Barion Pixel
memoria

Bárhol végezhető egyszerű memóriafejlesztő gyakorlat

 

A képzelőerő a fejlődés kulcsa. Képzelőerővel született a kerék, az autó, az űrhajó. Mióta kész képeket kapsz, Tv, Instagram, Pinterest, Fb, már leszoktattak a képzelődésről. Pedig a jól működő fantázia segíti az emlékezést, a memóriát. Hogyan fejleszd?

 

Képzelőerő állapotfelmérés

 

Rajzolj egy házat. Rajzolj egy fát. Rajzolj egy almát. Ugye ilyen lett?

 

 

Így néz ki a valóságban bármelyik? Naná, hogy nem.

 

Fiókok az agyban, szimbolizálás

 

Manfred Spitzer agykutató paradicsom példán keresztül mutatja a szimbolikus gondolkodást. Hogyan egyszerűsít az elméd? Az elméd tudja, hogy néz ki a paradicsom, ismeri az illatát, ízét. Viszont nem emlékszik minden egyes paradicsomra, amit megettél.

Spitzer azt mondja, tanuláskor nem a részletekre figyelsz, hanem az általánosságra. És ez így tök jól van. Ha nem így lenne, beleőrülnél. Beleőrültél volna, ha minden egyes paradicsomot, amit megettél, a teljes mivoltában képes lennél felidézni. Betetted a paradicsom szimbolikus képét egy fiókba.

De ha tanulni akarsz, minél részletesebb, precízebb az emléked, annál jobban emlékszel rá. Akarom mondani, annál jobban működik a memóriád.

 

Állapotfelmérés: milyen az emlékezeted most

 

Jegyezd meg ezt a 10 szót, 3- szor olvashatod.

hajó, lift, papír, rugdalózó, illékony, csésze, állólámpa, asszertív, fa, ló

Most kattints el egy másik oldalra a neten. Állítsd be a stoppert 5 percre. Nézelődj. Olvasgass. Nézz képeket.

5 perc után írd le a szavakat emlékezetből. Mennyire emlékeztél? Meg vagy elégedve magaddal? (Még ha igen, akkor is azt kell mondanom, ez a rövid távú memória.)

Azt figyeld meg, hogy melyekre emlékeztél? Azokra, amelyekről, részletes képet láttál. Konkrét, egyedi képet. Ló? Lehet, hogy a Te lovad egy kis póni volt. Vagy egy fehér táltos.

Melyikre nem emlékeztél? Amiről nem láttál képet. Csak olvastad, tudomásul vetted. De nem időztél el azzal, hogy láss. Pl.: Illékony, rugdalózó. Aminek a jelentését nem tudtad, vagy tudtad, de nem láttál hozzá semmilyen képet: asszertív, arra nem emlékszel.

 

Nyelvtanulás, avagy miért felejted el a szavakat

 

Szerintem, most már tudod. Meg akarsz tanulni egy új szót, de amihez nincs kép, az nem fog megmaradni. Hacsak nem magolod 40-szer vagy még többször. Végül is, az is egy módszer. Évek kérdése és ha nem utálod meg mindeközben a szótanulást, mert mazochista vagy, az is működhet.

 

Szótanulás a hívószó, vagy kulcsszó módszerrel

 

Többek közt az agyműködés fenti törvénye miatt alkottam meg az 1 óra alatt 120 szót, német szókártyacsomagot.

 

folgen – követni

Olga követi a híreket. De ez így nem elég konkrét. Ha nem látod, hogy ki az az Olga, akkor elfelejted. A kártyán tehát ezt látod:

(Kálmán) Olga követi a híreket.

 

rennen – rohanni

Reni rohan hozzám. Nem elég konkrét kép. Hacsak nincs Reni nevű ismerősöd, aki rohan hozzád.

Én ezt írtam: ( Tolvai) Reni rohan hozzám.

 

Német szótanuló kártya >>

 

A képzelőerőd, memóriád, koncentrációd hamarosan romokban

 

Ha nem teszel valamit. Ha nem lépsz, hanem hagyod magad sodorni az árral, hamarosan már a nevedre sem fogsz emlékezni.

Miért? Hallottad már ezt a kifejezést: „Digitális demencia”?

Nagyon ajánlom figyelmedbe Manfred Spitzer agykutató jóslatát.

„Dr. Manfred Spitzer német pszichiáter a 2012-ben megjelent Digitale Demenz. Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen című könyvében arról ír, hogy minél korábbi életkortól alkalmazzuk a digitális technológiát és fogyasztjuk a digitális médiát, az annál nagyobb károkat okozhat.

Spitzer szerint a túlzott használat memóriazavarokat, csökkenő koncentrációképességet és végső soron társadalmi elszigetelődést is előidézhet. Nem tudjuk ugyanis, hogyan hat az óriási információ mennyiség, melyet nem tudunk megfelelően feldolgozni a gondolkodásunkra, és végső soron az agyunkra. „

Digitális demencia cikk >>

 

Gyakorlat a képzelőerő, memória fejlesztésére

 
Rajta hát! Tégy valamit a memóriád érdekében. Bárhol elvégezheted. Sorban álláskor, dugóban, vasaláskor… Olyan tevékenység közben, amikor nem kell gondolkodnod.

Húzz ki egy fiókot az agyadban. Az van benne, hogy: szemüveg. Bontsd tovább: napszemüveg, olvasószemüveg, búvárszemüveg, biciklis szemüveg, védőszemüveg. Időzz a képben. Lásd, ne csak halld.

Már nagyon sokan megtapasztalták a memóriájuk romlását. Érezték, hogy tenni kell valamit. Ők eljöttek a tréningemre, ahol bebizonyítottam nekik, hogy egy csodás műszert kaptak a fejükbe, de sajna kezelési utasítás nélkül. Megtanítottam nekik.

Mit éreztek? Megkönnyebbülést, örömet, bizonyítékot határtalan memória képességükről.

 

Tréningek >>

 

Ha nincs rá mód, hogy eljöjj, akkor kövesd a bejegyzéseket, vagy töltsd le az ajándékkönyveket. Hírlevélben is folyamatosan küldöm a technikákat.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás