Barion Pixel

A gyorstanulás 10 alaptörvénye

A gyorstanulás, eredményes tanulás alaptörvénye Jim Kwiktől, a világ egyik legjobb tanulási szakértőjétől,

kiegészítve saját ismereteimmel

Ha a tudás hatalom, akkor a tanulni tudás a Te szupererőd lehet, feltéve, ha ismered őket.

 

1. Nem mindegy, hogy mit eszel. Az agy fogyasztja a legtöbb energiát. Etetned kell, de nem akármivel. Ez a legjobb 10 étel, amitől az agy olajozottan működik.

Avokádó, szeder, magas kakaó tartalmú csoki, kókuszolaj, brokkoli, tojás, zöldsaláta, dió, lazac, kurkuma.

2. Tisztázd a gondolataid. Figyelj a belső monológra, mit magaddal folytatsz. Gyomláld ki a negatív gondolatokat a fejedből. A korlátok csak a te elmédben léteznek. Amikor megjelenik egy lehúzó gondolat, az rossz érzést vált ki. Az érzelmet tett követi. Majd ezek összeadódva szokássá szilárdulnak. A szokás pedig maga az ember.

3. Ne csak olvasd, mitől tudsz egyre könnyebben és gyorsabban tanulni, hanem használd is az ismereteket.

4. Csináltass vérelemzést. Ha bármiből is hiány van a szervezetedben, arra az agyad reagál elsőként. Hiányállapotban nem képes ideálisan dolgozni.

5. Vedd körül magad pozitív emberekkel. Akik könnyedén veszik az akadályokat. Akik élvezik a tanulást, a fejlődést. Akik nem lombozódnak le, ha valami elsőre nem sikerül. A tükör neuronok másolják azt, amit látnak. Ismered a szólásunkat. Azzá válasz, akivel hálsz. Egymáshoz csiszolódtok. Szokásaitok egybeolvadnak. Olyanná leszel, mint a téged körülvevő 5 legközelebbi ember. Ha ezt nem tudod kivitelezni, akkor hallgass napi rendszerességgel pozitív töltetű előadásokat.

6. Rendezd a környezeted. Tégy rendet az íróasztalon, a szobában, az egész lakásban. A rend, rendezett gondolatokat teremt.

7. Aludj eleget. Feküdj le időben. Ha azt gondolod, hogy az elméd éjjel alszik, akkor tévedsz. Egész éjjel azon munkálkodik, hogy a rövid távú memóriából átvigye az infót a hosszúba. Kategorizál, dobozol, integrál és megold. Éjjel születnek a legkreatívabb ötletek. Paul McCartney álmában született a Yesterday. Elias Howe alvás közben álmodta meg a varrógépet. Álom ihlette a DNS spirált, a periódusos rendszert. Álmában találta ki Mary Schelley Frankenstein alakját és Stevenson, Jekyll és Hyde történetét.

8. Ne aludj technikai kütyükkel egy szobában. Gyakori dolog, hogy fiatalok a telefonjukat a párnájuk alatt tartják. Nem tudhatjuk, hogy milyen negatív hatása van a hullámoknak, de az biztos, hogy nem tesz jót a szürkeállománynak.

9. Mindig tanulj újat. Mindegy hány éves vagy. Ahogyan a testednek kell a mozgás, úgy az idegsejteket is aktiválnod kell. Életed utolsó órájáig képes vagy tanulni. Neurológusok már bebizonyították, hogy igenis képes az ember új idegsejteket létrehozni és hálót építeni. Az agy plasztikus. Gyurmázd folyamatosan. Amit nem használsz, berozsdásodik, elsorvad.

10. Stressz! A mai létezés megrontója. Nem kerülheted el. De egyet tehetsz. Sőt tenned kell. Oldd a feszültséget. Nem is érzed, hogy szorongsz, mindaddig, amíg benne élsz. Ahogyan a hal sem tudja, hogy vízben él. Bezzeg, ha szabadságra mégy, vagy élveznéd a hétvége lazítását, akkor tombolja ki magát a felgyülemlett méreg. Jógázz, meditálj, sétálj, tornázz, vagy csak ülj és nézd a téged körülvevő csodát, a szépet.

Használd az elméd. Használd ki az elméd. Transzformáld át magad egy tanulási szorongástól mentes létállapotba.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás