Barion Pixel

9+ 1 lépés és megszületik benned az inspiráció

 

Hogy ez miért nem nekem jutott eszembe! Biztos vagyok benne, hogy kiáltottál már fel így. Én elég gyakran megteszem. Hogyan jusson legközelebb neked eszedbe? Hogyan lehetsz inspirált? Megmutatom a kezdő lépéseket.
 

Mire figyelsz fel?

 

Észrevetted már magadon, mi az, amire felfigyelsz? Mit nézel meg alaposan, mit hallgatsz meg? Mire csodálkozol rá? Mi az, ami előtt képes vagy megállni néhány másodpercre? Mind – mind olyan dolog, ami meglepő, fura, szokatlan, meghökkentő. Valamitől mégis gyönyörű.

Ha nézelődsz az Instán, Pinteresten, majd egy képre rákattintasz, vajon mi az, ami megállította a képfolyamot? Ami számodra kilóg a sorból. Talán látod, hogy szép. Nem is tudod megfogalmazni, hogy mitől. De valahogy mégis más, mint a többi.

 

Az inspiráció ami mássá tesz

 

Iszonyatosan nehéz ma kitűnni a zsúfoltságból. Már nem csak itthon kell másnak lenned, hanem feltűnőnek kell lenned a teljes globális világban. Nehéz. Sőt, merem állítani, hogy soha nem volt ennyire nehéz nem szürkének lenni. Hogy te nem is akarsz? Várj!

Mindegy mit dolgozol. Ha a munkádban valami újat teszel az asztalra, ami hasznos, előrevivő, akkor azzal gazdagítod a környezeted, és ami a legfontosabb, MAGAD. Keresni fognak, kapós leszel. Szabad leszel, mert te döntöd el, mit választasz. Szóval érdemes kreatívnak lenned.

 

Miért nem tudsz inspirált lenni?

 

Az inspiráció nem keresés, hanem „megtalálás”. Az inspiráció nem tud rohanásban születni. Inspiráció csak csendben, várakozva akarja a napvilágot meglátni. Ha káoszt, zajt, neurotikus állapotokat érez, nem fog belőled kiszakadni.

Amióta a délutáni szunyókálás, az unatkozás, semmittevés, bambulás véglegesen kiköltözött az életedből, nem tudsz ötletet szülni. Nem csókol homlokon a múzsa. Miért tenné? Nem érsz rá. Mindig dolgod van. Rohansz A-ból B-be. Intézed az intéznivalód. Ha esetleg lenne néhány perced megállásra, a telefonod babusgatod. A telefonod a kedvesed lett. Fontosabb, mint a kapcsolataid, fontosabb, mint önmagad. Többet simogatod, mint társadat. A figyelem! Végérvényesen eltűnt az életedből. Mire gondolok? Emlékezz vissza a legutóbbi utcai vágtádra! Figyeltél? Emberekre, eseményekre, a téged körülvevő világra. Figyeltél? Úgy, ahogyan egy gyermek még megteszi?

Miért van a néni nyáron csizmában?

Miért lila a lány haja?

Miért kiabál az anyuka a kisfiúval?

Miért kék az ég?

Hova repülnek a madarak?

 

Az antennáidat belepte a rozsda

 

A kreatív ötlet az érzékszervek megtapasztalásainak összességéből születik. Az érzékszerveid nem külön dolgozzák fel az infót, hanem a másodperc töredéke alatt kombinálnak. Jön egy erős impulzus, ami leggyakrabban látvány, majd csatlakozik hozzá a hang, az illat, tapintás, íz.

Csakhogy szinte minden csomagolva jut el hozzád. Micsoda különbség van egy keleti piac és egy pláza élelmiszerüzletének élménye közt! Míg az egyik egy illat, íz, látványorgia, addig a másik maga a közöny. A semmilyenség. Vakká tesz. Lenne még lehetőséged megtapasztalni a világ sokszínűségét! Ha sétálsz egy nagyváros utcáján, megérzed e még a frissen sült kenyér illatát? Megigéz e, a feléd áramló kávé illatfelhője? Vagy egy tiri-tarka kirakat. Egy hang, mi nem illik az utca zajába?

Amikor észreveszem magamon, hogy már megint nem a pillanatban vagyok, pedig az lehetne szép és nem veszek róla tudomást, mondjuk mikor eszem. Mindig eszembe jut az Ízek, imák, szerelmek filmből az a jelenet, amikor Julia Roberts ül egy pompás olasz téren egy étteremben és lassított felvétellel mutatja a rendező a nézőnek, hogyan kellene élvezni minden egyes falatot. Az ízek harmóniáját. No, akkor lelassulok élni.

 

Inspiráltnak lenni csak a „VAN”-ból lehetséges.

 

Koktél parti jelenség a bizonyítéka ennek a törvénynek. Ha egy állófogadáson vagy, ahol duruzsol a tömeg, a folyamatos zajban is meghallod, ha rólad beszélnek. Valahol távolabb kiejtik a neved.

Kreatív ötlet csak tudásból tud keletkezni. Megfigyelés nélkül nincs tudás! Inspiráció a részletekben rejlik. Mit kell tenni? Hát ettől jobb, kényelmesebb, egyszerűbb nincs a világon.

Csak ülni és nézni. Csak ülni és látni. Csak ülni és hallgatni. Csak ülni és érezni illatot, ízt. Igen. Ennyi a titok. Vakok lettünk a világra. Nyisd ki minden pórusod!

Figyelj és várj! Majd a tudatosból a tudatalattid megszüli a csodát.

 

A kritika megöli az inspirációt

 

Ha valaki kilóg a sorból, nem illik a tömegbe. Ha valami szokatlan a közönségnek. Ha valami, a megrögzött klisékkel szembemegy, azt kritika éri. Aki nem vállalja fel a kritikát, nem tud más lenni, mint a tömeg.

Velem elég gyakran megtörténik, hisz másképp tanítok, mint a tömeg. A szókártyáim, amilyenek még nincsenek a világon olyannyira egyediek, hogy fel kellett készülnöm a támadásra. Volt belőle bőven. Ezt tudni kell lelkileg vállalni. Nem mondom, volt olyan, hogy egy FB posztot törölnöm kellett, mert nekiestek mintha a vérengző kutya az áldozatának. De nem tettem el a pincébe. http://karrierkod.hu/blog/20-nemet-szo-5-perc-alatt

Istenem! Hányszor hallottam már egy-egy jó ötletet és nem valósították meg. Miért? Kérdeztem. Mert megszólnak – hangzott a keserű válasz.

Ha Fleming annak idején megijed a kritikusaitól, talán sokkal később fedezi fel valaki a penicillint. Látod? Ő is megfigyelt! A gombákat. De nem az egész gombát, hanem a részleteket.

 

Így ébreszd fel a benned szunnyadó inspirációt

 

  • -Lassulj le! Vedd észre, ha rohansz. Lélegezz, lassíts.
  • -Figyelj minden érzékszerveddel.
  • -Legyenek üresjáratok a napjaidban.
  • -Sétálj a természetben.
  • -Bambulj, unatkozz.
  • -Szunyókálj, amikor csak megteheted.
  • -Nézz a világra más perspektívából. Ahogyan a fotósok teszik.
  • -Ne foglalkozz a kritikával.
  • -Légy bátor kilépni a szürkeségből.

 

Ha tetszett az írásom és másnak is segítenél vele, oszd meg kérlek.

+ 1 Keress itt is, akár inspirációért 🙂

Instagram >>

Karrierkód FB oldal >>

Németet tanulók közössége FB oldal>>

Youtube csatornám >>

Pinterest némettanulás>>

Pinterest jobb agyféltekés tanulás>>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás