Barion Pixel

Néha úgy szívemből megráznám..

 

Néha úgy szívemből megráznám azt, aki az oktatásért felelős.

Megráznám az iskolaigazgatót is, a tanárokat, a szülőket és a diákokat. De nem rázogathatok, legfeljebb csak írhatok arról, hogy valamit rosszul csinálunk, de nagyon. És van, aki erre a rázogatós írásra kinyitja a szemét és ébred.

Jártál középiskolába, négy évig tanultál napi nyolc órát, s ha most arról kellene számot adnod, hogy mit tudsz? Mit felelnél? Mondd, mi maradt meg?

Felmérések igazolták, hogy hat hónappal az érettségi után csak 10 %- ra emlékszünk. Gondolj bele! Temérdek pénz, energia a semmiért.

Kell-e még egyáltalán az a lexikális tudás, amit az iskolában tanultál?

 

Kellenek-e azok a tárgyak? Igaz, amit érzel. Egy csomó olyat kellett megtanulnod, amit utána soha nem használtál az életben. A mai világban kell-e egyáltalán megtanulni bármit is? Minden tudás elérhető.

Applikációs generáció

 

Így hívják a Z és Alfa generációt. Bármit megtalálnak telefonjukkal néhány másodperc alatt, és ez tök jó, ügyesek. No, de csak felmerül bennem a kérdés. Mit ér a tudás, ami rajtuk kívül van? Mi van akkor, tegyük fel, ha nincs áram? Menjen el néhány napra. Elképzelhető? Mondjuk egy napkitörés vagy természeti katasztrófa. Nagyon elképzelhetetlen?

Még valami, ami mindennél fontosabb.

Olyat kell tudni, amit gépekkel nem lehet elvégeztetni.

Ez pedig a kreatív gondolkodás. Megsúgom, megtanulható.

Össze nem tartozó ismereteket kötünk össze. De ha ez az ismeret nincsen benne az elmében, akkor nincs mit összekötni.

Mást kellene „tanulni” – elsajátítani

 

Amiért rázogatnék oly sok embert, hogy mást kellene tanítani, tanulni. Olyat, ami hasznos, ami kell az életben. Ja, és nem mindenkinek ugyanazt. S most rázogatlak Téged, mert csak te maradtál, akit elérek.

A képességeidnek Te magad vagy a korlátja

 

A meggyőződéseid és szokásaid zárnak be egy szűk cellába. Képzelj el egy gémes kutat. Hihetetlenül mélyet. Életed kútja! Ebbe dobáltál bele mindent. Valóban mindent, amit átéltél, megtapasztaltál, elolvastál, láttál, hallottál tanultál és tanítottak. Ez a tudás a tiéd, senki el nem tudja venni. Fel tudod-e  húzni a vödröddel azt, amire szükséged lenne? Abból a végtelen mélységből, mennyiségből? Miért nem? Hisz te gyűjtögetted! Azért, mert ömlesztve dobáltad bele, és nem hagytál a tudásmorzsákon szálat, foggantyút, bármit, amivel felhúzhatod.

Hoppá! Itt a meggyőződés, amiről beszéltem, hogy fogva tart. Azt mondod, ezt nem lehet, meg nincs is ott, hanem elszállt. Téves tudás!

Savantok

 

Hallottál a Savantokról? Az Esőemberről biztosan.  Kim Peek 12 000 könyvet tudott kívülről elölről hátra és vissza, szó szerint. 7 mp alatt tanult meg kívülről egy oldalt. Egyszerre két könyvet tudott olvasni, az egyiket az egyik szemével, a másikat a másikkal.

Leslie Lemke egyetlen alkalommal hallotta Csajkovszkij zongorakoncertjét, és utána hibátlanul eljátszotta, pedig soha életében nem tanult zongorázni.

Michael Kearny tíz hónaposan beszélt, négy hónappal később olvasott, 3 évesen tudta az algebrát és 14 évesen zárta egyetemi tanulmányait biokémiából. Záró dolgozata a rákos sejtek növekedése volt.

Ahol többlet van, ott van deficit is

 

Ők, a Savantok  önállóan nem életképesek. A racionális gondolkodásukat, a bal féltekéjüket alig használják, csak a jobbat. Jobbal tanulnak. https://jobbaljobban.hu/

Tanúlság a végére

 

Mi az, amit most így a végére önmagad számára, önmagad fejlesztésére, jobbá tételére levonhatsz és használhatsz?

Van, amit meg kell tanulni, el kell sajátítani. Nem elég, ha az okostelefon tudja. A Savantok a bizonyítéka annak, hogy nem csak bal féltekével szabad tanulni, ahogyan eddig tetted, hanem meg kell tanulni a jobb agyféltekét bevetni.

Szokásváltásra van szükséged a tanulásban

 

Ott vagyunk, ahol kezdtem. Képességeidnek csak a meggyőződésed és rögzült szokásaid szabnak határt.

Ha már nem rázogathatom az oktatási minisztériumot, az igazgatókat, tanárokat, applikációs generációs fiatalokat, téged még igen, ha eddig eljutottál, és valóban ébredsz. Te vagy a dominólánc egyik téglája. Ébredj és tégy valamit önmagadért, családodért. Tanuld meg használni a két féltekét.

Hol, hogyan?

Személyesen tőlem. Csaupán 2 napot kell szánnod az életedből, hogy a következő éveket boldog tanulással tudásvággyal éld.

S ha nehezen megoldható az utazás? Akkor találkozzunk a lakásodban.

Ne feledd! Képességeidnek csak a meggyőződésed és rögzült szokásaid szabnak határt.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás