Barion Pixel

Az eredményes tanulás 5 titka

Szeretnék elmesélni egy történetet. Egy fiúról, aki megoldotta a megoldhatatlant.

Gimibe járt. Nem volt sem túl jó, sem túl gyenge matekos. Legalábbis ezt mondták róla, ami persze idővel önbeteljesülő próféciává válik. A fiú elaludt matek órán. Amikor felébredt, egy matek példát látott a táblán. Gyorsan leírta, mert azt hitte, az a házi feladat.

Otthon nekilátott, hogy megoldja. Nem sok sikerrel. Megpróbálta másképp. Majd újabb és újabb utakon. Végül késő éjszaka megszületett az áttörés.

Másnap viszi a matek tanárnak a leckét. Készen van, megoldotta, – Bár nem volt egyszerű- mondta. A tanár mosolyogva átvette a füzetet és lekicsinylően így szólt:

– Akkor fiam te egy matek zseni vagy, mert ennek a feladatnak nincs megoldása, mint ahogyan ezt múlt órán be is bizonyítottuk. De a fiú kötötte az ebet a karóhoz:

-Tanár Úr, azért nézze csak meg.

A tanár mosolyogva rápillantott a kidolgozott sorokra. Majd hirtelen elmélyült arccal folytatta. Hosszas elemzés után felpillantott. Tágra nyílt szemekkel és leesett állal így szólt:

-Fiam, te tényleg matek zseni vagy. Megoldottad.

Mi történt?

A srác elaludt s nem halotta azt, hogy ezt a példát nem lehet megoldani. Úgy fogott hozzá, hogy ez egy lecke, amit ki kell számolni. Mikor sem az első, sem a a második, sem a harmadik próbálkozása sem vezetett eredményhez, ő nem adta fel. A sikertelenséget nem kudarcnak élte meg, hanem tapasztalatnak. Úgy tekintett azokra, hogy ez az az  út, ami nem vezetett el a megoldáshoz.

Ismerős, ugye? Edison a villanykörtét fedezte fel. Több, mint 900 olyan izzót készített, ami nem világított. Több, mint 900 alkalommal csinált egy égőt, kapcsolta be és tapasztalta meg, hogy nem működik. Azonban minden sötétben maradó körte esetén azt mondta:

-Megint egy módszer, ahogyan nem lehet villanykörtét alkotni. Kizárásos alapon kezelte a kihívást.

Kudarc vagy tapasztalat?

 

Mi minden egyes dolgot, ami nem jön össze, kudarcnak hívunk, érzünk és aszerint éljük a további életünket. Kialakítjuk az önkorlátozó hiedelmeinket.

Nem tudom megtanulni, mert közepes képességű vagyok.

Nincs nyelvérzékem.

Feledékeny vagyok. Hiába tanulok, másnapra elfelejtem.

Ez megtanulhatatlan anyag, mindenkit kirúgnak a vizsgán.

Öreg vagyok én már a tanuláshoz.

Család, munka, gyerek  mellett lehetetlenség tanulni.

Olyan száraz, sok és unalmas, hogy képtelenség belőle levizsgázni.

A sikertelen vizsgasztorik is dobnak egy lapáttal a tehetetlenség érzésére. Hisz a kegyetlenségéről híres prof, felmenti a vizsgázó lelkiismeretét. Nem azért nem tudok levizsgázni, mert nem tudom, hanem az embertelen, vérszomjas tanár a hibás. De ebbe most nem szeretnék belemenni, mert tényleg van olyan, hogy a sérült lelkű vizsgáztató a hatalmát a diákokon éli ki. Ez összetettebb annál, hogy kifejtsem. Inkább térjünk vissza az eredeti témához.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyél a tanulásban?

 

Hit

Hit önmagadban. Nincs lehetetlen. Képes vagy bármit megtanulni, mert egészséges az agyad.

Szenvedély

Azt tanulod könnyen, ami belülről hajt. A tűz bent parázslik s a kíváncsiság lobbantja lángra. Kívánom, hogy megtaláld még e földi létedben, mi az, ami iránt így érzel.

Tanulási módszer

Ismerned kell azt, hogyan működik az agy, ha újat akarsz tanulni. S ha az egyik módszer nem vezet megoldáshoz, próbálj másikat. Folyton navigálnod kell. Nem vagy falevél a szélben, amit dobál a vihar.

Stratégia

Nagyon nagy a csáberő az online térben. Könnyű belefeledkezned valamelyik médiába, hogy órák párologjanak el a naponta a semmibe. Tervezés nélkül még a szenvedélyed sem elég a megvalósításhoz.

Kommunikáció

Amit nem tudsz elmondani, azt nem is érted. Akkor tudod, és itt csakis az értő tudásra gondolok, ha úgy tudod előadni, hogy a 12 éves és a tantárgy professzora is értse.

Kitartás

Nem, nem fog elsőre véreddé válni a tudás. Mindennek ára van. Ha elestél, állj fel. Ne nyalogasd a sebeid. Ne hárítsd a sikertelenséget másra. Igazítsd meg a koronát és lépj tovább.

Adj Uram, de rögtön!

 

Sajnos ez a leggyorsabban és legszélesebb körben elharapódzott viselkedés. Ha nincs meg elsőre, feladom.

A nyelviskolámban van egy dicsőségtábla. A kezdetektől, 1995. Ha valaki sikeresen nyelvvizsgázott, felrajzol a neve mellé egy szmájlit. Szóbelihez, írásbelihez, középfokúhoz, felsőfokúhoz. Ha ránézel erre a táblára, tökéletesen le lehet olvasni, ahogyan a kitartás évről évre a semmibe vész.

Kezdetben mindenkinél ott a két szmájli. Közép szóbeli, közép írásbeli. A vizsgázók felénél még kettő szmájli a felsőfokhoz is. Ahogy megyünk lejjebb a listán először a felsőfokúak száma csökken. De a 2 db közép még ott büszkélkedik. És hirtelen egy váltás. Több a lyuk, mint a mosolyfej. Egyre több diáknál már csak egy maradt, a szóbeli.

Mi történik? Ha elsőre nem sikerült az írásbeli, nem mennek el újra.

Majd lesz valami, még ráérek, nem bírom elviselni a kudarcot, megsérült a lelkem. Szerencsétlen voltam, pont egy nehéz sort fogtam ki, csaltak a javításnál, hogy megint fizessek. És még sorolhatnám.

Feketén-fehéren látszik a folyamat.

Hova lett a kitartás? Elfelejtettük?

 

Ha valamit szeretnél, egy kattintás, 24 óra és a tiéd. Felháborít, ha 48 óra múlva még nem hozza a futár.

A szülők teljesítik csemetéjük minden kívánságát. Azonnal. Még olyan áron is, hogy nekik kell lemondani az alap dolgaikról. A fiatalok nem tanultak meg vágyni valamire hónapokat, éveket. Sem gyűjtögetni, sem spórolni. (Sajnálom őket nagyon, mert nem élhetik át azt az eufóriát, mint anno mi gyermekkorunkban, mikor hosszas vágyakozás után megkaptuk az első farmert, a Wranglert.)

Ti szülők is hozzájárultok ehhez. Nem fogtok szeretni érte, de attól még ez a valóság. Korábban ritkán történt meg, hogy egy sikertelen nyelvvizsga után, ne folytassa és ne vigye végig a gyerek a folyamatot. Ma a szülő elfogadja az utódja kifogásait.

Nem haladunk jó felé

 

Annál is inkább, mert a transzgenerációs pszichológia immár bizonyította azt, hogy generációkon átívelő a szokások összessége, a viselkedés, maga az egyén. Milyen emberré válsz.

Orvos-Tóth Noémi : Örökölt sors című rendkívül érdekfeszítő, tanulságos könyvében a következő megfigyelésről ír.

Azok a gyerekek, akiknek a szülei élete úgy alakult, hogy egyszer lent, egyszer fent, ők megtanulják a fennmaradást a kitartás által. Elbuktak, felálltak. Változhat a világ bármekkorát. Ezt az energikus, pozitív hozzáállást az élethez a szülők honnan tanulták? A saját szüleiktől.

Összefoglalva tehát az üzenetem Neked:

Hit, szenvedély, tanulási módszer, stratégia, kommunikáció, kitartás a sikeres tanulás 5 varázsszava. Tudás és tett.

Nincs kifogás! Képes vagy bármit megtanulni. Képesnek kell lenned tanulni, mert oly gyorsan változik a világ, hogy csak az marad fenn, és nem válik kiszolgáltatott rabszolgává, aki gyorsan tanul, képes alkalmazkodni a megváltozott körülménykehez és gondolkodni tud.

Kell erőteljesebb bizonyíték erre, mint a mostani életünk?

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás