Barion Pixel

Így leszel német tanulás függő

Richard Feynman módszer tapasztalatom szerint a beszédkészség fejlesztésének leggyorsabb módja. Richard Feynman, Nobel – díjas fizikus volt. Imádták a hallgatói. Steve Jobs is a legjobb tanárjaként emlegette. Azért szerették az előadásait, mert a világ működését oly egyszerűen tudta elmagyarázni, hogy azt bárki megérthette.

Az ő nevéhez fűződik a 4 lépéses tanulás módszer. A Feynman tanulási technikát alkalmazhatod a német tanuláshoz is.

Bár örök életemben így tanultam, tanítottam, kértem és kérem a diákjaimtól, nem tudtam, hogy ennek a módszernek még feltalálója is van. De most már tudjuk, tudományosan is alátámasztották, hogy a legjobb tanulási módszer.

1.   lépés

 

Válaszd ki egy olvasmányt, újságcikket, ami megfogott. Írd fel egy lapra a címet és jegyzeteld ki a kulcsszavakat. Szigorúan csak kulcsszavak lehetnek.

Javaslatom, hogy ne lineárisan, hanem elmetérképet készíts >>

2.   lépés

 

Meséld el hangosan a cikk tartalmát. Képzeld el, hogy egy barátod hallgatja. Egy trükk. Tedd ki a fotóját és neki mondd. Ezek a mondatok most már a te gondolataid lesznek, hiszen a saját szavaiddal adod vissza a lényeget.

Javaslatom kezdőknek >>

Ha nem vagy kezdő, akkor természetesen nem lesz gondod a mondatalkotással.

3.   lépés

 

Ha valamit nem tudsz elmagyarázni, akkor az a vakfolt. Tisztázd, miért. Általában 2 ok miatt nem sikerül mondatba foglalnod.

Első ok: Hiányzik a kulcsszó a szókincsedből. Tehát, meg kell tanulnod a kifejezést.

Javaslatom: Nehogy magold a szavakat, mert annak aztán semmi értelme. De szerintem már Te is megtapasztaltad.

Videón is megnézheted >>

Másik ok: Magyarul sem tudod, mit szeretnél mondani. Ilyenkor kérdezd meg magad magyarul: Mit akarok mondani? Fogalmazd meg hangosan magyarul. Azonnal észreveszed a bökkenőt, hogy az anyanyelveden sem megy, mert túl bonyolultan fejezed ki magad. Tedd rendbe magyarul. Abban a pillanatban németül is menni fog.

4.   lépés

 

Meséld el újra. Akkor vagy készen, ha a jegyzet nélkül is folyékonyan, gond nélkül sztorizol.

Miért nem szeretnek hangosan tanulni?

 

Csendben nyelvet tanulni? Engem totál lesokkol, ha ezt hallom. Pedig hallom ám. Ez olyan, mint szárazföldön megtanulni úszni.

Sokan nem szeretnek hangosan tanulni. Ilyenkor jönnek a jobbnál jobb kifogások. Nem akarok zavarni senkit. Olyan ciki egyedül hangosan beszélni. Nem szeretem a hangom. Anélkül is tudom.

Vajon mi az igazi oka? Ha nem tudod, és elsőre nyilván nem tudod, akkor a lelkiismereted megszólal.

– Hahó barátocskám! Ezzel még foglalkoznod kell.

Vagyis nem mehetsz még el programozni. Dugába dőlnek a szabadidős terveid. Ez frusztrációt vált ki.

Azt is jó, ha tudod az agyadról, hogy nagyon vigyáz ám rád. Meg akar védeni minden rossztól és tol a jó érzet felé. Tehát a manócska odafent azt mondja.

– Ne mondd el hangosan, mert attól mindig rosszul érzed magad. Stressz hormont termelsz. Jobb, ha elkerülöd. Hát nem kellemesebb a barátokkal inkább beülni egy kávéra és jót dumcsizni, nevetni? Az neked, kedves gazdám, mindig örömet okoz.

Már döntöttél is úgy, hogy észre sem veszed. Tudat alatt. Elárulok azonban még valamit. Van sokkal nagyobb örömérzet. A problémamegoldás utáni megelégedettség. Mutasd meg a manócskádnak az agyadban. Ha rászokik, függővé tesz. Német tanulás függővé.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás