Barion Pixel

Sokkal többet tanulsz, ha nem tanulsz

Tanulás és spiritualitás

Gerald Hüther a neurobiológia professzora:

„Találkozhat a racionalitás és spiritualitás? Tudomány és érzelem – működik a kettő együtt?

Logikus. Az ember több, mint logika és értelem. Csak a spiritualitás és gondolkodás együtt ad ittlétünknek értelmet.”

Sokan kérdezik, honnan jön az ihlet az íráshoz. Meditációban kapom. Felteszek egy kérdést és olyan gyorsan jön a válasz, hogy meg sem várja a kérdés végét.

Most is feltettem a kérdést, mi legyen a következő, amit megmutassak az embereknek a tanulásról. Azonnal ezt a képet láttam.

Alapjában racionális, elemző analitikus gondolkodású ember vagyok. A tanulás menetének kidolgozását ezért kezdtem a konkrétumokkal. A piramis tetejével kezdtem. Kidolgoztam a technikát az alapján, hogyan működik összehangoltan a két félteke.

Mit jegyzünk meg egy szempillantás alatt és miért felejtünk el valami mást, pedig oly sokszor ismételtük.

Tökéletesen működik a tanulási technika

Majd szembesülnöm kellett egy jelenséggel.

Ha én irányítom a tanulót, hogy mit-hogyan tud megjegyezni, akkor azt memorizálja. Ámde elúszik az időben. Sodorja az élet és mindig marad a holnap.

Kidolgoztam a stratégiát

A piramis csúcsát. Minden sokkal jobban működött. De billegett az egész építmény.

Valami hiányzik – A  hit

Tovább keresgéltem. Nem elég a HOGYAN és a MIKOR, MIT! Ha nem hiszel abban, hogy képes vagy megtanulni. Hogyan, mikor harapódzott el benned a képtelenség érzése, azt nem fejteném ki.

A „nem vagyok elég jó „ a tudatalattiban munkál. A baj az, hogy téged 95%-ban a tudatalattid működtet. Meg kell erősíteni a hitet. Az önmagadba vetett hitet. Ezt többféleképpen tudod megtenni. Imaginációval, vizualizálással. Meditáció közben elképzeled az okos éned.

Vannak sokan, akik nem hisznek abban, hogy ez működik és akkor tényleg nem működik. Várj, elmondom egy másik példán.

Biztos hallottál a spontán gyógyulások tömegéről. Különösen rákos emberek esetén követhető le, mert a röntgen megmutatta a daganatot, majd mindenféle orvosi beavatkozás nélkül eltűnt a szervezetből. A beteg vizualizálással takarította el testéből. Ilyenkor szinte mindig azt gondolja a beteg, hogy másnál működik, de nálam nem.

Nekik kell a gyógyuláshoz és a hithez az, hogy valóban vegye ki az orvos a daganatot és utána vizualizálja a gyógyult testet, mert azt már el tudja fogadni.

Ezen alapszik a módszerem. Mutassuk meg, hogyan tanulnak a memória világbajnokok. Ők hétköznapi emberek. A módszerükkel tényleg bizonyítékot kap a tanuló arra, hogy igen ő is képes 3 perc alatt megjegyezni 40 szóból álló listát, stb.. Bármit.

Utána lehet vizualizálni azt, hogy okos vagy. Mert akkor már elhiszed.

Még mindig nem elég, amit tudunk a tanulásról. Kell valami. Igen! Beugrott. A vágy!

A VÁGY az, ami mindent eldönt

A piramis alapja.

Visszagondoltam az életem eseményeire. Rájöttem egy megdöbbentő dologra. Amit nagyon „megvágytam” és utána hagytam elszállni, nem foglalkoztam vele, az mind-mind kivétel nélkül teljesült. (Na ebbe is beleástam magam és értem a miértjét.)

Hogy lehet „megvágyni” a tudást? Lehet ez német, angol, spanyol nyelvtudás. Lehet bármilyen szakmai tudás. Ének, tánc, gitár, sport, kommunikáció, írás, festés, informatika. Végtelenségig sorolhatnám.

Kényszerből nem!

Félelemből nem!

Csakis a szívből jövő kívánság indítja el a folyamatot. Össze kell kapcsolni a szív vágyát az elmével a racionalitással. Ezt tudod megcsinálni imaginációval.

Tehát építsük föl konkrétan, hogyan haladj a nyelvtanulással fénysebességgel.

Ez alatt azt értem, hogy 6 hónap alatt a nulláról B2 – középfokra jutsz és még 3 hónap már C1- felsőfokon kommunikálsz.

Vágy

Döntsd el, mit szeretnél. Konkrét legyen ám! Milyen területen, milyen szinten akarsz tudni beszélni. Ezt a jelenetet lásd egészen részletesen. Érezd a büszkeséget, a megelégedettséget, az örömet, a „hu de jó vagyok” érzését.

Látod magad, amikor folyékonyan beszélsz. Megdicsérik a haladásod, szókincsed. Mindenütt. Pékségben, munkahelyeden, nyelvvizsgán…..

Hit

Figyeld a gondolataid. Amikor eldől az első dominókocka – ez nekem nem megy- vedd észre. Kapd fel a kockát. Ezt a negatív gondolatot beléd ültették, te elhitted és életben tartod. Ha kell másodpercenként kapd ki a dominót.

Tudományos alátámasztás

Ha az agyad nem beteg, akkor igenis meg tudsz tanulni bármit. Csupán a tempóban és nem az eredményben van különbség közted és egy jól beszélő közt.

Technika

Nem magolhatsz. Soha többé! Az agyműködés alapja a kép-kapcsolat. Rengeteg gyakorlatot olvashatsz tőlem, hogyan csináld. 500-nál is több blogbejegyzést írtam róla, készítettem számtalan videót.

Terv

Még mindig nem lesz elég, ha nincs terved. Mikor, melyik nap – mit – honnan. Itt is adok egy tippet. Mivel pozitív érzésekre, élményekre vadászunk, ismerned kell önmagad. Mit szeretsz csinálni, olvasni, hallgatni, nézni. Ezt vadászd le azon a nyelven, amit tanulsz. Csinálj egy listát a kedvelt oldalaidról. Olvasd, nézd, hallgasd, énekeld. Tanuld meg belőlük a kifejezéseket, kiejtést.

Minden nap csak önmagadhoz képest kell egy lépést megtenned és teljesülnek a vágyaid.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás