Barion Pixel

Hogyan alakítsd a tanulósarkodat

 

Nem is gondolnád, milyen elképesztő hatása van a körülményeknek, ahol tanulsz. A tudatalattidra lehet inspiráló vagy gátló hatással. Mi kell ahhoz, hogy szeress leülni tanulni?

A tanulósarkot, szobát úgy kell berendezned, hogy el tudj mélyülni. Ehhez feltétlen szükséges a nyugodt körülmény. A kellemes érzet. A szép látvány. A rendszer, a rendszerezettség.

 

A rendszer

 

Legyenek mappázva az anyagaid, jegyzeteid. Nem csak a gépeden, hanem fizikailag is. Szerezz be szép tároló dobozokat. A szín sem mindegy. Harmonizáld a színeket. Ízlésednek megfelelően válassz színkombinációt. Alapból megnyugtat.

Ötletet találsz pinteresten >>

Miért kell a rendszer? Ha valamit keresned kell, az felidegesít. Kibillent nyugalmi állapotodból, ami ugyebár alapszükséglet a tanuláshoz. Energiát vesz el. Ha tudnád mekkorát, azonnal elrohannál egy írószerbe beszerezni a szépségeket. Pluszmunka az elmédnek. Hol van? Mikor is tanultuk? Hova tettem? Keresés. Idegbaj nő. Feladás. Hagyjuk. Felesleges kereséssel akár 15- 20 percet is veszítesz.

Jegyzetfüzet

 

Én imádom az olyan jegyzetfüzetet, amiben elválasztók vannak. Több témát is egy ilyen füzetbe írok. Rájöttem, hogy sokkal célszerűbb, mint témánként külön-külön füzetbe írni. Imádok gyönyörű füzetek közt válogatni egy üzletben. Már ekkor ráhangolódom arra, hogy milyen élvezet lesz bele írni. Már ott eltervezem, hogy mi kerül bele. Szeretem a sima vázlatfüzeteket is. Nagyot is, közepeset, A5 méretűt. Sokat rajzolok, elmetérképezek. Ahhoz pedig feltétlen sima felületre van szükség.

 

Szókártyák

 

A kezed ügyében legyenek szókártyák. Névjegykártya méret általában elég. Erre kerülnek az évszámok, fogalmak, idegen szavak. Használj színes kártyákat. Én gyűjtöm a dobozokat. Szebbnél szebb dobozaim vannak. Ezekben tárolom a kártyákat.

Fontos! Ha nincs a kezed ügyében szókártya, nem fogsz felállni az asztalodtól és keresni. Tuti nem írod ki kártyára. Az pedig nagyon nem jó. Miért?

Hatékony tanulás szókártyával >>

Ha nem akarsz olvasni, hallgasd:
Videó >>

Fotel, karosszék, kanapé

 

Légy rugalmas. Változtasd a helyzeted. Ne csak íróasztalnál tanulj. Olvasni tudsz egy kényelmes fotelben, kanapén, földön fekve. Járkálj is. Iszonyatosan fontos elmondanod hangosan, amit megtanultál. Állj fel és járj! Persze közben mondd a leckét, szakkönyv tartalmát. Vagy, amit akarsz.

 

Mozgatható fényforrás

 

Állólámpa, asztali lámpa. Ha nem látsz jól, észre sem veszed. Volt már úgy, hogy szinte sötétben olvastál, belépett valaki, felkapcsolta a lámpát. Akkor konstatáltad, hogy vaksiskodtál? Ez megint csak pluszmunka az agyadnak. A szemed silabizál. Keresi a fókuszt. Addig pedig nem tanul ám!

 

Zöldet, zöldet

 

Kísérletet végeztek egy irodában. Az a csapat, akinek zöld növény volt az íróasztalán 20%-kal kreatívabb és 28%-kal gyorsabb volt, mint a kontrollcsoport. Evolúciós biológusok annak tudták be a hatást, hogy a dús, zöld növényzet azt jelenti, hogy van mit enni. Nem kell aggódni az életben maradásért. Erre még mindig így reagálunk.

 

Rajta hát! Szépíts! Élvezd! Nagyon örülnék, ha lefotóznád a tanulósarkodat, jegyzetfüzetedet. Küldd el ide >>

Ha van ismerősöd, akinek segítenél, hogy jobb kedvvel tanuljon, küldd el neki a cikket.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás