Barion Pixel

10 koncentrációs gyakorlat a jobb figyelemért

Elhatározod, hogy nagyon oda fogsz figyelni. Most tényleg. Nagyon, de nagyon akarod. Meg vagy róla győződve, hogy sikerülni fog. Mert csak elhatározás kérdése.

Azt is tudod, ha elmélyülten tudnál a munkádra, tanulásodra összpontosítani, akkor töredék idő alatt végeznél. Megtanulnád véglegesen. Megértenéd. Magabiztos lehetnél. Biztonságban éreznéd magad.

Néhány percig működik is a terved. Azt azonban már nem tudod, mikor kapcsolt el az agyad. Ki tudja, mióta dolgozol üresjáratban. S ez így megy napról napra, hétről hétre, évről évre. Katasztrófa.

A koncentrációs képesség a hatékony, gyors tanulás elengedhetetlen eleme

John Medina, molekuláris biológus, híresen érdekfeszítő előadásokat tart hallgatóinak. Néhány évvel ezelőtt megkérdezte diákjait, hány percig tudnak figyelni arra, amit tanít. 10 perc, volt a válasz.

A helyzet azóta elképesztő mértékben romlott. 1,5- 3 percnél tovább képtelen az ember egy dologra fókuszálni. Szerintem te is érzed, hogy egyszerűen nem tudod kordában tartani a gondolataid. Valahogy úgy néz ki, hogy te vagy a vadászkutya, amelyik üldözőbe vette a nyulak tucatját és hol az egyiket űzi, hol a másikat és egyre zavartabbá válik. Végül sem ereje, sem zsákmánya.

Miért romlott ilyen mértékben a koncentráció?

 

Külső tényezők

Olyan világba csöppentünk, szinte egyik napról a másikra, hogy nem volt időnk alkalmazkodni az új élethelyzethez. Agyadat folyamatosan szőnyegbombázza a digitális világ. Egy perc alatt 40-60 millió inger éri. Igen, jól látod. Nem ezer! Millió ingerről beszélek. Még a szobád bezárt ajtaján is átfurakszik.

Hiába ülsz le az elhatározással, hogy teljes erőből a tanulásra figyelsz. A telefonod nem kapcsolod ki. Ha computeren dolgozol, a felugró ablakok azonnal jelzik, hogy E-mailed, messenger üzeneted érkezett. A kedvenc YouTube csatornádon újdonság van és az Instán is újabb történetek születtek. Uralkodsz magadon. Tartod magad keményen. Felejtsd el! Nem kell megnyitnod, hogy kirántson az elmélyült fázisból. Gloria Mark a Kaliforniai Egyetem professzora kutatta a témát. A kísérletek bizonyították, hogy megzavar bármi, egy hangjelzés, vagy csak annyi, hogy rápillantasz a kikapcsolt telefonodra, azonnal elveszíted az összpontosítást. 25 perc 15mp-re van szükséged ahhoz, hogy ugyanabba a mély fázisba kerülj.

Belső zavaró tényezők

  • Nem vagy kellően toleráns a frusztrációval szemben. Fáradt vagy. Leharcolt. Netalántán kiégtél. Hisz a figyelmed ide-oda ugrálása rengeteg energiát fogyaszt.
  • Nem tudsz a jelenben lenni. A múltbéli kudarcaidat, negatív megtapasztalásaidat sablonként tárolod. Ezen sablonok alapján vetítesz magadnak egy sötét jövőt. Ugrálsz a múlt és a jövő közt.
  • Túl nehéznek tartod, amit tanulsz. Már korábban sem birkóztál meg vele.
  • Szorít az idő. Képtelenségnek tartod, hogy a megszabott idő alatt elkészülj a feladatokkal.
  • Nem tartod magad elég jónak. Folyton máshoz hasonlítod magad. Meg akarsz felelni szüleidnek, főnöködnek, tanárodnak.
  • Utálod azt, amit tanulnod kell.

Az agyad jót akar neked

 

Nem gondolkodásra termett. Vigyáz rád. Megvéd. Jelzi, hogy amit éppen csinálsz, az neked nem jó. Nem érzed magad jól még fizikailag sem. Ezért arra biztat, hogy keress inkább olyan tevékenységet, amitől jól leszel. Ehhez pedig végtelen lehetőséget kínál az elérhető világmindenség.

TIPPEK a jobb koncentrációért

Előzd meg a bajt.

Alvás

Aludd ki magad. Az éjszaka az agymosásé. Az elmédben lakó asszisztensed egész éjjel radírozza a szemetet. Helyet csinál másnapra a fontosnak.

Igyál

Ha hidratált vagy 14%-kal jobb hatásfokkal összpontosítasz. Katt ide a részletekért. 

Ne is lásd a telefonod

Vidd ki a szobából. A gépeden tiltsd le a felugró ablakokat, ha azon dolgozol.

Tarts szünetet

25- 45 percenként állj le és tarts 2-3 perc szünetet. Ne többet!, mert agyad azt hiszi vége a feladatnak. Részletek itt.

Sétálj

20 perc séta naponta 23%-kal növeli a kognitív képességet. A mozgás hihetetlen hatásáról a Jobb-bal jobban című könyvemben részletesen írtam.

Meditálj

Azt hiszed a szósöl média pihetet? Egyáltalán nem. Pont az ellenkezőjét teszi. Stresszel. Meditálj naponta legalább 20 percet. A tanulást kezdd 2-3 perc elcsendesedéssel.

10 koncentrációt javító gyakorlat

 

  1. Fogj egy újságot és karikázd be mondjuk a P betűket a szövegben.
  2. Brain stormingolj. Írj le egy szót, majd azt, ami eszedbe jut róla. Folytasd a végtelenségig, vagy amíg kedved van hozzá.
  3. Nézd a mp mutató haladását. Ha észreveszed, hogy elkalandoztál, térj vissza.
  4. Nézz meg egy tárgyat alaposan. Behunyt szemmel idézd fel részletesen. Nyisd ki a szemed és hasonlítsd össze a vizualizáltat a valósággal.
  5. Mondd el az ABC-t visszafelé.
  6. Figyeld meg az embereket és próbáld meg kitalálni mivel foglalkoznak, hogyan élnek.
  7. Meséld el a napodat visszafelé.
  8. Rajzolj mandalát.
  9. Figyelj a hangokra becsukott szemmel.
  10. Gyűjts rokonértelmű szavakat. Kezdheted ezzel: megy, jár, halad, lépked, oson….

Egyszer megkérdezték Schwarzeneggert, mi a hihetetlen karedzésének a titka.

„Teljes koncentráció. Ne gondolj másra, csak az izom mozgására és élvezd a stimulációt.”

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás