Barion Pixel

Szótanuló technika villámtempóban 1. rész

Képzeld mi történt velem.

Elpilledve utaztam a vonaton Budapest felé.  Majdnem bóbiskoltam. Vészfékezés. A szívem majd kiugrott a helyéről. Pánikszerűen ugráltunk le a vonatról. Mi történhetett? A síneken sonkák feküdtek. Volt ott hatalmas füstölt sonka, pácolt és szeletelt is. Vágtam a füstöltből egy karéjnyit és visszaültem a helyemre majszolva a sínen talált sonka szeletet.

Ámde a megpróbáltatásom nem ért véget. Egyszer csak halomba dőltünk. K…va nagy kanyar jött és egymás hegyén, hátán landoltunk.

Ha Pesten vagyok, nagyon szívesen vásárolok a Lehel piacon, mert ott oly kedvesen mosolyognak a kofák.

Nem tudom, hogy ti szoktatok e söröskrigliből bort inni? Ha én a férjemnek bort öntök a kriglibe, tuti biztos háború lesz belőle.

Nem, nem szívtam semmit. Hamarosan elárulom, miért hordtam össze ennyi zagyvaságot. Azt is megígérhetem, hogy ti is szótanuló függők lesztek.

 

Szótanulási módszerek

 

Bepötyögtem a gugliba: szótanuló technikák, szótanuló módszerek.

Wao! 10 200 találat 0.41 perc alatt. Na, ez igen! Nézzük csak! Brutálisan hatékony, 7 tipp, 9 tipp… Nézzük csak, mit ajánlanak!?

1. Olvass sokat. Olvass könnyített olvasmányokat.

2. Fejts keresztrejtvényt.

3. Vadászd le a szavakat.

4. Szókapcsolatban tanulj.

5. Szövegkontextusban tanuld a szavakat.

Oké! Ez mind tök jó! De hogy tanuljam meg a szavakat? Vagyis hogy vigyem be a fejembe úgy, hogy ott is maradjon?

Tovább kutattam. Használd az ANKI-t. Én is ezt mondom. Mindenki használja az ANKI-t, aki csak nyelvet tanul. Mi az ANKI? Egy csúcsszuper fejlesztés arra, hogy ismételtesse a szavakat, még mielőtt elfelejtenéd. Ebbinghaus felejtési görbéjét figyelembe véve. Vagyis ez a megtanulás utáni lépés. Mármint az ismétlés.

De a kérdés még mindig az. Hogy tanuljam MEG a szavakat úgy, hogy ne felejtsem el?

 

A bal és jobb agyfélteke működése

 

Mit csinál a bal félteke? Ír, olvas, számol, elemez, racionális, érzelemmentes.

Mit csinál a jobb agyfélteke? Vizuális. Kép, forma, térbeliség, szín, ritmus, zene, intuíció, látja az összefüggéseket és érez. Hosszú távú tudás a munka vége.

 

Szótanulás bal+jobb agyféltekével

 

Ha olvasod a szavakat és addig ismétled, amíg a fejedbe nem megy, akkor a bal féltekével tanulod. Nemcsak gyötrelmes, utálatos, de még el is felejted őket. Ámde! Ha felébreszted a jobb féltekét és képet csinálsz hozzá, amiből lesz egy kis sztori, azonnal az összes érzékszerved bekapcsoltad. Érzelmet kelt. Pozitív érzelmet, ha ezek a minisztorik humorosak, extrémek. Ragadnak, mint a csiríz. Fokozhatod az élvezetet! Ha az újat már meglévő ismerethez csatolod, akkor aztán nincs az az élethelyzet, amikor nem jut eszedbe az a szó, amit kérsz az elmédtől. Miért is? Mert a hatékony tanulásnak 2 titka van. Képet kér az agyad és asszociációt.

 

Szótanulás hívószó, avagy kulcsszó technikával

 

Menjünk vissza a kezdő sztorikhoz. Kérdezek. Ha figyelmesen olvastál, emlékezni fogsz.

Hol feküdtek a sonkák? síneken.

sonka- der Schinken

Milyen kanyar jött? k…va nagy.

kanyar- die Kurve

Hol mosolyognak a kofák? – Lehel piacon

mosolyogni – lächeln

Mikor lesz háború nálunk?-Ha a kriglibe bort töltök.

háború- der Krieg

Ha megtanultad, már mehet is az ANKI-ba.

 

Mit jelent a hívószó/kulcsszó technika

 

Előkészítem a szavakat az agyamnak úgy, hogy imádja és örökre eltárolja. Miután bal féltekével elolvastam, kimondtam, a jobb féltekének adtam. Csinált képet hozzá. Abszurdat. Hozzákötötte egy hasonló hangzású magyar szóhoz. Lőn belőle mondat, akarom mondani egy minisztori.

No, kérem. Ez ott marad. Élvezetesebb, mint a magolás? Naná! De mondok még valamit. Ha lúd, legyen kövér! Nem kell ide-oda kérdezgetned magad, mert egy képben tárolta a jobbik feled.

 

A hívószó módszer ellenvetései

 

  • Nincs értelme önmagukban szavakat tanulni.

Így igaz! Majdnem mindig. Merthogy olyan nincs, hogy csak fekete vagy fehér. Csak jó vagy csak rossz. A szavakkal azonnal mondj mondatot. Nem kell túlspillázni. Elég egy egyszerű mondat. De hangosan ám! Vehetsz hozzá mindig szókapcsolatot is. Pl. Meine Familie isst gern Schinken. Kaufe mir bitte Schwarzwälder Schinken in Scheiben.

Amikor mégiscsak van értelme. Ha az Edekában állsz a pultnál. Sót vennél. De nem tudod, mi a só németül, akkor nem bontod ki az összes zacsit, hogy megkóstold. Vagy esetleg hogyan írnád körbe azt, hogy: Einkommensteuererklärung?

  •  Más tud ilyen képet alkotni, csak én nem. – mondják néhányan

-Nekem ez nem fog menni. Mondta egy hölgy. Én nem látok képeket. Majd folytatjuk a beszélgetést.

-Minden reggel megyek a busszal munkába. Ki van írva, hogy Bahnhof. Eddig nem foglalkoztam vele, hogy mit jelent. De tegnap láttam a posztodat. Bánk bán hófehérkével táncol a pályaudvaron. Ma ránéztem a szóra és beugrott. Ja! Pályaudvar.

  • Tovább tart megtanulni, mint simán

Mi is az, hogy simán? Addig ismétlem, amíg a fejembe nem megy. Az 1980-as években nagyon alapos, hosszan tartó kísérleteket végeztek ezzel a szótanuló módszerrel. 6 nyelven tesztelték. Egyik csoportnak 10 szót kellett megtanulni saját módszerrel. Kontrollcsoportnak megtanították a kulcsszó technikát. 1 hét múlva ismétlés nélkül kérdezték a szavakat. Az 1. csoport a 10-ből, 2-3-ra emlékezett. A kulcsszó technikások 8-9 szóra. Akkor melyik a gyorsabb? Apropó! Egy friss kutatási eredmény a digitális korból. Eddig átlagban 7x elég volt valamit ismételni, hogy megmaradjon. Az információrobbanás óta 14x kell. Van ennyi időd?

Ha velem tartasz, a következő részben megmutatom, hogyan lehet nehezebb szavakat megtanulni a módszerrel. Illetve azt is, hogyan csináltam én a szókártya csomag szavait. Felfedem a titkot, hogy Te is tudj kreatívkodni.

Nincs kedved, időd kitalálni a sztorikat, hanem azonnal nekiesnél a sztorikat látni?

Vásárold meg a szókártya csomagot. Próbaképpen szintenként is megteheted.

Német szókártyák hívószó technikával >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás