Barion Pixel

Játszva tanulás, tartós tudás

 

Játszottál már Memoryt gyerekkel? Ugye, hogy mindig ő nyert? Miért jobbak a gyerekek Memoryban, mint a felnőttek? Mert ők egyszerre látják és fogják fel az egészet. Nyitottak. Te már csak egyre fókuszálsz. Próbálod úgy megjegyezni, hogy számolod a sorokat, oszlopokat, s lám, nem működik. Pedig egykor te is tudtad. S ha nem teszel ellene, a gyereked is el fogja felejteni, amit most még tud. Tud játszani.

Célkitűző társadalom

 

Halomra jelennek meg írások, képzések, könyvek arról, hogyan tűzd ki magadnak a célokat. Célok, célok, célok mindenütt. A napjaidban, heteidben, éveidben. A cégben, az országban, a világban. Bevallom, engem kiráz a hideg tőle, de be is bizonyítom miért, ha végigolvasod.

Mi a cél? A gazdasági növekedés. Megteremtettünk egy élhetetlen versenytársadalmat. Cél, stratégia, feladat, részfeladat, megvalósítás. Gyorsan. Gyorsabban, mint a konkurencia. Nincs próbálkozás, nincs játék, nincs élvezet.

Merem azt állítani, hogy már óvodában sem a játék a cél, hanem a feladatok teljesítése. Három éves korban kezdődik a gazdasági gondolkodás szokását kialakítani. A profitorientált tetteket. Akartad? Nem. Játszani akartál. Amikor beléptél, belépett a gyermeket egy intézménybe, azonnal tárgyiasítottak, tárgyiasították a nagy cél, a gazdasági növekedés érdekében. S most tárgyiasítod a gyermekedet a vele szembeni elvárásokkal, hogy teljesítsétek így együtt a nagy, közös célt.

Autópályát építünk az agyban

 

Gondolom, tudod, hogy az agyban lévő idegsejteket egész életed során hálózatba fonod, amikor tanulsz, tapasztalsz. Te milyen hálót építesz? A versenytársadalom hatására autópályát építesz. Állj rá és juss el kétszázzal a célegyenesbe. A céljaid elérése ugyanazt az érzést kelti benned, mint a száguldás az autópályán. Mint az űzött vad, hajszolod magad. Stresszel teli az életed. Félelemben, örömtelenül telnek a napok.

A cél elérése után mi van?

 

Egy újabb cél elérése. Az öröm, ha teljesíted, csupán álöröm, de inkább még annak sem mondanám. Egy néhány percig tartó jó érzés, a megkönnyebbülés érzése. Teljesítettem.

És szeretném, ha ebbe is belegondolnál: Megállás nélküli gazdasági növekedés egy véges földbolygón. Lehet ez jó? Megnézhetjük magunkat, mi lett a vége.

Játék, a végtelen lehetőségek felfedezése

 

Bébi korodban hogy tanultál? Ugye nem tűzted ki magadnak a célt, hogy mikorra kell tudnod mászni, járni, beszélni. Két éves korodig többet tanultál meg, mint utána egész életed során. Láttál már olyan vicces videókat, ahol a kicsik kipakolják a konyhaszekrényt, teleszórják a lakást liszttel? Szerinted a stratégiájukban le volt fektetve, hogy március 5-én kiszórjuk a lisztet a lakásban, hogy megtapasztaljuk annak állagát és hatását? Ez tanulás! Elvárás nélkül, nyugalomban, élvezettel, élménnyel.

Aki játszik, az nem fél

 

Játszva tanuláskor nem építesz autópályát. A francokat! Egy egész világot építesz az agyadban! Lehajtasz az autópályádról egy ékszerdoboz faluba, egy erdőbe, hogy tegyél egy sétát. Egy kisvárosban, megnézel egy múzeumot. Nincs teljesítménykényszer, csak öröm, az út élvezete. Játszva élni, játszva tanulni?

Milyen agyat építesz, ha játszva tanulsz? Köze nincs az autópályához. Keresztül-kasul építed a hálót. Megépíted a saját neokortexetben a végtelen lehetőségek tárházát. Igaz ez? Naná! A feltalálók nem az íróasztalnál találnak fel. A múzsa sem csókolja homlokon az írót, ha célkitűzést ír, mint a gép. Egészen biztosan veled is megtörtént, hogy voltak nagy ötleteid. Nem akkor, amikor görcsösen akartad a megoldást. Megvalósítottad őket, vagy azt gondoltad utána, hogy ez őrültség inkább hagyom?

Játszva tanuláskor, felfedezéskor hírvivő anyagok százai, ezrei öntik el az agyat. Lehet, hogy így hallottad, boldogsághormonok. Mert azok ópiátok. S ilyenkor az ember nemcsak agyban örül, hanem egész testében. Egy gyermek, amíg nem tárgyiasították a nagy cél érdekében, naponta 50-60-szor átéli ezt a boldogságérzetet.

Hosszú távú tudás

 

Boldogságra vágysz egész életed során. A felfedezés élményére. Mi hajt felé? A kíváncsiság, ha még egyáltalán megvan. Nézd, benne van a szavunkban: kíván – kívánod. Heuréka hormonok. Ha a boldogsághormonok felszabadulnak, megöntözik azokat az idegsejteket, amiket közben használtál. Aktiválódnak, új gének íródnak. Fehérjét termelsz, melyek új membránokat építenek, s azok új szinapszisokat. Ez a hosszú távú tudás, ez a tartós tudás. Nem az autópálya gondolkodás.

Soha nincs késő

 

Ébreszd fel a benned élő gyermeket. Tanulj játszva, fantáziálj, alkoss újra képeket, őrült képeket.

Pl.: Ha leülsz idegen a szavakat tanulni, hagyományos módon, akkor csak a szótanuló agyi területet aktiválod.

Tedd ezt játszva. Ez által megnyitod a neuronális hálót az agyadban.

Kezdd el újra! Légy könnyed! Éld át újra a kíváncsiság hajtotta cselekvést, teremtést, alkotást. Nem a cél a cél, hanem az út a cél.

Hogyan tanulj játszva, vizionálva, kreatívan, dús fantáziával? Már nem tudod? Próbáld ki.

A YT csatornámon találsz rá példát >>

Próbáld ki az örömtanulás élményét. S ha meggyőztelek, jaj dehogy! Nem akarlak én győzködni. Ha ráéreztél annak az ízére, hogy lehetne a tanulásod, az életed, a gyerekeid élete játék, de nem tudod hogyan áll össze az egész, akkor szeretettel várlak, hogy átadjam azt, mit már ezrek megtanultak.

Online és személyes tanulás tréningek >>

( Forrás: Christoph Quarch, Gerald Hüther: Rettet das Spiel)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás