Barion Pixel

A 3 legfontosabb dolog, ami ahhoz kell, hogy okosnak érezd magad

Veszel egy új telefont. Azzal kezded, hogy elolvasod a több oldalas kezelési leírást. Megnézed, mi mindent tud. A mosógépem mellett a polcon ott a kisfüzet. Időnként belenézek, melyik mosnivalóhoz melyik programot ajánlja.

Mindenhez kapsz használati utasítást

 

Mielőtt használni kezded azt a valamit,  elolvasod. A legfontosabbhoz nem kaptál. Az agyadhoz. Csak úgy hasraütés szerűen kezded használni, anélkül, hogy annak működéséről bármit is tudnál. Milyen tanulnivalóhoz milyen programot használj, erről nincs fogalmad. Kezdetben volt, ösztönből. Ám ahogy nőtt a tudásanyag, úgy esett ki kezedből az irányítás. Amit adtak, az igazából magolás volt. Ha nem tudtad, azt mondták, mert nem olvastad el elégszer. Mert nem ismételted elégszer. Ezek a tanácsok olyanoktól jöttek, akik szintén soha semmit nem tanultak az agyműködésről.

Gyűjtötted hát a kudarcokat. Ilyeneket:

Nem tudok számokat megjegyezni.

Nem vagyok képes nagy anyagot megtanulni.

Nem jó a felfogásom.

Lassú vagyok.

Öreg vagyok a tanuláshoz.

Rossz előadó vagyok. Nem merek mások előtt beszélni.

Nem vagyok képes idegen nyelvet megtanulni.

Öreg vagyok a tanuláshoz

 

Miután a múltad lapjait teleírtad ilyen élményekkel, ezen kijelentések mélyen belevésődtek a tudatalattidba, ami 95%-ban az életed irányítja. A hiedelmeid szerint élsz. A tudatalattid mindent elfogad. Nem tesz különbséget valóság és nem valóság közt. Ha bénának érzed magad, akkor béna is leszel. Megteremted a jövőd a múltad alapján, legyen az bármilyen meggyőződés. Sajnos az önnön magadat akadályozó hiedelmeidet a külvilág még alá is támasztja. Például teljesen elfogadott tény a köztudatban, hogy idősebb korban már nem megy a tanulás.

S miközben ez a biztos meggyőződésed saját képességeidről, még kellemetlen érzést is társítasz hozzá. Bántod magad. Idézd csak fel, ha valamit nem tudtál megjegyezni, miket mondtál magadnak! A megrendelést elküldted, megvalósítod azt, amit kértél. Igen, a gondolat teremtő erejéről beszélek. De szerintem már rájöttél.

Mi kell a teremtéshez? 3 dolog

 

  1. Tömör, konkrét megfogalmazás
  2. Érzelem
  3. Vizualizálás

A tömör, nagyon konkrét megfogalmazáshoz úgy juthatsz hozzá, hogy leírod mi a vágyad. Először hosszan, majd folyamatosan tömöríted.

Érzelem nélkül semmiféle üzenet nem megy át. Maradnak az üres szavak.

Amit nem tudsz elképzelni, azt nem is tudod megvalósítani. Ezért is érdemes a jobb agyféltekét folyamatosan edzeni.

 

Megteremtetted magadnak a rosszat

 

Erre képes voltál. Mondd, miért nem teremtesz magadnak inkább jót? Miért nem hiszel az ellenkezőjében?

Megmondom miért. Abban hiszel, amit megtapasztaltál. Jujjjuj. Ez itt a bibi. Tudd, hogy a múltad nem a jövőd.

Agyaltam azon, hogy lehet ebből a spirálból kijönni. Ha magunk teremtjük a valóságunkat és az ember képes kellemetlen valóságot teremteni, akkor miért nem sikerül az ideális életet létrehozni. A mi esetünkben az ideális tanulót, aki könnyen, gyorsan tanul. Jó a memóriája és mindent rögzít a hosszú távú memóriában. Miért nem működik a vonzás törvénye? Sokaknál miért nem működik az agykontroll, az NLP?

Mert a mantra, hogy „okos vagyok, okos vagyok” csupán szavak. Egód, tudatalattidban eltárolt hiedelmeid azonnal ezt üvöltik: Te nem okos vagy, hanem hülye, ha ezt elhiszed magadról! Ennek aztán van érzelmi töltete!

Hogyan tudod semmissé tenni a múltbéli tapasztalataidat?

 

Legyen az bármi, amit mantrázol és folytatsz erről magaddal belső monológot.

Új tapasztalatok kellenek. Egy használati utasítás az agyhoz. Technika, módszerek.

Hogyan tanulj meg kulcsszavakat, számokat, dátumokat, évszámokat, szabályokat, idegen szavakat.

Hogyan rögzíts a hosszú távú memóriádban hosszabb szöveget, több száz oldalas könyvet.

Amikor használati utasítás szerint használod a szürkeállományod, pozitív tapasztalatokat gyűjtesz. Ez az élmény örömmel, megelégedéssel, lassan növekvésbe átforduló önbizalommal tölt el. Jó érzéssel. Figyeled! Felülírod a múltat. Nem a számodra hihetetlent mantrázod, hanem megéled. Erőlködés, ellenállás nélkül siklik át az üzenet a tudatalattidba és teremtesz magadnak olyan ént, amire vágysz.

Ezért tanítom először a hatékony tanulási technikát a tréningjeimen. Ezért írtam a Jobb-bal jobban című könyvet, ami egy alap kezelési útmutató az agyhoz.

A mantra nem elég, sőt ártalmas. Nem lehetsz más, mint aki vagy.

Okos vagyok. Már elhiszed, mert megtapasztaltad.

Kezdetben volt az ige, vagyis a gondolat. Nem mindegy tehát, hogy mi áll a vagyok előtt. Mert én vagyok az OK.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás