Barion Pixel

Hogyan előzheted meg az Alzheimer-kórt, avagy mit tanulhatunk az apácáktól?

Félelem a demenciától

 

Egy tanulmány szerint, a leggyakoribb félelmek közé sorolható a demenciától való félelem. Még a fiatalok is az Alzheimer- kórt nevezték meg, amitől igencsak tartanak. Sajnos a demens betegek száma növekvő tendenciát mutat. Míg korábban csak a nagyon idős korosztályt érintette, ma már egyre fiatalabbak veszik észre, hogy butulnak.

 

Mi az Alzheimer oka?

 

A tau-elmélet szerint az agyban képződő degenerációs plakkok okozzák az agyszövetek pusztulását.

http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/alzheimer-kor-alzheimer-tipusu-szenilis-demencia/7dpxr64

Ami lefordítva annyit jelent, hogy lerakódások jönnek létre az idegsejteken, illetve a másik ok, hogy elsorvadnak idegsejtek, vagyis lyukak jönnek létre az agyban. Nincs mit tenni? De van!

 

Apáca- tanulmány

 

David A. Snowdon a Minnesottai Egyetem kutatója figyelt fel valami érdekes dologra. Hogy lehetséges az, hogy az apácák közt nincs demens, pedig igen szép kort megélnek. 678 katolikus apácát vizsgált meg 75-106 évesek voltak. Teljesen épelméjűek, fittek, gyakran szellemileg fittebbek, mint egy fiatal. Vágott az eszük, mit a borotva.

Az orvosi feltételezések szerint, náluk nincsenek plakkok és idegsejt elhalás. De ekkor történt valami megdöbbentő. Meghalt Bernadett nővér, aki szellemileg teljesen ép volt az utolsó pillanatig. Felszelte az agyát a kutató. Tudod mit látott? Végstádiumú Alzheimer agyat. Akkor hogy lehetséges, hogy ennek semmiféle tünetét nem mutatta Bernadett nővér. Tökéletesen működött a memóriája.

 

Mit csinálnak az apácák másképp, mint mi?

 

A tanulmány kimutatta, hogy a memóriájukat tökéletesen megőrző apácák szellemi tevékenységet folytatnak. 85%-uk tanított iskolákban. Testileg is aktívak. A hit, ima és egészséges étkezés mindenkire jellemző volt. Nem ittak, nem dohányoztak. Nem érte őket a civilizációs betegség, azaz a stressz.

Még konkrétabban, íme az egyszerű összefoglalás

  1. Meg akarják érteni a világot.
  2. Azt alkalmazni akarják.
  3. Legyen értelme annak, amit csinálnak.

Meg akarják érteni a világot, azt jelenti, hogy folyamatosan tanulnak. Egy példa, amivel még jobban érthető, mit csinálnak ők.

Tanulmányozzák a növénytant, a gyógynövények hatását.

Azért, hogy gyógyítsanak vele.

Van kit gyógyítani és eredményt is elérnek, van értelme annak, amit csinálnak.

Tudományos konklúzió? Hurrá!! Jó hír! 10%-ban oka az Alzheimer- kornak a lerakódás.

 

Mit csinálunk, amivel egyenes úton a demencia felé haladunk?

 

Nézzük a híreket, olvassuk a tankönyveket és nem értjük a világot.

Ha tanítanak is valamit az iskolákban, azt már nem tanítják meg, hogy mit kezdjenek vele a diákok. Ok, hogy én ezt tudom, de mire használjam? Az elméleti tudásnál megállnak. Ezt szoktad meg. Felnőttként ugyan egy csomó könyvet olvasol, tanulsz, de nem gondolkodsz el azon, hogy mire tudod használni.

Ebből egyértelműen következik, hogy nincs is értelme annak, amit tanítanak, tanulsz.

 

Egy fokkal jobb is van, de…

 

Megtanultál egy szakmát, pl. mérnök vagy. Érted is.

Minden vágyad, hogy legyen egy munkád, ahol a tudásod kamatoztatod.

De a munkahely egy katasztrófa, ahol dolgozol. Nincs értelme a munkádnak, mert a szervezeti felépítése életképtelen. Hiába vagy jó, motivált. Egy fecske nem csinál nyarat. És máris dől az egész.

Szerinted itt mi a megoldás? Egyetlen megoldás van. Lépni kell. Keresni olyat, ahol van értelme a munkádnak.

Sokan nem lépnek. Miért? Igaz, hogy büdös, de meleg. Kényelmes. Jól is fizetnek. Az igaz, hogy értelmetlen a munkám, és az elején meg akarom váltani a világot, de szépen hozzá lehet szokni a semmihez. Nem kell gondolkodni. Azt is meg lehet tanulni, hogy nem húzod már fel magad. Nem akarsz semmit, csak elvegetálni. Várni a hétvégét.

Ez az élet egyenes út először a kiégéshez. Már akár 30 évesen is. Egyenes út a leépüléshez, szellemileg, testileg. Önbecsülésben, magabiztosságban, mindenben. Hamarosan rád találnak a betegségek is.

 

Én nem ilyen életet akarok

 

Nem akarok Alzheimert, sem betegségeket, sem értelmetlen életet. Nem vagyok már fiatal, de az apácák életmódját majdnem teljes egészében élem.

  1. Folyamatosan tanulok. Heti egy szakkönyv, heti 5-6 óra előadást hallgatok, nézek.
  2. Azért, hogy megtanítsam az ébredezőket tanulni.
  3. Ahol pedig erre nincs elfogadó közösség, onnan lépek. Megyek oda, ahol tárt karokkal fogadják, elfogadják a tanácsaimat. Megtaláltam a befogadókat, ők megtalálnak engem és így a harmadik pont is teljesül. Van értelme annak, amit csinálok.

Én is sokszor panaszkodtam. De sok évvel ezelőtt megfogadtam fiam bölcs tanácsát:

Anya, ha nem tetszik, válts. Vagy ne panaszkodj.

Nem akarsz kiégni, megbetegedni, demens lenni?

Tanulj meg tanulni és folyamatosan légy aktív, cselekvő. Legyen értelme a munkádnak, életednek.  Keress, ha úgy érzed, én lehetek a tanítód.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás