Barion Pixel

Nem mersz beszélni németül?

2. rész

Miért nem mersz megszólalni németül? 5 egyszerű technika, mellyel megtanulod feloldani a félelmeidet, hogy végre aggódás nélkül bárhol, bármikor, bárki előtt meg merj szólalni németül.

  1. Nem merek beszélni németül, mert még kicsi a szókincsem.
  2. Ahhoz, hogy beszélj, nincs szükséged 2000-3000 szóra. Már 200-300 szóval el lehet boldogulni külföldön. Amikor magyarul beszélni tanultál, nem akkor szólaltál meg először, amikor már több, mint 1000 szót tudtál. Miket tudtál először mondani? Apa, anya, papa, mama, iszik, eszik, kér, játszik, ül, alszik, baba, autó…Vagyis létszükséglethez tartozó alapszavakat. A közvetlen környezettől haladtál kifelé. Amikor beindult a beszéd, akkor hirtelen felgyorsult a folyamat.

    Tedd ezt:

    Csípd nyakon az aggodalmadat. Mármint a gondolatodat. „ Még nem ismerek elég szót.” Azonnal vágd el a folytatást. Jusson eszedbe, hogy néhány szóval is lehet beszélni.

    Lehetsz hatással erre az aggodalomra? Igen. Folyamatosan bővítsd a szókincsedet.

    Tanulj meg minden nap 10 szót. Az havi 300 új szó. Fél év alatt 1800 szó. Ne magolj! Csináld így >>

    Buktató:

    Ha nincs megtervezve, hogy mit és mikor tanuld, nem fogod tartani magad az elhatározáshoz.

  3. Nem tudom elmondani németül, mert nem tudom a nyelvtant.
  4. Amikor még kicsi voltál nem vártál arra, hogy majd az iskolában megtanulod a nyelvtant és majd utána megszólalsz. Szinte csak szavakat tettél egymás mellé. E/3-ban ragoztál. Peti iszik. Peti éhes. Peti játszik. Kicsit később, mikor tudatosult, hogy te vagy Petike, akkor kezdtél ragozni. Csupán ezzel a 4 német nyelvtani ismerettel már németül beszélsz.

    Tedd ezt:

    Tanuld meg az igéket először E/3-ban, akkor –t van a végén. lernt, spielt, kocht, schläft…Tanuld meg T/3-ban, akkor –en van a végén. lernen, spielen, kochen, schlafen.

    Trükkös tanulás: Videó

    Tanuld meg a prepozíciók / toldalékok jelentését. Nem kell még helyesen ragozni. in- ban, ben, zu- hoz,hez, aus- ból, ből. Memorizáláshoz segítség >>

    Elején bőven elég a német alapszórend. Alany, állítmány, többi mondatrész. Ki, mit csinál, mikor, hol. Így >>

    És a személyes névmások lehet a következő.

  5. Félek, hogy hibázom.
  6. Naná, hogy hibázol. Hiszen most tanulod a nyelvet. Még az anyanyelvét sem tanulta meg senki úgy, hogy nem hibázott. És még most is gyakran hibázol. Ugye?

    De hogyan jutsz el odáig, hogy annyira félsz, hogy inkább meg sem szólalsz. Jön a gondolat a fejedben, hogy meg kell szólalnod németül. Hibázol. Bűntudat. Ez a negatív érzelmi reakció a testedben tüneteket vált ki. Gyomor összeugrik, szíved zakatol, remeg a kezed. Agyad reagál erre. Vészhelyzet! Ez nem jó a testnek. Menekülj!

    Tedd ezt:

    A fenti reakciót Te csináltad. A gondolatot Te generáltad. Ha azt meg tudtad csinálni, akkor az ellenkezőjét is. Lásd úgy, hogy ez a negatív gondolat egy fekete ló. Ne maradj rajta. Szállj le! Már az is segít. De ha gyakorlott leszel és nagyon tudatos, akkor át tudsz majd ülni a fehér lóra. Az elfogadás fehér lovára. Amin ülve tudod, hogy hibázhatsz, mert azzal fejlődsz. Csakis a hibáidból tanulsz. Egyre jobb és jobb leszel.

  7. Nem tudom megfogalmazni németül a gondolatomat.
  8. Gyakori probléma. Nem az a baj, hogy németül nem tudod. Magyarul nem tudod. Mert annyira bonyolultan, többszörösen összetett mondat van a fejedben, hogy még magyarul sem értené senki.

    Bocsánat, azért késtem, mert a kislányom beteg lett és kihívtam az orvost, de sokára érkezett meg és nem tudtam kire hagyni.

    Tedd ezt:

    Bontsd le egyszerű mondatokra.

    Entschuldigung. Meine Tochter ist krank. Ich musste auf den Arzt warten. Ich erziehe sie alleine.

  9. Félsz, hogy visszakérdeznek.
  10. Készülj föl arra, hogy mondanak valamit. De nem ismeretlen helyzetben szólnak vissza. A szituáció adott. Ha pénztárnál állsz, akkor azzal kapcsolatban kérdeznek, vagy mondanak valamit. A főnököd sem a csillaghullásról fog regélni, hanem konkrét szituációról.

    Tudnod kell, hogy egyszerre csak egy gondolatod lehet. Vagy figyelsz a beszélőre, vagy pánikolsz. Mi lenne, ha a hegymászó a sziklán azon gondolkodna, mikor zuhan le? Akkor ott a hegyen nincs más. Csak a hegy és ő. Vagyis a Te esetedben van a beszélő és vagy Te, a teljes figyelmeddel.

    Tedd ezt:

    Ha gyorsan beszél, mondd ezt: Bitte, langsam.

    Ha nem értetted, kérdezz vissza: Noch einmal, bitte.

    Figyeld a száját. Szippantsd fel a szavakat, amiket felismersz. Abból simán ki lehet találni, mit akar mondani.

    Ha még több módszert, trükköt szeretnél kapni a német tanulásodhoz, kövesd a FB oldalamat!

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás