Barion Pixel

A leggyakoribb helyesírási hibák elkerülése, jobb agyféltekés módszerrel

Mindenki tapasztalta már, hogy vannak olyan mélyen rögzült helyesírási hibái, amiket hiába próbált korrigálni, folyton folyvást visszatérnek.

Az a variáció sem egyedi eset, hogy úgy belekavarodtál már a sokszori javítással, hogy tudod van két lehetőség, na de melyik a jó? Ilyenkor tuti biztos pont a rosszat választod.

Miért érzed lehetetlennek, hogy megjegyezd, hogyan kell őket helyesen Írni?

Mert csak a bal agyféltekédet veted be a munkába. Az ő dolga az írás, olvasás. Mit tettél idáig? Olvastad, írtad. Megint rossz. Újra olvastad és írtad. És kérem megint rossz. Ha nem is másnap. De néhány hét elteltével egészen biztos, hogy visszatért a régi rossz szokás.

Megkerestem, melyek azok a kínos helyesírási hibák, melyeket a legtöbbször elkövetünk.

Íme a 10 leggyakoribb helyesírási hiba

Javítsuk őket most már véglegesen. De úgy ám, hogy bevetjük a jobb agyféltekét is a munkába. A képzeletet. Konkrétan KÉP-zeletet.

Olyan részletesen kell elképzelned a sztorit, amennyire csak tudod. Ez azt jelenti, hogy minden érzékszervedet bevonod.

szerviz – rövid i-vel írjuk

Sztori:

Hunyd le a szemed. Lásd a fantáziádban, hogy viszed a kocsidat a szervizbe. De tudomásodra jutott, hogy dolgozik ott egy szerelő, aki nem áll éppen a helyzet magaslatán. Ezért a kocsid első ülésére beteszel egy imakönyvet, ezzel imát küldve az égbe, hogy ne ő javítsa meg az elromlott féket.

Magyarázat: Az ima rövid „i” ezt csatoltad a szerviz-hez

 

dicséret- rövid i-vel írjuk.

Sztori:

A főnököd/ tanárod megdicsér, mert tök jól dolgoztál. Minden dicséret alkalmával felpattansz a székedről és indiántáncot lejtesz, indián szökdeléssel és uff-uff-kiáltással. Látod a rád meredő döbbent tekinteteket. Tudod, hogy azt gondolják, megőrültél.

Magyarázat: Kötöttük a dicséret rövid „i”- jét az indián szóhoz, ami szintén rövid i.

 

muszáj – pontos „j”

Nézd meg a szót és a rajzot. Benne van a száj szó, amit tudod, hogy pontos „j”-vel írunk.

 

higgy – két gy és nem gyj

Sztori

Elmész a jósnőhöz, mert kíváncsi vagy a jövődre. De azért komoly kétségeid vannak, ezért útközben mantrázod egyre hangosabban: Higgy, higgy, higgy. Mondhatod közben a keresztnevedet is. Mikor megérkezel hozzá, látod, hogy nem is egy, hanem két gömbből jósol.

Magyarázat: A két gömb, a két „g”-t szimbolizálja.

Duna-part – kötőjellel írjuk

Sztori:

Csónakázol a Dunán és mutatsz kifelé a partra. A karod megnyúlik, jó hosszan. Érzed is, hogy olyan hosszú lesz, hogy szinte elér a Duna-partig.

Magyarázat: A megnyúló karod a kötőjel.

Nyitvatartás – egybe írjuk

(https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12)

Sztori:

Képzeld azt, hogy be akarsz menni a kedvenc üzletedbe. De nem nyílik az ajtó, mert egy hosszú kampó fent is és lent is be van akadva. Visszalépsz, hogy megnézd a nyitvatartást. Pedig ki van írva, hogy nyitva kellene lennie.

Magyarázat: A hosszú kampó fent és lent az egybeírás jele.

Mariann- nak  – kötőjellel

Sztori:

Keress egy Mariann nevű ismerősöd. Biztosan tudsz felidézni Mariann nevű lányt. Ha mégsem, akkor celeb, sztár, színész, ismert személy is jó. Találkozol vele az utcán. Mariann-nak van egy cicusa, amit  egy merev pórázon vezet.

Magyarázat: A merev póráz a kötőjel.

összevissza – egybe írjuk

Mindenki összevissza írja ezt a szót, pedig benne van a nevében: „össze”.

Árpád híd – külön írjuk

Sztori:

Árpád és Árpád híd fan vagy. A nappalid legnagyobb falára fel is akasztod Árpád apánk képét és jó messze tőle a híd ceruzarajzzal készített képét. Tudod, a látvány, tapintás is benne legyen a sztoriban. Éld át!

Magyarázat: Mivel jó messze tetted őket egymástól, ezzel jelzed, hogy semmi kapcsolat nincs köztük.

Éjszakaibusz- hálózat

Sztori:

Éjszaka van. Felnézel a gyönyörű csillagos égre. Megpillantod a holdat is és valami fura dolgot látsz. A holdban benne van egy busz. A busz orrából kinyúlik előre egy lepkeháló.

Magyarázat: A csillagos ég a holddal az éjszakát jelképezi. Mivel a busz benne van a holdban, ezzel azt rögzíted, hogy egybeírjuk: éjszakaibusz. A lepkeháló nyele a kötőjel, a hálója pedig a hálózat.

 

Most ellenőrizd vissza magad. Ha jól csináltad, akkor örökre megtanultad helyesen leírni őket. Nem baj, ha nincsen meg mindegyik elsőre. Az is normális. Amikor kiderül, hogy valamelyiket még mindig rontod, arra a sztorira menj vissza és csináld újra a fantáziaképet. Azért nem működött, mert nem volt elég éles a kép, amit alkottál.

Nem kell hinned nekem. Csak csináld. Már előre mosolygok, hogy meg fogsz lepődni.

Ha meg akarod élni azt, hogy minden rendben van a képeségeddel, csak tanulni nem tudtál, akkor tanuld meg tőlem, hogyan kell ezt csinálni.

Akár személyesen, akár online is eléred a komplex, lépésről-lépésre útmutatót. 

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás