Barion Pixel

5 hasznos tipp felnőtt németet tanulóknak

 

Mióta német tanulás tréningeket tartok és nem csak a diákoknak tanítom a nyelvet, egészen érdekes felfedezéseket tettem. Milyen hibákat követnek el a nyelvtanulásnál a felnőttek?

Ne légy maximalista!

 

Mit csinál a felnőtt németet tanuló? A maximalizmusra törekszik. Addig ugyan meg nem szólal, amíg az a mondat nyelvtanilag nem tökéletes. Pedig nem lesz az. Akár meddig törpöl rajta magában. Ki fogja kivárni, míg végre megszületik a válasz? Senki. De sokkal rosszabbat tesz önmagával. Csúszik le a lejtőn. Mivel negatív visszajelzések érkeznek a környezetéből, türelmetlenség, nyögd már ki végre…ezek mind eltárolódnak az emlékbankban. Legközelebbi megszólalásnál ennek a referenciának nagyon komoly negatív hatása lesz. Magyarán, egyre rosszabb lesz a helyzet.

Meg szoktam kérdezni a résztevőket:

– Szerinted ki fog hamarabb beszélni? Aki baromi rosszul, de megszólal és mondja, mondja? Vagy az, aki bár sokkal jobban tudná, de nem szólal meg, mert nem tökéletes? Nem adok neked 3 hetet egy nyelvi környezetben, hogy a tőled sokkal gyengébben kommunikáló lekörözzön.

Tehát rajta. Szólalj meg. Vedd természetesnek, hogy lesz benne hiba.

A cél határozza meg az eszközt

 

Egyáltalán nem azt a szókincset kell megtanulni annak, aki ápoló lesz, mint annak, aki szobalány, pincér, villanyszerelő, vagy raktáros. Más kell a nyelvvizsgára is. A nyelvtani szint sem azonos. A nyelvtanulásnak 4 lába van. Beszéd, beszédértés, írott szöveg értése, írás. Nem kell mindenkinek minden.

Tehát válaszd ki, mire van szükséged. Arra fordítsd az időd és energiád.

Beszélni csak beszélve lehet megtanulni

 

Egyre többen tanulnak otthon, egyedül németet. Ez tök jól van így. Igenis meg lehet tanulni egyedül is egy nyelvet. De ahogyan az úszást úszva, a vezetést vezetve, a beszédet csak beszélve lehet elsajátítani.

Tehát tanulj otthon, egyedül hangosan. Keress egy mentort, akivel hetente egy órát beszélgetsz. Nem kell, hogy német tanár legyen.

Hallott szöveget érteni, csak hallgatva

 

Ugyanez a helyzet a hallott szöveg értésével. Főleg, ha egyedül tanulod. Nem elég az, ha tudod, melyik betűt hogyan kell ejteni. Az anyanyelvi beszélőt tuti biztos nem fogod megérteni.

Tehát hallgass. Zenét, rádiót, nézz filmet, YT-on olyan kisfilmeket, ami téged érdekel, amilyen szókincsre szükséged van. Keress hangos könyveket. Ha naponta beiktatsz ilyen blokkokat, elképesztő sebességgel fejlődik német tudásod. Még jobb lenne hetente 1-2 németes napot beiktatnod, amikor arra figyelsz, hogy ami csak lehet csak és kizárólag német legyen, akkor rövid időn belül németül fogsz gondolkodni azokon a napokon.

Ha szeretnél egy komlex módszert a kezedbe, amivel magad meg tudod oldani a német tanulásod, akkor gyere el a jobb agyféltekés német tanulás kezdőknek tréningre. Kis csoportban mutatom lépésről lépésre, mit, hogyan, mikor tanulj. Minden problémádat meg tudunk beszélni.

Német tanulás termékek >>

Nincs időd rá? Elkészítettem az online változatát is. Több százan már megvették és imádják.

Online német tanulás tréning >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás