Barion Pixel

Alvás közben tanulni? Kamu, vagy megvalósítható lesz a jövőben?

Tedd a könyvet a párnád alá. Majd reggelre tudod.

 

Te is hallottad és használtad már nem egyszer ezt a mondatot. Annak ellenére, hogy közben megmosolyogtad magad, vagy azt, aki ezzel a tanulási technikával akart megnyugtatni egy-egy megmérettetés előtt.

Valójában azt is átélted már nem egyszer, főleg verstanulásnál, hogy este halálra nyúztad magad, az istennek se akart a fejedbe menni. Sőt egyre rosszabb lett! Már a sorokat is keverted, nem csak a versszakokat. Reggelre kelve láss csodát! Mégis fújtad a memoritert.

Akkor mégiscsak van benne valami? Lehet alvás közben tanulni?

 

Professzor Björn Rasch alváskutató és biopszichológus, a svájci Fribourgi Egyetemen csapatával teljesen elmélyedt a témában. Igen bíztató eredmények születtek már. Holland – német szavak tanulásával kísérleteztek.

Lehet e szavakat tanulni alvás közben?

 

A kísérlet résztvevői nap közben 120 holland szót tanultak meg. Majd éjszaka ebből a 120 szóból a mélyalvás fázisában 60-at lejátszottak. Az alanyok nem tudták melyik 60 szót választotta ki Rasch és a csapata.

Eredménye? Másnapra mindenki, kivétel nélkül az alvás közben ismételt 60 szóra teljes biztonsággal emlékezett. Míg az el nem hangzott 60 szóval meglehetősen bizonytalanok voltak.

Még egy nagyon érdekes dologra derült fény. Amikor a holland szó után a német jelentést is párban lejátszották, akkor a kísérlet nem hozott jó eredményt. Ekkor váltottak arra, hogy csak hollandul ment a hanganyag a mélyalvás fázisában.

Ennek is annyira, de annyira megörültem! Miért is? Mert a hívószóval készített német szókártyákhoz a hanganyagot csak németül mondattam fel. Akkor még nem tudtam, hogy jól döntöttem. De éreztem, hogy csak úgy szabad. Azt tudtam, ha párban hangzik el a német-magyar szó, akkor visszatérnénk a magolva szótanuláshoz, ami totál eredménytelen. Ma már tudom, mi történik az agyban, ha csak németül hallja a tanuló a szót. De ez egy külön blogot érdemelne.

Elvileg lehetséges alvás közben szavakat tanulni

 

Azért elvileg, mert azt még nem tudják, hogyan lehet kivitelezni a gyakorlatban. Ugyanis a tanulás a csak a mély alvás fázisában ilyen hatékony. Azon dolgoznak most, hogy létrehozzanak egy szerkentyűt, appot, vagy valamit, ami úgy figyeli az alvás fázisait, mint az ő készülékük. Ilyet biztosan láttál már, egy süveg a fejen milliomegy zsinórral és tappanccsal. Ezt ki kell váltani valami egyszerűbb érzékelővel.

MP3- lejátszóval és fülessel próbálkoztak. Gondot okozott a kísérlet során, hogy nem szabad felébredni. A kívánt eredményt pedig csak a mélyalváskor lehet elérni.

Illetve vannak a nagyon rosszul alvók, akik még a mélyalvás fázisából is azonnal kijönnek, amikor elindul a készülék. Be kell lőni a hangerőt, ami egyénenként változó.

Az sem volt elég hatékony, hogy fülessel aludtak el, mivel elég sokan nem ellazultan, hanem koncentrált állapotban figyelték a szavakat és keresték közben a német megfelelőjét.

Szöveget is lehet alvás közben tanulni?

 

Rasch erre azt válaszolta, hogy egyelőre a nyelvtanulás, szótanulás az, amivel intenzíven foglalkoznak. De abszolút elképzelhető, hogy működik hosszú szövegnél is az alvás közben tanulás. Mégpedig ha a címhez az alcímek és legfontosabb kulcsszavak hangzanak el alvás közben.

Ez a megállapítás teljesen egybevág azzal a ténnyel, amit magam is megtapasztaltam és tréningeken tanítok. Az egyik legfontosabb eleme az általam összeállított módszernek.

Ha a címet és a hozzá tartozó alcímeket valamilyen memóriatechnikával beviszel és stabilizálod, akkor a részletek eszedbe fognak jutni. Számomra igen jó érzés, amikor az ösztönből tett tanulási módszer tudományos alátámasztást is kap. Úgyhogy nagyon büszke voltam magamra, amikor a professzor szájából hallottam, elég a címet, alcímeket és néhány kulcsszót alvás közben ismételgetni.

Hogyan tanuljunk alvás közben?

 

Bár tudjuk, mi kell még ahhoz, hogy megvalósuljon az álom, alvás közben tanulni, mégis rengeteg mindent használhatunk a kísérleti tapasztalatokból. Hiszen a fülessel végzett kísérletek is hoztak nagyon komoly pozitív eredményt, amit csak tökéletesíteni kell. De addig is van lehetőséged alvás közben tanulni.

  1. Az aktív tanulás történjen napközben. Igen magas koncentrált állapotban. Ez egyéntől függ. Tapasztald meg, mikor fog legjobban az agyad. Ez a bevitel szakasza.
  2. Még nap közben, az aktív tanulásnál a rögzítéshez használj változatos tanulási technikákat.
  3. Közvetlenül elalvás előtt ismételd át, amit megtanultál. Alvás közben megtörténik a stabilizálás.
  4. Idegen szavak tanulásánál, használd nyugodtan a fülest. Hallgasd az aktív szakaszban bevitt és rögzített szavakat. De ne párban a magyarral! ( Megvannak a szókártyáim némethez? Akkor hallgasd őket.)
  5. Hosszú szöveg tanulását oldd meg úgy, hogy felmondod a címet, alcímeket, kulcsszavakat a telefonodra és azt hallgatod vissza.
  6. Rasch még ad agy jó tanácsot, amit én is mindig hangsúlyozok a tanulás tréningen. Kapcsold össze a tanulást más tevékenységgel. Ha készítettél hanganyagot, bármilyen napi tevékenységed közben hallgasd. Nem is kell rá odafigyelni, csak hallgasd. Kicsit hasonlít az alváshoz a nem fókuszált állapot.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás