Barion Pixel

Mit tegyél, ha nem vagy motivált? 5 mp-es szabály

Nincs kedved hozzá, pedig jól tudod, hogy meg kellene tanulnod. El kellene menned mozogni. Váltanod kellene munkahelyet, kevesebbet kellene enned, innod. Mégsem teszed. Van megoldás.

A szokások összessége az ember

Elgondolkodtál e már azon, hogy életedet a kis döntések sorozata határozza meg. Megszólal az ébresztő és te nem pattansz ki az ágyból. Ezért elcsúszik az egész napod, kapkodsz, hibázol. Beindul a negatív láncolat.

Fel kellene hívnod valakit, de nem teszed meg. Nem kellene megvenned a 23. pár cipőt, 17. táskát, nem kellene meginnod a 3. pohár bort, mégis megteszed.

El kellene indulnod futni, de helyette lehuppansz a karosszékbe a telóddal.

És igen. Tanulnod kellene, de kitalálsz helyette 10 látszólag legalább olyan fontos elintézendőt. A tanulás pedig megint elmarad.

Ezek a kis döntéseid sorozata a szokásaid. A szokásaid összessége pedig te magad vagy, a jellemed. Szíved mélyén szeretnél határozott, bátor, magabiztos, céltudatos lenni, de nem sikerül.

5 másodperces szabály

Van megoldás. Rátaláltam egy könyvre. Mel Robbins: 5 másodperces szabály. A gyakorlat bármily banálisnak tűnik, működik. 2 hete alkalmazom, egyelőre kis döntésekben. Működik.

  • Ha valamit meg akarsz tenni, számolj visszafelé, 5 4 3 2 1 gyerünk és lendülj mozgásba.
  • Meg akarsz tanulni naponta 10 szót, számolj és mozdulj.
  • Be akarsz menni a főnöködhöz az ötleteddel, számolj és lépj.
  • Bocsánatot akarsz kérni valakitől, számolj és hívd.

Tudományos alátámasztása

Ismerhetsz már engem, hogy nem hiszek el mindent, amit ajánlanak. Felmerült bennem a kérdés, vajon van-e ennek pszichológiai alátámasztása. Van. „5 másodperc a kapu a cselekvési ösztönöd és aközött, hogy az agyad meg akar állítani.” Tehát jön a gondolat, hogy le kellene ülnöd tanulni. 5 mp telik el aközött, hogy tényleg leülsz, vagy az agyad kínál helyette jobbat. Kínálni fog! Mert az agyad arra van kódolva, hogy neked energiát spóroljon, megkíméljen a gondolkodástól. Arrafelé hajt, ami neked kellemes, boldogsághormont termel. Az pedig nem a tanulás lesz, ami téged frusztrál, mert eddig csak kudarcaid voltak vele.

Ha visszafelé számolsz, leállítod a kapcsolót az elmédben. Leállítod a hibás gondolkodást. Amikor fizikailag is mozgásba lendülsz, abban a pillanatban fókuszt vált és a megkezdi a cselekvésre koncentrálást.

Ha nem kezdesz el gondolkodni azon, hogy tedd vagy ne tedd, nem kerülsz negatív spirálba.

Nem lehet mindenben motiváltnak lenni

Oly sokan agyalnak azon, hogy legyél motivált abban, amit nem szeretsz. Szerintem van egy csomó dolog az ember életében, amikor nem lehet motiválnak lenni. Ha nem szereted a spenótot, akkor jöhet bárki, aki annak ásványi anyag tartalmáról beszél, meg hogy majd erős leszel tőle, nem fogod megszeretni.

Ha nem szereted a kémiát, fizikát, nyelvtant, szabályokat, szótanulást, ne várj arra, hogy majd valaki „megmotivál.”

Ne hagyd, hogy a sors rángasson téged

Használd az 5 mp-es szabályt és tedd a dolgod. Meg fogod tapasztalni a pozitív változást. Érezni fogod, hogy jól mennek a dolgaid. Hiszen ha lépsz, csinálod, teszed, amit tenned kell, apró sikerélmények láncolatát építgeted. Összeadódnak. Mivel minden mindennel összefügg, nem csak többet fogsz tudni, hanem több önbizalomra is szert teszel. És talán még a belső motiváció is felüti a fejét a kis lelked mélyén.

Meg fogod tapasztalni, hogy immár valóban te magad irányítod a sorsodat és nem a sors rángat téged. Minden egyes sikerélménnyel bizonyítod magadnak.

Próbáld ki most! 5 4 3 2 1 indulj.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás