Barion Pixel

Siker, boldogság, pénz, egészség titka – teszt

 

Milyenek a sikeres emberek? A titok a személyiségben rejlik. Ha Te is boldog, sikeres, gazdag és egészséges akarsz lenni, ismerned kell önmagad. Csak akkor tudsz előrébb lépni. Íme, egy gyorsteszt.

 

TIPI személyiségteszt

 

(Ten-Item Personality Inventory) tesztet Sam Gosling, Jason Rentfrow valamint William Swann fejlesztette ki. Engem annyira elragadott Brian R. Little könyve, hogy úgy éreztem mindenképpen segít az önismeret útvesztőjében meglátni az alagút végét. Annál is inkább, mert a tanulás hatékonyságához elképesztő mértékben hozzájárul az önismeret. Ugyanis lehet bármilyen jó tanulási technikád, bármekkora tudásod, ha nem tudod használni, mert nem ismered önmagad. Ezért is kezdem a tanulási tréninget személyiségelemzéssel. (Nem ezzel) Más szemszögből de végeredménye ugyanez.

A tanulmány abból indul ki, hogy 5 fő tulajdonság megadja egy ember személyiségét. Mármint az alapszemélyiséget. Nem változtatható, biogenetikus. De nyugalom. Rárakódik még a szociogenetikus tulajdonság, amit a családból szedegetünk össze és az idiogenetikus, amivel alkalmazkodunk a társadalomhoz. Vagyis, amikor álarcot viselünk valamilyen cél érdekében. Mi lehet ez a cél? Kettő: Hivatás és szerelem/szeretet.

 

5 alapvető személyiségvonás

 

Lelkiismeretesség, barátságosság, érzelmi stabilitás, tapasztalatra nyitottság, extraverzió. Ha kíváncsi vagy milyen ember vagy, láss neki ennek az egyszerű gyorstesztnek.

 

Adj pontot az állításoknak

1p egyáltalán nem értek egyet

2p nagyrészt nem értek egyet

3p nem túlságosan értek egyet

4p közömbös számomra

5p csak kis mértékben értek egyet

6p nagyrészt egyetértek

7p teljes mértékben egyet értek.

  1. Extrovertált, lelkes
  2. Kritikus, kötözködő
  3. Megbízható, higgadt
  4. Szorongó, könnyen feldúlttá válik
  5. Nyitott az új élményekre, összetett
  6. Visszafogott, csendes
  7. Együttérző,élénk
  8. Szétszórt, rendetlen
  9. Nyugodt, érzelmileg stabil
  10. Hagyományos, földhözragadt

 

Személyiségvonások értékelése

 

LELKIISMERETESSÉG

  1. állításra adott értéked +(8- 8.állítás pontja) osztva 2-vel =

Például 6 pontot adtál magadnak a 3. állításra. Ehhez a 6-hoz hozzáadod a 8-ból kivont 8. állításra adott 5 pontodat, azaz a képlet szerint 6 + (8-5)=9, majd ezt elosztod kettővel, vagyis 9/2=4,5 vagyis 4,5 az értéked.

 

BARÁTSÁGOSSÁG

  1. állításra adott értéked +(8- 2.állítás pontja) osztva 2-vel =

 

ÉRZELMI STABILITÁS

  1. állításra adott értéked +(8- 4.állítás pontja) osztva 2-vel =

 

TAPASZTALATRA VALÓ NYITOTTSÁG

  1. állításra adott értéked +(8- 10.állítás pontja) osztva 2-vel =

 

EXTRAVERZIÓ

  1. állításra adott értéked +(8- 6.állítás pontja) osztva 2-vel =

 

305 830 résztvevőt vizsgáltak. Így számolták ki a felnőttek átlagos pontszámát.

Ezt az átlagot nem közlöm, mert az ország kultúrája is meghatározó. Amihez viszonyíthatod a magad értékét.

LELKIISMERETESSÉG  magas = 6,0 alacsony = 3,2

BARÁTSÁGOSSÁG magas = 5,9 alacsony = 3,5

ÉRZELMI STABILITÁS  magas = 5,8 alacsony= 2,9

TAPASZTALATRA VALÓ NYITOTTSÁG magas = 6,6 alacsony = 4,4

EXTRAVERZIÓ magas = 5,6 alacsony 2,4

 

Mit jelentenek a számok?

 

Ne menj világgá, ha túl alacsony értékeid vannak. De arra se légy büszke, ha magasak.

Miért?

Aki túlságosan lelkiismeretes, annak a hatékonysága alacsony. Nagyon körültekintő, óvatos. Túlságosan szervezett. Ez időigényes és negatív gondolkodásra vall.

Ha alacsony a pontszámod, akkor azon javíthatsz. Szétszórt, lobbanékony, meggondolatlan viselkedés sem vezet sikerhez.

A barátságosság nem annyira fontos a sikerhez vezető úton, mint gondoltad.

Az érzelmi stabilitás viszont a legfontosabb, ha boldog és sikeres akarsz lenni. A környezetből érkező  negatív érzésekre való érzékenység, instabillá tesz. Az amygdalád hiperérzékeny, ezért bolhából elefántot kreálsz. Mindenben a fenyegetettséget látod. A sérelmeket nem engeded el. Döntéseidet ezek alapján hozod. Krónikus stressz alatt állsz, ami gyengíti az immunrendszered, többször leszel beteg.

Tapasztalatra való nyitottság is rendkívül fontos a sikerhez. Kreativitással lehet a mai világban kiemelkedni. Ehhez pedig nyitottnak kell lenni más kultúrák, művészetek, ízek, irányzatok iránt. Összetett módon néznek a világra. Ám a túl magas pontszám itt sem jó, ha nem társul hozzá lelkiismeretesség. Mert az ötlet nem elég, ha nem követi tett.

Extraverzió kontra introverzió. A mai világban értékesnek tűnik egy extrovertált ember. Hisz el tudja adni magát. Meglátják a lehetőségeket, könnyen teremtenek kapcsolatot. Csapatjátékosok, hatékonyak, gyorsak. De ebből sem jó a túl magas pontszám, mert ők a mennyiségre, nem a minőségre törekednek. Nem látják meg a veszélyt az alacsony éberségi szintjük miatt. Jó a memóriájuk. De vigyázat. Csak a rövidtávú. Felületesek, szétszórtak. Rosszabb tanulók, mert csoportmunkában tudnának kibontakozni. Az introvertáltak jobb jegyeket kapnak. Az iskolarendszerünk nekik passzol.

 

Honnan ismered fel azonnal az extrovertált embert?

 

Hangosabb. Kisebb a privát tere. Szívesen érint meg másokat. Biztos ő vezeti a kocsit még akkor is, ha az egy introvertálté, aki mellette ül. Gyorsan hajt, balesetveszélyesen, telefonál vezetés közben. Bömbölteti a rádiót. Az introvertált pedig mindvégig azon imádkozik, hogy megússza az utat.

Jaj, még egy hasznos tanács. Ha extrovertált vagy, 2 csésze kávé jót tesz egy tárgyalás előtt. Ha introvertált vagy, akkor inkább ártani fog.

Száz szónak is egy a vége. A végletek itt sem jók. Középút, arány, harmónia.

A könyvből még oly sok, a gyakorlatban használható ismeretet találtam, hogy még folytatom. Legközelebb azzal, hogy meg van e pecsételve az életed a tulajdonságaiddal. Min tudsz és min nem tudsz változtatni. Mitől leszel boldogtalan, kiégett, beteg. És fordítva, boldog, motivált, lelkes, egészséges.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás