Barion Pixel

Nyelvvizsgára készülsz? Így készülhetsz az írásra

 

A nyelvvizsgára felkészüléshez immár a 3. részt olvasod. Az első részben a szóbelihez, a második részben az írott szöveg értéséhez adtam praktikus tanácsokat. Ha lemaradtál volna az előzőekről, javaslom, szerezd be az előző két hónap számait is. Együtt kapsz egy átfogó képet. Az egésszel érted meg, mit miért teszünk.

Írás kontra szóbeli

 

Az írásbeli a legátfogóbb képet adja a tudásodról. Miért merem ezt állítani? A szóbeli a legfontosabb állomása a nyelvtudásnak. Legyen nagy szókincsed, több-kevesebb nyelvtan tudásod, amit persze alkalmazol is beszédben. Lényege, hogy el tudd mondani, amit szeretnél. Nem nyökögve, hümmögve, hanem folyamatosan. Értsd a hozzád szólót. Tudj vele kommunikálni. Mindeközben egyáltalán nem baj, ha nyelvtani hibákat vétesz. Sőt! Rosszat teszel, ha a nyelvtan miatt állsz le a beszéddel és keresed a ragokat, végződéseket, szórendet. Azért teszel rosszat, mert darabokra töröd a folyamatos mondandódat. Ez idegesítő. Senki sem szereti kivárni, amíg összeépítesz egy tökéletes mondatot. Egyébként sem lesz tökéletes, ezt elhiheted. Az a gond, ha olyan nyelvtani hibákat ejtesz, ami miatt már nem érthetőek a mondataid. Például a múlt idős eseményt jelenben mondod el. Lehagyod a prepozíciókat, kevered a személyes névmásokat.

Írás

 

Az írás a nyelvtudás legmagasabb szintje. A gondolataidat fogalmazod meg, mint beszédben, de választékosabban. Sokkal magasabb nyelvi szinten. Nem véthetsz túl sok nyelvtani hibát, hisz ott áll feketén, fehéren. Nem száll el, mint a szó. Nem nyelheted el a végződéseket. Vagyis tudnod kell fogalmazni és tudnod kell a nyelvtant.

Levélírás

 

Levél mindenütt elvárt. Lehet baráti és hivatalos. Más a stílusuk. A hivatalosnak rengeteg válfaja van. Panaszos levél, álláspályázat, reklamáció. Nagyon ügyelj arra, hogy a formai előírásokat betartsd. Dátum, megszólítás, elbúcsúzás, tagolás. Butaság lenne emiatt pontot veszíteni. Ez ingyen pont. Én azt szoktam javasolni a diákjaimnak, hogy válasszanak ki egy formátumot, azt gyakorolják be. Gyűjts össze klisémondatokat a különböző témákhoz. Téglaként beépítheted őket. Ezek legyenek automatikusak, mire élesben megy a játék. Ne vegyen el energiát a fogalmazástól és nyelvtantól.

Blogbejegyzés, újságcikkre reagálás, véleménykifejtés, tudósítás eseményről

 

Vizsgatípusonként változik. Nézz körül, melyik vizsgahelyen milyen fogalmazások vannak. Úgy tudsz legjobban felkészülni ezek stílusára, hogy sok ilyet olvasol. Szívesen használjuk Sominé Hrebik Olga: Einfach schreiben című könyvét.

Előkészület

 

Ne fogj hozzá soha semmihez, anélkül, hogy meg nem tervezted. Legjobban akkor jársz, ha elmetérképben tervezel. Nem lesz gondod azzal, hogy nincs mit mondanod. Az agy asszociál. Csak az elmetérkép alkalmas arra, hogy egyik gondolat előhívja a másikat. Ez egy gyűrűző folyamat. Meg tudod lovagolni a hullámot.

A bevezetőből derüljön ki, hogy miről írsz. Úgy szoktam mondani: -Ha nem olvastam el a feladatot, akkor is tudjam, miről lesz szó.

Az instrukcióból lopj! Kifejezéseket, szókapcsolatokat vagy akár egész mondatot.

A tervezéssel a mennyiség is kordában tartható. Írhatsz többet. De nem érdemes. Minél többet írsz, annál több hibaszámra adsz esélyt. 10%-nál ne legyen több az eltérés. Amennyiben nem tervezed meg, egészen biztos beleesel abba hiába, hogy nem lesznek meg az arányok. Ha a végére értél és kevésnek bizonyul, utólag lehetetlenség toldozni-foltozni. Elrontod a koherenciát. Ha túl sokat írtál, ugyanez a bibi. Kihúzni, de mit?

Gondolkozz, mielőtt tervezel. Banálisnak tűnik, de nem az. Az agy nem gondolkodásra készült, hanem életfenntartásra. A gondolkodás nehéz dolog. (Ezért is művelik oly kevesen.) Miután elolvastad a feladatleírást, dőlj hátra és gondold át a témát. Ne félj, hogy időt veszítesz. Ezzel időt nyersz. Összeállt a kép? Megtervezed és jöhet az írás. Már nem fogyasztasz energiát a tartalomra. Minden fókuszod mehet a nyelvtanra.

Utómunkálat

 

Miután kész, olvasd át. Hangosan. Meghallod, ha sántít. Tedd el. Másnap olvasd el újra, hangosan. Észre fogsz venni olyan hibát, amit íráskor nem szúrtál ki. Mert akkor, ott azt dobta az agyad. Tudod, aludj rá egyet. Másnap másként látod a dolgokat.

Így készülhetsz a Minden Nap Németül magazinból az írásra

 

Kiválasztasz egy cikket. Legjobb az, amilyen téma van a nyelvvizsgán. Kiváló az is, amiről magyarul van ismereted. Miután elolvastad, értelmezted, döntsd el, milyen feladattípust lehet kihozni belőle. Reagálást a cikkre? Baráti/ hivatalos levelet? Véleménykifejtést, blogot? Úgy leszel jó írásból, ha írsz. Legyen egy mentorod, aki kijavítja, tanácsot ad a fejlődéshez.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás