Barion Pixel

Német tanulás hatékonyan 5. Avagy dobd ki a szótárfüzeted a kukába

Annyira utálok szavakat tanulni!!

Valószínűnek tartom, hogy elhagyta már a szádat ez a mondat. Amin egyáltalán nem vagyok meglepődve. Nem is kellemes dolog magolni, mert ugye ez magolás. Feltéve,ha a jó öreg módszert alkalmazod. Órán,vagy otthon keservesen nekilátsz az új szavak kigyűjtésének. Beírod a szótárfüzetedbe őket. Ha a német tanárod jellemző tulajdonsága az überprecízség, akkor még a többesszám, és az összes létező szótári alak is alapelőírás. Hjaaa! Hát ki a fenét dob fel ez az előtted álló kínzási módszer? Igazából csak a mazochisták, vagy a turbósított motivációval beindult tanulóknak sikerül a szóhegyet megmászni. Ha rendszeres olvasója vagy a blogomnak, akkor pedig tudod, hogy a tanulás hatékonysága elsősorban az érzelmektől függ. Also, ha negatív érzelemmel állsz hozzá, biztos lehetsz a kudarcban.

Segítség!!! Nem tudom megjegyezni  a szavakat.

 

No látod! Ezt elhiszem. A szótanuláshoz kellemetlen érzéseid társultak. Alapból tiltakozik az agyad ezen elfoglaltság ellen. Ahol egy kis nehézséget észlel, nehezebb a szó, azt átengedi a szitán. Nem hajlandó eltárolni. Azt mondja: -Na jó! ha kell, hát kell. De azért kössünk kompromisszumot. Ami könnyű, azt elraktározom, de a nehezekért nem küzdök. Ha ragad ragad, ha nem hát hagyjuk elszállni.
A másik ok, amiért szenvedsz, az a szótárfüzet. Gondoltad volna? Kis betűvel, egymás alá írt összefüggéstelen szavak, megjegyezhetetlen szótári alakok tömkelege. Hát ha még ez több oldal!! Nekem is borsódzik tőle e hátam, ha csak hallom. No és hogy tanulod őket? Bal oldal letakarva,próbálod hangosan, még rosszabb esetben magadban elmondani a szót németül. És haladsz szépen lefelé. Magadat kérdezgetve. Jó esetben megfordítva is így teszel, ami azért ritkábban fordul elő. Vagyis letakarod a magyar oldalt és a német szót magyarra fordítod.

Az agy nehezen birkózik meg a lineáris szöveggel.

 

Unalmas, egyforma, semmi különbözőség nincs sem a főnevek, sem az igék és melléknevek között. Szódolgozatnál már minden németet tanuló diák megkérdezte a tanárt:Tessék megmondani, hányadik sorban van? Mert akkor tudom.
Dehogy a szót tudod! Az agyad lefényképezte a helyet, mert az könnyebb. És jól átvert téged, mert elhitette veled, hogy eltárolta. Ebből kifolyólag még mindig jobb módszer, ha valakit megkérsz, hogy kérdezzen ki össze-vissza. Na de valld be őszintén, ezt már nem vállalod be, mert még a végén kiderül, hogy a felét sem tudod, s folytathatod az önkínzást.

Cipős doboz, a lenyűgözően élvezetes szótanulás módszer.

 

Szükséged lesz egy cipős dobozra, kemény papírra, névjegykártyákra és filcekre. Ha éppen nincsen otthon cipős dobozod, jó ok lehet arra, hogy így szólj szüleidhez:

-Szükségem van egy új cipőre, mert akkor jobban tudok szavakat tanulni.

A szavakat a kártyára írd, egyik oldalra németül, másik oldalra magyarul. Írd őket különböző színnel, különböző betűformával.
Készíts hozzá rajzot is. Ha az igéket,főneveket, mellékneveket különböző színű kártyára írod, még jobb. Már az elkészítéskor egy tucatot megjegyzel. Pedig még nem is tanultál.
Sokkal könnyebb megjegyezni szókapcsolatot. Tehát írj a lapocskára szókapcsolatot.
Pl.: r Spitzenverkehr, akkor Spitzenverkehr in der Großstadt.
Vagy:überfahren, akkor das Kind überfahren.
Mondj a szóval mondatot. Ha ez a mondat extrém, annál jobb. Ich überfahre den Elefanten. Ezt képzeld is el.
Találd ki, miért keletkezett így a szó. Fölötte áthajtani. Ha nincs rá magyarázatod, gyárts te magad egyet.
Kösd a szavakat már meglévő emlékeidhez. Erschrecken-megijedni-Srek a meséből.
Fantáziálj, légy kreatív!
Most oszd 4 részre a dobozt és tedd bele az 1. fakkba a megtanult szavakat. Másnap kérdezd ki magad. Amit tudtál, mehet a 2.fakkba. Amit nem tudtál, marad az 1-ben. 3.nap kérdezd magad az 1.2.fakkból, ha tudtad, mehet a 3-ba. Mire a 4-be kerül, már biztosan tudod. A 4.fakkból félre teheted őket egy másik dobozba.

Lazán, szórakozva gyakorold a szavakat!

Szórd szét a szobádban a földre a kártyákat. Zenei háttérrel, sétálgass rajtuk és vedd fel azt, amit tudtál. Ha nem tudtad, hagyd a földön. Táncolgass, míg mind a markodban van.
Ami végképp nem ragad meg, azzal tapétázd ki a páraelszívót, hűtőt, WC ajtót,stb.
Találj ki rá dallamot, ritmust.
Most persze azt gondolod, hogy ez 5x annyi idő, mint leülni és bevágni a szótárból. Csakhogy a szótárból megtanultaknak csupán a töredéke marad meg.  Ezért a fene tudja hányszor fogod újra és újra tanulni őket. Míg ezt csak 4 fakkig ismételed és megmarad ÖRÖKRE.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás