Barion Pixel

Szótanuló technika villámtempóban 2.rész

 

Az első részben a szótanulási módszer hívószó/ kulcsszó technikával menetét írtam le. Ellenvetéseket. Ha még nem olvastad, kezdd azzal. Most megmutatom az összetettebb szavaknál a szótanulás élvezetes formáját. És felvillantom a módszer gyengéit is.

 

Asszociálj 2 szótagra

 

Némely szónál nem elég egy szótag, ami előhívja a német szót. Szükség van 2 vagy akár 3 szótagra is. Nézzünk példákat

der Vertrag – szerződés

(Gyurcsány) Feri trágárul beszél, amikor a szerződést Viktorral aláírja.

A fer és a trág szótagból indultam ki. Jött a két szó. Feri, trágár. Az elméd szereti a konkrétumokat. A Feri, az ne csak egy valamilyen arc nélküli Feri legyen. Különben a recepciós az agyadban, akinek kiadtad a feladatot, hogy mutasson egy Ferit, keresgélni kezd. Ez idő. Ha konkrétan megmondod ki az a Feri, akinek az arcát kéred, akkor azonnal adja.

  1. Most már csak egy sztorit kell kreálni, amiben benne van a két hívószó ( Feri, trágár) a magyar jelentéssel.
  2. Jöhet a szókapcsolat hozzá. den Vertrag unterschreiben Vagyis újabb kapcsolat és kép.
  3. Mehet az aktiválás. Azaz mondatot mondani vele. A legújabb agykutatások szerint minimum nyolcszor kell használnod, hogy megtelepedjen. 15-20, hogy robotpilóta üzemmódban is alkalmazni tudd. Tehát mondj vele 8 mondatot. Ne görcsölj. Egyszerűeket és nyelvtan tudásod szerint.

Ich unterschreibe morgen den Vertrag. Den Vertrag mit meinen Mitarbeitern haben wir gestern unterschrieben. Der Vertrag war zu kompliziert. Stb.

 

Példák két vagy több szótagra

 

die Regierung – kormány

Reggi (reggae) zenére ugrál a kormány.

die neue Regierung – az új kormány

 

der Verdacht – gyanú

(Nagy) Feró kója gyanúba keveredett.

Nem baj, hogy nem a dacht-ból csak az eleje van meg. Agyad tudni fogja. Ha netalán mégsem, semmi para. Amikor kikérdezed magad helyre teszed és kész.

den Verdacht haben – gyanúja van

 

die Prüfung – vizsga

A prof rüfkéket nem enged át a vizsgán.

bei der Prüfung durchfallen

Jöhetnek a 3 szótagúak

 

gemeinsam – közös

Gergely (Robi) májusfán Zámbó (Jimmyvel) közösen énekel.

ein gemeinsames Hobby- közös hobby

 

zusammenfassen – összefoglal, egyesít

Zuckerberg + Zámbó (Jimmy) + Fastum gél egyesítve.

kurz zusammenfassen – röviden összefoglalni

 

die Gewerkschaft – szakszervezet

Gedeon (bácsi a nők bálványa) verklivel sáfrányt szór a szemembe a szakszervezeti ülésen.

Ha nem ismered a Szécsi Pál dalát, akkor keress egy Gedeon vagy Gergő nevű ismerősöd.

Mitglied in einer Gewrkschaft – szakszervezeti tag.

 

A hívószó/ kulcsszó technika gyengéi

 

Részletes sztorit kell vizualizálnod

Vizualizálásról, belső mozizásról van szó. Eleve úgy kezded a szótanulást, hogy kitalálod a sztorit vagy elolvasod a szókártyáról. Hátradőlsz. Veszel egy mély lélegzetet, lelazítod a vállaid, miközben kifújod a levegőt és belső filmet vetítesz. Részleteset. Szinte minden érzékszerved bevonod. Látod! Színt, formát, környezetet. Embereket részletesen, ruhájukban. Hallasz, érzel ízt, illatot, tapintasz.

Ha ezt nem teszed meg, nem biztos, hogy emlékezni fogsz.

Tehát der Vertrag esetén ezt látod.

Kérted agyad mutasson egy képet Gyurcsányról. Látod kék öltönyben, szemüvegben. Talán piros nyakkendője van. Támaszkodik a pódiumra. A bal oldalán Viktor. Kaján vigyorral az arcán nyújtja felé a szerződést. Egy fekete bőrtokban. Égővörös nagy, nyomtatott betűkkel rá van írva: SZERZŐDÉS. Miközben Feri aláírja, nagyon trágárul beszél. Ezt rád bízom. Ne felejtsd el. Soha senki nem lát a fejedbe, hogy honnan jegyezted meg. 🙂

Több szótagnál bonyolultabb

Valóban. Kissé nehezebb megjegyezni, ha több szótagból teszed össze. De az is megy, csak kicsit lassabban. Esetleg kétszer, háromszor kell korrigálni magad.

De ne felejtsd el. Ha így nehezebb, akkor magolással még nehezebben emlékszel rá. Akár 40-szer is el kell ismételned, még sincs rá garancia, hogy eszedbe jut, amikor kell. A tanuláshoz való érzelmeidről nem is beszélve.

Váltsd le, ami nem ragad

Nem kell erőlködni. Ha van olyan, amit részletes mozizás esetén sem tudsz, akkor azt dobd ki. Nem elég erős a kép. Csinálj másikat.

 

+ egy tapasztalat

Amikor tanultuk diákjaimmal a häufig- gyakran szót, azt tapasztaltam, hogy a häufig megvan, de nem tudták mit jelent.

Hívómondat:

Hajamból figurát formázok gyakran.

Azt, hogy hajukból figurát formáztak megvolt. Mindenkit meghallgattam, hogy kié milyen figura volt. Igen ám, de a gyakran nem lett vizualizálva. Hiányzott, hogy ránézzen az órájára, naptárjára a gyakoriságra. Mikor ezt tisztáztuk, már örökre letapadt.

 

Vannak visszajelzések a kártyákról?

 

Igen. Gyűlnek szép számmal. Szívem szerint a telefonhívásokat is felvenném. Mert a kitörő örömet leírni nem lehet.

Maria T. Én ma az 1 paklit kezdtem el es 2 ó alatt minden a fejembe szállt. Jókat nevettünk közben úgy éreztem, hogy nem is tanulok, hanem szórakozok a családdal.

Margita V. Nagyon jó módszer. 200 szónál teszteltem magam. 5 volt, amit nem tudtam. A többi ment 😀Sokkal könnyebb vele a tanulás, mint a hagyományos szótárfüzetből. Persze itt is vannak nehézségek, mert vannak olyan szavak, amik bizony egy hétig vándoroltak az egyes fakkok között, de végül csak kikerültek belőle.

 

Marcsi Hát igen. Arra gondoltam, (bocsánat a kifejezésért), hogy ez a hülyeség nekem nem fog menni. Hogy kapcsolok össze a német szóval, ennyi magyar zagyvaságot. Úristen, még a magyart is jegyezzem meg! Pont a nagy Ferósat olvastam. Viszont, gondoltam azért kipróbálom.

Hát elkezdtem. Elgyakoroltam azzal a módszerrel, amit javasolt. Na jó, gondoltam, most megy, meglátjuk reggelre, mi lesz belőle. Reggel, ahogy felébredtem az volt az első, hogy tudom-e. És láss csodát! Tudtam! Szóval, nagyon örülök és köszönöm. Ezek a kezdő lépéseim. Ez felbátorít, hogy folytassam.

K.L. Bernadett

A szavak tanulása nagyon nehezen ment. Megrendeltem a szókártyákat, de őszinte leszek, akkor még nem volt időm leülni még vizualizálni sem. Amint vége lett a tanfolyamnak elővettem végre a szókártyákat. Magam sem hittem, hogy ennyire gyorsan mennek így a dolgok. Tényleg rászántam az időt és moziztam. Őszinte leszek a sárga, narancssárga és a zöld csomag nagyon gyorsan ment. Két hét egy csomag, oda-vissza, de a kékkel sokat babráltam. Sikeres komplex középfokú nyelvvizsgát tettem, 88%-os szövegértéssel, ami szerintem azt tükrözi, hogy jó a szókincsem. Tehát a szótanulási módszer bevált, nálam biztosan.

Ha nincs kedved, időd magad kitalálni ilyen bardarságokat, mert igazából az az időigényes, próbáld ki az enyémeket.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás