Barion Pixel

Német szótanulás villámgyorsan, a hívószó technikával

 

1 óra alatt 120 vagy ennél is több szót lehet megtanulni a hívószó technikával. Nem, ez nem egy újabb kamu. Tudod mit, próbálj ki néhányat. Utána megnézzük, hogy mi történik az agyban, amitől mindenkinél működik.

 

Német szavak tanulása gyorsan ismert személyekkel

 

Arra kérlek, ezeket a kis sztorikat csukott szemmel képzeld el. Vetíts egy kisfilmet a fantáziádban. Olyan részletesen, amennyire csak tudod. Legyen színes, hallj hangokat, gondolj arra, hogyan érzed magad. Nevess!

 

szókártya

1.(Fördős) Zé ecetfát ültet.

2. (Nagy) Feró vendettát alkalmaz a bosszújához.

3. Fletó leheli a lakófelületet, mert nincs pénze fűtésre.

4. Angela (Merkel) németül beszél, kellemes hangja van.

5. Sterbinszki discojában nem halok meg az unalomtól.

6. Bruce Willisnek szőrös a melle.

7. A szerelem lángja Zámbó Jimmyt lassan körülveszi.

8. Erich (Kästner) rájár (Dér) Henire, mindig eléri.

9. (Szent) Péter Kávét rendel a személyautójában ülve.

10. Laisz (András) koktélját a vágányra öntöm.

 

Kérdezek, ne nézd a fenti mondatokat.

 

1.Ki és mit ültet? ….

2.Mit használ Nagy Feró a bosszújához?

3.Ki leheli a lakófelületet?

4.Kinek a hangja kellemes, ha németül beszél?

5.Hol nem halsz meg az unalomtól?

6.Kinek szőrös a melle?

7.Mi veszi körül szép lassan Jimmyt?

8.Hogyan éri el Erich (Kästner) (Dér) Henit?

9.Mit rendel Szent Péter személyautójában ülve?

10.Kinek a koktélját öntöd a vágányra?

 

Válaszok:

 

1.Fördős Zé ecetfát ültet. setzen – ültet

2.Feró vendettát használ. verwenden – használ

3.Fletó leheli a felületet. die Fläche – felület

4.Angela hangja , ha németül beszél, kellemes. angenehm- kellemes

5.Sterbinszki discojában nem halok meg. sterben- meghal

6.A láng Zámbó Jimmyit lassan veszi körül langsam – lassan

7.Bruce Willisnek a melle szőrös. die Brust – mell, mellkas

8.Erich mindig jár Henire és eléri. erreichen- elér

9.Sz. ter kávét rendel a személyautójába. der PKW – személyautó

10.Laisz András koktélját a vágányra. das Gleis – vágány

Emlékeztél? Meglepődtél? Nem baj, ha elsőre nem mindet tudtad.

 

Miért felejted el a német szavakat?

 

Amikor német szavakat tanulsz, akkor a német szó hangalakja számodra értelmetlen. Látod az asztalt és valaki most rámutat és azt mondja: Tisch.

Megszólal benned a belső hang. Hülye ez? Mi az, hogy Tisch, mikor ez egy asztal.

Ahhoz, hogy megjegyezd, az asztalnak van más neve is, elkezded ismételni. Leírni, ismételni. Vagyis a bal féltekével próbálod biflázni. Bal féltekével, mert ott a beszéd, az írás, olvasás. Hova vezet ez? Ha nem ismétled elégszer, akkor biztos, hogy elfelejted. Ha tudnod kellene, mert tanultad és mégsem jut eszedbe, azt mondják:
Persze, mert nem ismételted elégszer. Na, erre aztán fellázadsz, dühöngsz. Rengetegszer ismételtem. Mennyi az elégszer?

Teljesen változó lehet. Ami valami miatt könnyen megmaradt, azt elég volt 5-6 szor ismételni. De biztos van olyan, amit elismételhetsz százszor, akkor sem tudod. Ez nem vicc. Naná, hogy kutatták a tudósok, hogy nehéz szavakat hányszor kell ismételni, hogy megmaradjon. Nagyon durva szám jött ki. Volt, amit 160-szor ismételtek, mire végre megragadt.

 

Miért felejted még el a német szavakat?

 

Miközben ismételsz, kialakul benned az unalom. Az ismétlés az maga a gyötrelem. Rossz, utálatos, nehéz ismétléssel szavakat tanulni. Ezért is gondol sok ember a szótanulásra úgy, mint egy nagyon rossz dologra. A negatív élmény pedig megöli a tanulási kedvet. Megöli a tudást. Ha csak rágondolsz, hogy szavakat kell tanulnod, máris kiráz a hideg.

Eleve kudarcélmények tömkelegét idézi fel az agyad. „Neked ez nem megy…Nincs nyelvérzéked…Te ehhez hülye vagy…A múltkor sem ment…Ugyan hagyd, mert ez neked nem jó…”Előbb utóbb menekülésre fogod. Feladod.

 

Miért működik a hívószó technika német szavak tanulásánál?

 

Természetesen nem csak német szavak tanulásánál. Bármilyen szótanulás esetén működik a technika. Ráadásul mindenkinél. Mert mindenki fejében teljesen egyformán megy végbe a tanulás. Csupán a tempóban van különbség.
Az agyad nagyobb területét használod.

Egyszerű a magyarázat. Mert az agyad nagyobb részét, felületét használod hozzá. A képalkotás, színek, forma, tér, érzelmek, mind-mind a jobb agyféltekében vannak. Nem csak a bal félteke kicsinyke területét használod, hanem a jobb féltekét bevonva, hatalmas területeket aktiválsz.

A sztorit minden ember imádja.

Gondold csak el, ha egy előadáson ülsz és statisztikai adatokkal tömik a fejed, azonnal kikapcsolsz. Viszont ha egy érdekes sztorival támasztják alá az adatokat, akkor azonnal visszatér a figyelmed.
A hívószó technikánál minden egyes szó egy sztori. Na de milyen? Bizarr, meglepő, hihetetlen, vicces, döbbenetes, nem valóságos, extrém. Arra pedig az agyad vevő.

 

Miért használok konkrét személyeket német szótanuláshoz?

 

Képzeld el, hogy az agyadban lakik egy recepciós. Azt mondod neki, hogy keresed a Ferit. A recepciós elindul és keresgélni kezd. Felkeres minden Feri nevű ismerőst. Talál is egy kis idő után egyet. Majd elveti és azt mondja: – Biztos nem őrá gondolt a gazdám. Ez mind idő, idő, idő.

Ha azt mondod neki, hogy Nagy Ferót keresed, azonnal mutatja a képet. Most már csak össze kell kapcsolnod Nagy Feróval a sztorit. Hogyan? Mint ahogyan egy regény olvasásánál belső filmet forgat az agyad. Ez már a Te személyes történeted lesz. Mindenkinél más és más. Mert az agyadban eltárolt emlékképekből teszi össze.

 

Pozitív élmény a német szótanulás

 

Az unalom megöli a tanulást. A tanulásnak, a szótanulásnak élményt kell nyújtania. Garantáltan élményt nyúlt a hívószó technika. Szakít minden hagyományos biflázós, magolós módszerrel. Hiszen kényelmesen ülve a foteledben nem kell mást csinálnod, mint sztorikat elképzelni a fantáziádban. Közben szórakozol. Megdöbbensz, nevetsz, elborzadsz, mert olyan is van. Undorodsz, szeretsz, életélményeket idézel fel, sírsz, vitázol. Oly képi, hangi érzelmi kavalkádot indítasz a fejedben, hogy csoda lenne, ha nem tanulnál belőle.

 

Nem csodamódszer a német szótanulási hívószó technika

 

Meg kell tanulnod újra képet alkotni.

Nem, nem csoda. Olyan csodát ne várj, hogy gyakorlás és tanulás nélkül működni fog. Aki leszokott arról, hogy a jobb agyféltekéjét használja, mert leszoktatták, annak először lassan fog menni a fantáziálás.

Leszoktattak? Oh, igen. „Az álmodozás az élet megrontója. Ne fantáziálj fiam! Inkább figyelj!”

Ma már mindent képben kapsz. TV, plakátok, okos telefon, FB, Google, Insta, Pinterest, skype. Egyáltalán nem kell megerőltetned a fantáziád.

Iskolában? Zene, rajz, művészet, alig kap teret. A lexikális tudás szöveg formájában ömlik, zúdul rád. Amit pedig nem használsz, az elcsökevényesedik. A jobb agyféltekéd igencsak ez úton halad.

Meg kell tanulnod a szavak összekapcsolását.

Rá kell szoktatnod az agyad, hogy a magyar hívószó és a német szótag, szótöredék kiemelkedő szerepet kapjon a sztoridban. Azt kell részletesen látnod.

Például:
Berúgok ginnel, azzal kezdem. beginnen- kezd
Itt látnod kell, hogy valamit azzal kezdesz, hogy berúgsz ginnel. Ez már a Te személyes sztorid lesz, hogy mi kezdesz el.

A tekegolyót a táskámba dugom. stecken- bedug, betesz
Látnod kell azt, hogy bedugod a táskádba a tekegolyót, mert el akarod lopni.

 

Kell e ismételi a német szavakat, ha hívószó technikával tanulod?

 

Igen. De közel nem annyiszor, mintha magoltad volna. Sőt az ismétléssel is tudsz időt nyerni, ha így csinálod >>

 

Rajzok a szókártyán

 

Kb. 500 rajzos kártya van szókártyacsomagban. Főleg az elején. A rajzok segítenek extrém képeket alkotni. De mint mondtam, a saját képalkotás, saját sztori megalkotása az agyban sokkal hatásosabb lesz, hiszen a jobb agyféltekédet felébreszted csipkerózsika álmából. Ami kihat életed minden területére. Mást is könnyebben tanulsz majd meg, ha megint tudsz képekben látni, gondolkodni, memorizálni.

Nem, nem beszélek félre. Valóban egészen másképp dolgozik majd az agyad, mint eddig.

Nagyon, nagyon érdekes bizonyítékát mutatom >>

Itt is találsz példát a hívószó technikára >>

Ha nem akarsz többé nyüglődve, hiábavalóan német szavakat a felejtésnek tanulni, akkor rendeld meg a szókártyákat itt >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás