Barion Pixel

Mi van, ha nem jut eszedbe a szó németül?

Megfigyeléseim németül tanulókról

Sok-sok éves tolmács időszakomban vettem észre valamit. Mindig voltak a körünkben olyanok, akik egészen jól beszéltek németül. A hivatalos részek után jött a lazítás, beszélgetés, dumcsizás az asztalnál. Ilyenkor aki tudott beszélni, annak már nem kellett segítenem. De időnként mégis. Szépen folyt a társalgás, majd hol jobbról, hol balról odaszóltak, hogy mondják németül ezt vagy azt. Vártak. Miután megmondtam, folyt tovább a beszélgetés.

Ugyanezt tapasztalom tanításom során is. Készen vagyunk egy témakörrel és beszélgetünk. Megakad. Gondolkodik. Látom rajta, kattog az agykerék, szinte zakatol. Majd kérdezi: Nem tudom azt a szót, hogy. Kezdetben megmondtam. Ma már nem. Válaszom: Mondd másképp. És láss csodát, pár másodperc és mondja.

Mit tegyél, ha nem jut eszedbe a szó

Activityztél már? Ha nem, mindenképpen ajánlom. No hát ott van egy feladat. Nem mondhatod ki a szót, hanem körbe kell írnod. Hogy néz ki, mire használod.

Ugyanezt tedd meg németül is. Nem tudod mi a tégla.

Ezt mondod: Ebből építik a házat. Azonnal tudni fogja a partnered, hogy der Ziegelstein. Mondja is. Tuti megjegyzed.

Vagy a témátok az adózás. Nem tudod mi az adó.

Ezt mondod: Mi fizetjük az államnak, ha veszünk valamit. Nálunk 27%. Máris kapod a választ. die Steuer. Megjegyzed. Jobban, mintha otthon szótárból tanultad volna. A szótárból tanulást pedig tényleg felejtsd el. http://karrierkod.hu/blog/nemet-tanulas-hatekonyan-5-avagy-dobd-ki-a-szotarfuezeted-a-kukaba

Gyakorolhatod ezt a fajta gondolkodást, ha egynyelvű szótárt használsz. Mit jelent a szó?

Pl.: der Haartrockner – ein Gerät zur Erzeugung von Warmluft

die Schere – Wekzeug zum schneiden

der Aufsatz – Niederschrift über ein bestimmtes Thema

A körülírás előnyei

  • A hallgató folyamatosnak érzékeli a beszélgetést.
  • Te is annak érzékeled.
  • Nem esel pánikba, nem rombolod önbizalmad.
  • Gyakorolod a problémamegoldó gondolkodást.
  • Hatékonyan bővíted a szókincsed.
  • Legközelebb bátran szólalsz meg.

Nem azt mondom, hogy azonnal működik, ha még nem csináltad. Gyakorolni kell. Az első lépés a tudatosítás. Hoppá! Nem jut eszembe a szó. Hogy mondjam másképp? Agyad idővel megszokja ezt a fajta önsegítő módszert. Néhány alkalom után nem is kell figyelmeztetned az agyad, hogy újratervezés. Csinálja magától.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás