Barion Pixel

Gyakoroljuk a német kiejtést

Gyakoroljuk a kiejtést

 

Nagyon kevés alkalommal foglalkozunk a kiejtéssel, pedig a nyelvtanuló akkor büszke igazán a nyelvtudására, ha szép a kiejtése.

Hogyan tanultuk meg az anyanyelvünket jól kiejteni? Természetesen úgy, hogy hallgattuk anyukát. Majd lemásoltuk. Tehát a szép németes kiejtés elsajátításának is ez a módja. Hallgatni, másolni, hallgatni, másolni.

Persze utólag teljesen tökéletes nem lesz, de egyre jobb még lehet. Amikor megszülettél, minden hangot képes voltál kiejteni. Ahogyan cseperedtél lassacskán elfelejtődtek azok a hangok, amiket nem hallottál és a beszélni tanulásod folyamán nem is használtál. Szűkült a paletta. 6 éves korra bezárultak a nem gyakorolt hangok. Azok az arcizmok, mik nem kaptak feladatoot. Ezért is érdemes kisgyermekkorban elkezdeni a nyelvtanulást.  Ha erről lemaradtál, újra kell tanulnod, most már tudatosan azokat, melyek az anyanyelvre nem jellemzőek.

 

Hogyan legyen egyre németesebb a kiejtésed?

 

Hallgass sokat. De a hallgatásnak most más lesz a célja. Fókuszodat nem a megértésre irányítod, hanem a kiejtésre.

  • Nézz német filmet. Nem ajánlom a szinkronizáltakat, hanem az eredeti német filmeket. Akkor látod az arcot, a szájat, az izmok mozgását.
  • YouTube –on keress előadásokat, kisfilmeket. Olyat, ahol az előadó szépen, érthetően beszél. Azért jó a YT, mert a tempót lassíthatod. De itt már ne csak hallgasd, hanem imitáld is. Állítsd le, mondd utána.
  • Nagyon jók a ”langsam gesprochene Nachrichten”. Ezeknek megvan a szövegleirata, de ne olvasd el! Ugyanis, ha elolvasod, akkor óhatatlanul ki akarsz olyan hangokat ejteni, amit el kellene nyelni. Pl. er, en. Vagy úgy olvasod, ahogyan írva vagyon. Pl. wirklich, amit így ejtünk: würklich. Hasonló az irgendwann. Helyette: ürgendwann.  Restaurant: restoraa.
  • Énekelj! Tanuld meg a refrént, vagy akár a teljes szöveget. Azt éred el vele, hogy minden idegszáladdal a kiejtésre tudsz figyelni.
  • És természetesen a Minden nap németül magazin minden egyes cikke tökéletes a gyakorláshoz. Az A/1, A/2 szintű szövegekkel kezdj. Hisz most nem a nyelvtudásod fejlesztése a cél. Tehermentesíted az agyad a szövegértés alól. Minden energiádat a kiejtésre tudod irányítani.

Játssz

 

Mit tesznek a parodisták? Iszonyat jó megfigyelők. Brutál jól másolnak. Tedd ezt Te is. Tégy úgy, mintha német lennél. Bújj bele a szerepbe. De tovább megyek.

Beszélj magyarul németes kiejtéssel. Ez elképesztően hatékony, mert tudatosítod a németes hanglejtést, a hangok máshogy ejtését. Velem gyakran előfordul, ha németről hirtelen magyarra váltok, a kiejtésem marad egy pillanatig németes. Vicces.

 

Hogyan haladj a kiejtés tanulással?

 

  • Kívülről haladunk befelé. Először megfigyeled a mondat dallamát. Rajzold le az ívet. Mindjárt az elején érdemes a kérdő mondat lejtését begyakorolnod. Németül a végén felviszed a hangot.
  • Majd a szavakra irányítod a fókuszt. Magyarul mindig az első szótag hangsúlyos. Németül nem. Hol az első, hol a középső, hol az utolsó. Akkor van gáz, amikor az egyik szó utolsó szótagja és a következő szó első szótagjára esik a hangsúly. Ilyenkor a két hangsúlyos szótagot a magyar fül egy szónak érti. Vagyis nem érti. Ezt úgy gyakorolhatod, hogy nézed a szövegleiratot és miközben megy a hang, aláhúzod a szónak a hangsúlyos szótagját.
  • Következő lépés lehet, hogy bekarikázod azokat a szótagokat, amiket elnyel: er, en. Majd figyelj meg ilyen érdekességeket, hogy a t és k után egy halovány h hallatszik. Pl.: khomen. Ebben az egy szóban az is kitűnik, hogy nem kettőzi meg a dupla mássalhangzót.
  • Jöhetnek az egyes hangok. ich-ach,  az r különböző fajtái. Mindegyiken végig kell menned egyenként. Mintha logopédushoz járnál. Ez türelemjáték.

Ajánlok egy házi logopédust Michaela Fröhlich. Segítségével minden egyes hangot alaposan begyakorolhatsz.

Tanulni tudás nélkül németet tanulni?

A nyelvtanulás nem tantárgy. Pedig így tanítják. A nyelvtanulás menete akkor jó, ha lehetőség szerint lekövetjük azt, ahogyan magyarul tanultál. Ezt a menetet rekonstruáltam. Képzeld, még a szinte tökéletes kiejtés elsajátítása is benne van. Nem utólag!

Csupán egyetlen nap. S a német tanulás tréning után átlátod a káoszt. Ha megtanulsz tanulni, tanulhatod a német nyelvet otthon, egyedül. Vagy nyelvtanártól, esetleg kurzuson. Már nem számít, hogy tanítják. Sokkal fontosabb, hogy hogyan tanulod.

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás