Barion Pixel

Egyszerűen a feltételes módot németül – kezdőknek

A feltételes mód használatát a német tanulás elején érdemes átvenni. Nem kell belemélyedni, csak annyit tanulj meg, amivel nem lősz bakot.

A fincsiségekre elég később rátérni, ha ezek már a tudatalattidba égtek.

Feltételes mód jelen idő, rajzelemzéssel

Ha magyarul azt mondod: na, ne, ná, né, azt hívjuk feltételes módnak. Úgy gondolj erre, hogy mikor az ige végén elhangzik ez a rag magyarul, azt németül úgy mondod, hogy würde. Kékkel írtam, mert nincs benne semmi különös.

Ennék egy pizzát!

Ich würde eine Pizza essen!

De, a módbeli segédigékkel másképp!

Ha azt akarod mondani, hogy TUDNÉK, KELLENE, (muszájból), SZABADNA, (dierekt írtam így) SZERETNÉK, akkor azt nem teheted meg a würde szóval.

Akkor hogyan?

Lépkedj el pl. a können szóval első múltba. Können> konnte. Figyelem! Ez nem feltételes múlt lesz, hanem feltételes jelen.

Majd a konnte o betűjére húzz rá egy smileyt. Vagyis két pöttyöt. Lesz belőle KÖNNTE. Ezt nagyon ajánlom valóban megtenni. Lépj, majd nyúlj fel a magasra és tényleg lásd, érezd, hogy lehúzol két pöttyöt.

Pirossal találod azt a 4 módbeli segédigét, amiket így játszol el.

Az AKARNÉK, KELLENE wollen, sollen, egy picit más. Ellépsz vele múltba, de nem nyúlsz fel, nem húzol rá pöttyöt. Ezért írtam zölddel.

 

haben, sein- feltételes jelen

Látsz még egy dobozt. LENNE, LENNÉK. A birtoklás és a vagyság. Haben, sein. Dettó ugyanúgy bánsz velük, mint a módbeli segédigékkel. Nem würdézhetsz. Lépsz 1. múltba, felnyúlsz, pöttyike rá.

haben> hatte > hätte

sein> war > wäre

Ezeket is pirossal találod.

 

Brauchen feltételes jelen

Külön dobozkát, lilát csináltam még egy igének. Brauchen. Szükség lenne. A módszer semmiben sem más, mit a módbeli és időbeli segédigék. Lépsz múltba, felnyúlsz, pötty rá.

brauchen > brauchte > bräuchte

Azért választottam mégis más színt, mert ez egy gyenge ige és mégsem würdézzük. Ezt fogadd el így. A beszédkultúrában így rögzült. ( Egyébként az erős igéket is így csináljuk.)

És nyilván, ha elméletben már tudod, akkor ültesd át a gyakorlatba. Használd! Mondj velük sok-sok mondatot. Egyszercsak automatizálódik és nem kell rajta gondolkodnod.

Ha szeretnéd a német nyelvtant ezzel a módszerrel tanulni, akkor szerezd meg a Német Nyelvtan Térképet. Az egyáltalán nem szokványos magyarázatokat hozzá videóban prezentálom. A nyelvtant pedig nem dobozokban látod ott, hanem térképen. Elmetérképen.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás