Barion Pixel

Elment a kedved a nyelvtanulástól?

 

Hozzáfogtál megtanulni egy nyelvet. Hajtott a VÁGY. Láttad a jövőképet.

Barátokkal beszélgetsz. Bátran utazol, mert már nem akadály a kommunikáció. Jobb munkalehetőséget kapsz. Többet keresel. Átjár a jó érzés. A jó érzés maga a MOTIVÁCIÓ. Mert ami jól megy, ahhoz kedved van.

A kudarc oka

 

Belevágtál. Kis idő elteltével azt érezted, nem megy. Vagyis nem úgy ment, ahogy elképzelted. Elvárásaid voltak magaddal szemben és ennek nem feleltél meg. Kudarcélmények sorát gyűjtötted.

A kudarc negatív. A kudarc rossz. Minden egyes „elfelejtettem” érzés koptatta a motivációt.

Szerinted, ha a valakinek folyton azt mondja a főnöke, anyukája, tanára, hogy:

-Ez neked nem megy. Buta vagy. Nem jó a memóriád. Csak ennyire vagy képes?

Mi lesz vele? Motivált marad? Magabiztos? Örömmel teszi a dolgát és halad a cél felé? Vagy idővel feladja?

Ezt teszed magaddal. Megállás nélkül bántod magad. Hogy a csudába ne oltanád ki a lelkesedésed! De van még ettől sokkal rosszabb hírem. Önmagadat leértékelő tapasztalatokat gyűjtesz. Ezeket eltárolod a tudatalattidba. S ezek az emlékképek határozzák meg a jövőd.

 

A magolás nem tanulás

 

Hál Istennek a S(ch)ránk dőlt a szekrény német szótár sikeres. Szeretik azok, akik megértették a módszert. Végül is nem kell tanulni. Akarom mondani, tilos szavakat magolni.

Mégis van, aki azt mondja, hogy nála nem működik. Nem akarom mindenkire ráerőltetni. Eszem ágában sincs. Aki magolni akar és abban hisz, hogy a magolás a sikeres tanulás titka, tegye. Aki abban hisz, hogy azért felejti el a szavakat, mert nem mondta el elégszer, azt nem tudom meggyőzni arról, hogy sokkal többre lenne képes az agya.

Csupán a kíváncsiság hajtott, hogy vajon mit csinál rosszul az, akinél nem működik. Megfigyeltem, kikérdeztem őket.

A technika hasonlít a meditációhoz. Úgy nem lehet hívószóval szavakat tanulni, hogy gyorsan, gyorsan, siessünk. Essünk túl rajta, oszt menjünk a dolgunkra. Tudom, máris ezt suttogja  a logikus agyad. Miről beszél? Ha nem lehet gyorsan tanulni, akkor miért mondja, hogy ezzel gyorsabb a tanulás. Neked mondom. Attól gyorsabb, hogy nem kell csak egyszer megtanulni. Azonnal a hosszú távú memóriába teszed.

Idegen szavak tanulása hívószó technikával

 

Érdemes előtte lenyugtatni a majomagyat. Le kell lassulni. Majd igenis elfogadni azt, hogy behunyt szemmel, részletesen fantáziálsz. TÜRELEMMEL. Türelemmel önmagadhoz. Ha közben az egó, a bal féltekéd folyton beledumál:

-Hülye vagy? Ezt hívod tanulásnak? Itt ülsz és képzelődsz? Ki az az őrült, aki ezt kitalálta? Te meg elhiszed, hogy ettől fogod tudni?

Hát így valóban nem megy. Nincs más. Tanuld meg először a türelmet. Fogadd el a haladásod ütemét. Fogadd el, hogy a magolás nem tanulás. Ne legyenek elvárásaid. Csak tedd a dolgod.

 

A sikerélmény tartja életben a motivációt

 

A sikerélményt ki kell érdemelni. A sikerélményért meg kell dolgozni. Kezdetben apránként kapod. Tettél róla éppen eleget, hogy így legyen. Örülj minden egyes szónak, amit memorizáltál. Örülj minden egyes szónak, amit nem tudtál megjegyezni, mert észrevetted és van rá újabb lehetőséged. Ha így teszed, nincs más, „Öröm vagy öröm.”

Valójában olyan nincs is, hogy elfelejtetted. Majdnem mindig csak idő kell az agyadnak, hogy rögzítse.

A siker szüli a motivációt.

Már meg is érkeztünk a kiindulóponthoz. A siker az, ami a motivációt élteti.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás