Barion Pixel
beszéd

Német beszédkészség fejlesztés manipulációs eszközökkel

 

Hadd tegyek fel egy egyszerű kérdést. Hány cikket olvastál el németül, ami még tetszett is, de aztán ott vége is lett a dolognak? Nem is sejted, hogy egy számodra érdekes szöveg kincsesbányát rejt. Minimum a beszédkészségedet fejlesztheted vele. Őrületesen szórakoztatóan, amire még álmodban sem gondoltál volna.

 

Találtál egy tök jó cikket

 

El ne menekülj, azon oknál fogva, hogy Te még nem tartasz ott!  Ez a text lehet 3 sor is. Akár egy mondat is.

Tehát! Találtál egy szöveget, ami felkeltette az érdeklődésed, akkor azt érdemes megannyiszor átvenned. Hiszen a cél a beszédkészség fejlesztése.  Vagyis minél többet foglalkozol az írással, annál több mindent szív fel belőle az elméd. Mint a szivacs. Most arra gondolsz, hogy az a megoldás, hogy sokszor olvasod. És igazad van. Érdemes sokszor elolvasni egy írást. Ezt gondoltad? „Haggyámá, de az irtózatosan unalmas” És tökre igazad van. Agyad menekül minden elől, ami unalmas. Az unalom a tanulás halála. Mi a megoldás? Mi kell az agyadnak, hogy jól szórakozzon?

 

Vadászd le a szövegeket, vagy hagyd, hogy rád találjon

 

A legpompásabb, ha olyan cikket találsz, amihez hanganyag is van. Ezért is tökéletes választás a Minden nap németül magazin. A tréningjeimen is onnan veszünk textet a német tanulási módszerek megtanulásához. A szintek jelölve vannak, nem kell szótárazni, mert szószedetet találsz hozzá. És ami a legfrankóbb, hogy felolvassák. El nem tudjátok képzelni, mennyi időt spóroltam meg ezzel magamnak az óráimra készüléshez. Mert egyetlen jó cikk megtalálása zabálta az időmet. (Neked pedig főleg lehetetlen kihívás.) Az, hogy hanganyagot találjak hozzá, szinte esélytelen volt. Na de ennek a rémálomnak vége.

 

Szövegértés másképp

 

Miután kiválasztottad a cikket, meghallgattad, érted is, ugye így csinálod:

Szövegértés németül lépésről lépésre >>

Német beszédkészség fejlesztése otthon >>

 

Itt az idő játszani

 

Végy fel egy szerepet. A legjobb, ha konkrét személyre gondolsz. A placebó hatás érdekében használj az előadáshoz egy ruhadarabot, ami jellemző az eljátszott személyre.

 

  • – Légy motivációs előadó és olvasd fel úgy. Szabó Péteresen.
  • – Tarts előadást, mintha professzor lennél.
  • – Válaszd egy volt tanárodat.
  • – Most pedig pszichológus vagy. Stílust is választhatsz. Csernus vagy Bagdy Emőke.
  • – Ha Pál Ferit játszod, akkor rohangálj is és széles gesztusokkal tedd.
  • – Müller Péterként piros sálban, fotelba süllyedve tarts előadást.
  • – Lehetsz a saját anyukád és lehetsz Te is szülő. Találd ki az előzményeket. Mondjuk kicsikéd borzasztóan szomorú, mert úgy érzi, neki semmi sem sikerül, mert soha nincs szerencséje.

Amennyiben hajlamos vagy arra, hogy félsz a hibázástól, észre fogod venni, hogy most nem zavar. Mert nem Te vagy, aki hibázott, hanem az a másik személy.

 

Érzelmeket is kifejezhetsz vele.

 

  • – Olvasd feldobottan, szomorúan, szkeptikusan, dühösen.
  • – Operaáriát is kreálhatsz belőle.
  • – Lassan, gyorsan, robotosan, magas hangon, mély hangon, reppelve.
  • – Üvöltve.
  • – A suttogás különösen jó, mert jobban kell artikulálnod.
  • – Üvöltve kezded és minden bekezdésnél visszább veszed a hangerőt. A vége teljesen halk. Ezt meg is fordíthatod.

 

Ragad, mint a csiríz

 

Észre sem veszed, hogy közben megtanultál egy csomó kifejezést. Ráadásul nyelvtanilag is helyesen.

Ha csak simán elolvasod, akkor a bal féltekét használod. Mit tettél most másként? Duplacsövű fegyvert használtál. Mivel játszottál, érzelmet vittél bele, képeket idéztél fel, bekapcsolódott a jobb féltekéd. Nagyobb agyterületet aktiváltál. Unalom helyett örömtanulást csináltál. A tanulás akkor nevezhető tanulásnak, ha pozitív érzelem kíséri.

 

Már másolnak, aminek „örülök”

 

Tanácsaimat bőséggel szórom mindenütt. Mert egy a célunk. Szeretnél fejlődni németből, én pedig szeretném, ha fejlődnél németből. Kreativitásom a német tanulási módszerekkel kapcsolatban határtalan. Ha beindul, elszabadulnak a lovak. Kösd rá magad az eredeti forrásra.

Hangolódjunk össze! Ezeken a helyeken találsz meg:

Németet tanulók közössége Facebook oldal >>

Karrierkód Facebook oldal >>

Pinterest >>

Youtube >>

Kövess az Instagramon is >>

 

Hírlevél, ami nem is hírlevél, csak a neve az

 

Hírlevél olvasóim tűkön ülve várják a keddet. Mert ők már szakítottak a sótlan, monoton, sehová sem vezető német tanulással. Honnan tudom? Ha elmarad néha egy levél, azonnal számon kérik. És ez jó!!!

Nosza, iratkozz fel, ha Te még nem kapod őket.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás