet közben azt megoldjuk. Most úgy vagyunk vele, hogy ragad ami ragad. Megpróbáltuk már a tanfolyamot, az egyéni tanulást, de napi 10-11 óra munka után (ami inkább szellemileg fárasztó) nem nagy indíttatása van az embernek tanulni.

Tudom a kitartást még fejleszteni kellene ezen a téren, de sokszor van amikor nagyon leharcoltnak érzem magam.

A motiváció hiánya a német tanuláshoz

Ezt a tanácskérő levelet kaptam egy Németországban dolgozó szakembertől. Úgy gondoltam, nem személyes levélben válaszolok neki, hanem blogbejegyzéssel. Így segítve másoknak is.
Nem technikai tanáccsal kezdem a hatékony tanuláshoz a tanácsaimat. Mert dobhatod a sutba, ha nincs hozzá indíttatásod. Meg kell keresni a motivációt. Illetve először annak hiányát. Első lépésben gondolkodj el rajta, miért akarsz megtanulni beszélni. Ha az a válaszod, mert muszáj, rá vagyok kényszerítve, az nem lesz meggyőző motiváció, mert külső kényszer. Belülről kell, hogy induljon a vágy.
Miért kell megtanulnod? – Mert kényelmetlen nekem, hogy nem tudom elmondani, amit akarok. Úgy érzem korlátok között vergődöm, mintha szellemileg sérült lennék.
Miért lenne jó, ha el tudnád mondani, amit gondolsz?- Mert az olyan jó érzés, hogy végre nem vagyok néma. Büszke is lennék magamra. Jobb kedvem lenne. Nem enne a lelkiismeret, hogy milyen béna vagyok. Ennyi ideje kint élek és még mindig nem beszélek.
Akkor muszáj vagy akarod, hogy megtanulj?- Igazából akarom.
Ha ezt végig gondolod többször, rövid időn belül tényleg belülről indul a motivációd.

Nincs kedved a német tanuláshoz, mert nem tudod hogyan tegyed

Agykutatók megtalálták a motiválatlanság okait. A technikai oka a kedvtelenségnek, hogy nem is tudod, hogyan fogj hozzá és irgalmatlanul soknak érzed.
Nézzük csak, ezt hogyan tudod megszüntetni. Hogyan fogj hozzá?
Legyen nálad mindig egy kis notesz, amiben leírod magyarul, hogy mit szerettél volna mondani, de nem tudtad. Azt jegyezd fel. Akár kint, akár itthon kérj meg valakit, fordítsa le neked. Így nem egy tankönyv által megírt, számodra használhatatlan anyagot kapsz, hanem személyre szabottat. Ráadásul nem azt látod, hogy egy nyelvet kell megtanulnod, hanem csak néhány kifejezést. Ne ugorj fejest a noteszelős módszerbe. Határozd el magadban, hogy csak 1 hétig próbálod.

Fáradtan nem megy a német tanulás

Most jön a technikai része. Pihenten kell nekilátni a tanulásnak. Egy 10 perces relaxáció annyit tesz az agynak, mintha 3 órát aludtál volna. Keress a neten relax zenét. Kereshetsz vezetettet is, vagy csak simán lazító zenét. Vigyázz, mert könnyen belealszol. Utána már tuti nem fogsz tanulni. Írd ki a noteszedből a kifejezéseket szókártyára. Ha nincs kedved hozzá, akkor egy sima lapra, szétszórtan színes tollal. Mintha egy kép lenne. Soha ne szavakat!!!! Rövid mondatokat, szókapcsolatokat.
Ha ezzel megvagy, jöhet a tanulás. Lesz, ami azonnal a fejedben ragad. Lesz, ami nem adja magát olyan könnyen.

Miért nehéz német kifejezéseket megjegyezni

Elmondok egy mesét. Hogyan működik az agyad. Képzeld el, hogy egy partira kell menned, de nem ismersz senkit. Ráadásul ez egy kötelező esemény saját karriered miatt.  Bekukkantasz a bálterembe. Csupa ismeretlen arc, nem is szimpatikusak. Már az ajtóban megfordulsz és szíved szerint lelépnél. De tudod, hogy be kellene menned, mert a jövőd függ tőle. Nekiindulsz. Ám ismét inadba száll a bátorságod. Megint próbálkozol. Csak ténferegsz a sok ismeretlen között. Egyre rosszabbul érzed magad. Menekülsz. De az ajtóban meglátsz egy arcot. Mintha ismernéd. Megszólítod. És tényleg találkoztatok már. Ő körbevisz és bemutat az ismerőseinek. Most döbbensz rá, hogy velük is találkoztál már. Maradsz. Kis idő múlva már nevetgélsz, sztorizol és építed a kapcsolataidat. Miközben kint toporog egy másik gyávaság, aki lehet, hogy soha be sem fog lépni.

Mi köze a partinak a német tanuláshoz

A bulizó emberek az infók az agyadban. Minél több van belőlük, annál könnyebben talál a következő anyag ismerőst. Ha nincs ismerős, akkor tégy úgy mintha az lenne. Mert akkor akar ott maradni az új, ha van kihez csatlakozni. Erőszakkal nem marad.
Például: Ich fühle mich schlecht.- Rosszul érzem magam.
A fülem Mihály selejt. Ezt el kell képzelned, különben nem ragad. Látod magad és érzed, hogy nagyon rosszul vagy. Közben fogod a füled, a Mihály a főnököd és a hányingertől gyengén, füledet fogva ezt mondod Mihálynak. -A fülem Mihály selejt. Máris beugrik: Ich fühle mich schlecht. Vagyis nem volt a buliban ismerős, de ráfogtuk, hogy van. Eggyel többen vannak a buliban. A következő vendég (szókapcsolat) könnyebben talál ismerőst.

Szokások megváltoztatása

Hát az fáj. De meg tudod csinálni. Mert:
  • – Nem muszájból tanulsz, hanem mert akarod.
  • – Pihenéssel kezded a tanulást.
  • – Nem tűzöl ki nagy akadályokat. Napi 5 kifejezés, az heti 35. Havi 140. Gyűlnek a bulizó emberkék a fejedben. Egyre könnyebben ragadnak az újak.
  • – Utálatos dolog tanulni, ha addig ismétled, amíg meg nem marad. Így élvezetes, mert színesek a jegyzetek és marhaságokat agyalsz ki a megjegyzésre.
  • – Próbáld ki 30 napig. Ne tovább. Ha nem működik, térj vissza régi szokásodhoz. Pár hét után csodát fogsz tapasztalni.
  • – Használj ki mindent, amiből tanulni tudsz. De csak olyat, ami érdekel. FB oldalak olvasását, filmeket, magazinokat. Az ötletekhez segítségedre lehet a közösségünk:

https://www.facebook.com/nemetettanulok

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás