Barion Pixel

Azért megy nehezen a német, mert hipnotizáltak

Nézek egy TV műsort. A moderátor egy fiatal lánnyal és egy fiatalemberrel beszélget. A lánynak csillog a szeme, miközben beszél. Beszél arról, hogy boldog. Azt csinálja, amit szeret. Bátor volt. Megvalósította álmait. Feladta azt a munkát, amihez diplomája volt. 5 évig végigszenvedte az egyetemet.

Most főz. Sikeres. Mindig is szeretett főzni, de a szülei azt mondták, abból nem lehet megélni, hogy valaki főzni tud. Meg egyébként is. Az nem diplomás szakma.

A fiatalember hallgatja. Bólogat. Majd a moderátor megkérdezi a lányt, hogy a srác hipnotizálhatja e. Kis vonakodás után a lány igent mond, azzal a kitétellel, hogy nem teszi őt nevetségessé. Bár szerinte ő erős egyéniség, nem lehet hipnotizálni.

A fiú belekezd. Nem kell hozzá csupán néhány másodperc, a lány nem tudja felemelni a karját, pedig látszik, hogy erőlködik. Egy csettintés és elfelejti a nevét. A fiatalember bemutatkozik és kérdezi:

-Téged hogy hívnak?

A lány csak néz előre és mosolyog, nem válaszol.

-Hogy hívnak? – hangzik el újra. Nem tudja.  Mosolyog.

Újabb csettintés és utasítás. – Emlékszel a nevedre. Valóban. Már tudja.

Elhitted, hogy nem tudsz megtanulni németül

 

A fenti sztorinak köze van hozzád. A német tudásodhoz, vagy a nem tudásodhoz. Mert hipnotizáltak. Valamikor, valami elhangzott.

  • Nincs nyelvérzéked.
  • Soha nem fogsz megtanulni németül.
  • A német nehéz.
  • A német csúnya nyelv.
  • A németek rosszak.
  • Világháború, német katonák, Hitler, holokauszt.

Egyetlen mondat. Ennyi kell csak, hogy beteljesítsd. Hogyan? Pont ugyanúgy, ahogyan a lány elfelejtette a nevét. Nem varázslat. Színtiszta tudomány.

Hogyan hatnak az önkorlátozó hiedelmek

 

Szituáció > Hiedelem > Létrehoztál egy belső képet > A tested aszerint cselekedett > Megtapasztaltad, hogy igaz > Megerősítetted a hiedelmet.

Beindult a körforgás. Folyton folyvást erősítve az önkorlátozó hiedelmedet. Megpecsételted a sorsod. Sohasem kérdőjelezted meg azt, amit egykoron hallottál.

Még egy kísérlet a hiedelmek hatására

 

Hadd mondjak el egy másik kísérletet, ami totálisan alátámasztja a fenti folyamatot.

2 csoportba osztott egyetemistáknak kell megoldaniuk egy tesztsorozatot. A neurológusok az egyik csoportnak ezt mondják:

-Miközben olvassák a kérdéseket, a válaszok felvillannak. De olyan gyorsan, hogy nem jut el a tudatukig, hanem a tudatalattiba kerül. Írják be ösztönösen a választ, ne gondolkodjanak.

Tényleg látják, hogy számok és kódok villódznak. Azt viszont nem tudják, hogy nincs ott a megoldás.

A hipnotizált csoport dupla olyan jól oldotta meg a tesztsort.

Hogyan írd felül az önkorlátozó hiedelmeid

 

Ha nem tudsz rajzolni, énekelni, matekozni, nyelvet tanulni, és németet tanulni, az nem más, mint a saját önkorlátozó hiedelmed. Valamikor réges rég beléd plántálták s te azóta bizonyítékok sorát gyártod, hogy lám -lám ez mennyire igaz.

Amikor összeállítottam a tanulás tréning feladatait, amivel bizonyítom, hogy tanulási képességed meghaladja azt a szintet, amit valaha is gondoltál magadról, éreztem, hogy hiányzik valami. A szék 4. lába. Ezért billeg. De rátaláltam. Az önkorlátozó hiedelmeket kell felülírni, különben örök életre benned marad a bizonytalanság.

Hogyan legyél jó németből?

 

Jó lenne kiderítened, honnan ered a hiedelem. Ha nem sikerül emlékezned, az sem baj.

  • Vond kétségbe az állítást.
  • Alkoss elmédben képet arról, hogy könnyen tanulod a németet.
  • Szereted.
  • Bátran szólalsz meg mások előtt. Ezek a képek legyenek nagyon részletesek. A színek élesek, a hangok tiszták. Az siker érzetek erősek.
  • A tested pedig így fog cselekedni. Pozitív tapasztalatot gyűjtesz, ami a körforgásban visszahat a hiedelmekre.

Henry Ford híres mondata így már érthető

„ Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Én leszek a német nyelv professzora. És nevetsz. Mert nem hiszed.

Joggal vonod kétségbe ezt a kijelentést. Nem leszel a német nyelv professzora, mert nem az a te utad. Neked az az utad, azzal van dolgod, amibe bele tudsz feledkezni. Amikor azt mondod, „ Elememben vagyok.”

Az életed kísérője a német tanulás, mert szükséged van rá, hogy teljesítsd célodat. De nem az életcélod.

Lehetsz benne jó, tanulhatod könnyen, gyorsan, hatékonyan a németet, ha hiszed.

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás