Barion Pixel

Nyelvvizsgára készülsz? Így készülhetsz a német írásbelire

2. rész

Az előző részben bemutattam, hogyan készülhetsz a Minden Nap Németül magazinban megjelent cikkekkel a szóbeli vizsgára. Ha valaki lemaradt volna, annak mindenképpen tudnia kell az előmunkálatokról.

Miután minden témakört átvettél, esetleg a szóbeli vizsgád már meg is van, érdemes körülnézni a nyelvvizsgatípusok közt. Nem kötelező ugyanahhoz a nyelvvizsgatípushoz menned, ahol szóbelizel. Tudsz taktikázni, aszerint, miben vagy jó. Profi vagy a nyelvtanban, vagy inkább könnyedén fogalmazol? Szövegértés mindenütt van, írás is. De a nyelvtantudást nem minden vizsgatípus teszteken keresztül méri, hanem a fogalmazás alapján bírálja el. Azt is feltétlenül le kell ellenőrizned, hogy használhatsz e szótárt vagy nem. Illetve melyik feladathoz engedélyezett.

Szótárhasználat

 

Nem biztos, hogy jó, ha használhatsz szótárt. Mert könnyen esel abba a hibába, hogy megcsúszol az idővel, mert mindent megkeresel. Viszont biztonságérzetet ad. Légy rutinos szótárforgató. El se indulj úgy, hogy nem tudod, mit hol találsz meg, illetve mit jelentenek a rövidítések. Tudom, hogy neten sokkal könnyebb és gyorsabb egy szót lekattintani, de kérlek, ne tedd! Amennyiben a vizsgán van először a kezedben a szótár, akkor egészen biztos, hogy nem leszel készen időben. Sok-sok gyakorlást igényel. Van még egy jó tippem. Menj két méretű szótárral. A kicsi akkor lesz hasznos, ha csak egy névelőt vagy múlt időt szeretnél megkeresni.

Szövegértés

 

Sokféle változata van. Válaszolj a kérdésekre kulcsszavakkal. Adj címet. Válaszd ki a 3-4 kijelentés közül a helyeset. Tedd sorrendbe az összedarabolt szöveget. Szövegértést úgy lehet gyakorolni, hogy olvasol. Sokat olvasol. Figyelj arra, hogy a szövegértés nem fordítás! Hatalmas a különbség.

A magazinból úgy gyakorolhatsz, hogy olyan témájú cikket keresel, ami passzol a nyelvvizsga témakörökhöz. Így annak a témakörnek a szakszókincsét is magadba szívod. Persze nem tilos a többit is elolvasni, amit érdekesnek találsz.

Olvasd el a címet. Állj meg, dőlj hátra kényelmesen a német tanulós foteledben és elmélkedj a témáról. Mit tudsz róla? Hagyd, hogy jöjjenek a gondolatok. Ezzel a trükkel az agyműködéshez igazodsz. Felébreszted odalent azokat az ismereteket, amiknek birtokában vagy, csak már nem tudsz róla. Mintha leszólnál a bányába: -Hé fiúk, gyertek fel, felszíni munkához kelletek.

Általában egy szövegben van alcím. Ők jönnek a cím után. Figyeled? Közelítünk a részletekhez. Ezután fusd át az írást, akár simogasd át az ujjaddal kígyóvonalban. Azt tapasztalod, hogy kiemelkednek bizonyos szavak, számok, nevek, dőlt betűs szókapcsolatok. Mind-mind segítik a megértést. Azta! Mennyi mindent tudsz már, pedig nem is olvastál.

Csak ezután fogj hozzá az olvasáshoz. Nehogy azonnal az első ismeretlen szónál hátralapozz a szószedethez! Lesz olyan mondat, amit kapásból értesz. Lesz olyan, ami homályos. Tedd ezt: Keresd az igét. Ne feledd megnézni a mondat végét is. Majd keresd azt, aki csinálja. Vagyis az alanyt. Ha van tárgy, azonnal kínálja magát. Szószedethez akkor lapozz, ha ezek közül nem érted valamelyiket. A végén jön a részlet: Hol, mikor, kivel, hogyan, miért, milyen… Nem biztos, hogy kell neked minden. Sőt! Csak akkor lesz fontos, ha konkrétan rákérdez a feladatsor.

Összetett a mondat? Többszörösen? Csak meg ne ijedj. Egy függőleges vonallal szabdald darabjaira a kötőszónál vagy vesszőnél. Bánj velük úgy, mintha különállók lennének. Ha végeztél, olvasd föl a teljes írást csak magyarul.

Így szerezz rutint a magazinból a szövegértési feladatokhoz

 

A magazinból gyakorolhatod a szétdarabolt feladatot. Fotózd le a cikket, nyomtasd ki. Olvasás nélkül darabold fel és rekonstruáld.

Válaszadósra és feleletválasztósra úgy szerezhetsz gyakorlatot, hogy megfordítod a feladatot. Készíts Te vizsgakérdéseket és a megoldást is kínáld hozzá.

Címadás is működik. Egy cikken belül a bekezdéseknek adj külön-külön címet. Megteheted azt is, hogy teljesen más címet adsz. Játssz! Irodalmi stílusút, szakmai címet vagy bulvárosat.

Szövegértés megoldási menete nyelvvizsgán

 

Csinálj sok szövegértést a magazinból. Profi leszel. Nem tudsz nem az lenni, mert amit tolnak, az halad.

A nyelvvizsgafeladatot is a címmel kezdd.

Utána a kérdéseket fejtsd meg. Legyen bármilyen formája. Akár válaszadós, akár feleletválasztós. Közelebb kerülsz a szöveghez. Már tudod mire számíts.

Ha címadás a feladat, akkor a címek legyenek az elsők. Ennél fogalmazd meg magadban, hogy milyen szövegre lehet számítani a cím alapján. Nosza, mehet az olvasás.

A következő részben a szövegalkotás és lyukas szöveg kerül górcső alá.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás