Barion Pixel

Hogyan legyél türelmesebb magadhoz?

 

– Sosem felejtem el azt a nagy boldogságot, ami sok-sok évvel ezelőtt történt. Éppen a házunkhoz vezető gázárkot ástam – igen én – amikor jött a postás. Messziről kiabálta nagy örömmel. Tercsi megjöööött!

Mi jött meg?  A Dacia, amire már nem is tudom pontosan, talán 5-6 évet kellett várnunk. Még ma is átjár szinte ugyanaz boldogság, ha felidézem azt a pillanatot, amikor kinyitottam a borítékot.

Türelem. Mit jelent? Tűrni az űrt, várni arra, ami hiányzik. Ha itt az ideje, élvezni a gyümölcsét.

Ma már nem tudunk várni. Elfelejtettünk várni. ( Mielőtt most azzal vádolnál, hogy visszasírom azt az időt, amikor mindenre éveket kellett várni, ne tedd. Olvass inkább tovább. )

Jobb szó inkább, hogy leszoktattak minket a várakozásról, s annak kitörő öröméről, amikor megkapod, eléred a vágyad tárgyát. Nem is tudom itt felsorolni, hogy mi mindent siettetünk, de arra kérlek, folytasd majd tovább a gondolkodást. Nézz magadba! Vizsgáld meg életed.

Megmondják, hogy a gyermekednek, mikorra kell szobatisztának lenni, mikorra kell járni, beszélni. Karácsonyra olvasni minden 6 évesnek. Minden, amiben benne van a „gyors, expressz”, az nyerő lehet. Hidd el, így van. Azok a blogok, amiknek a címébe beleírtam, hogy gyors, a legolvasottabbak.

Az éli túl a VERsenyt, akinek a szolgáltatása gyorsabb. Ha megrendelsz egy terméket, legyen ott másnap.

Ha információra van szükséged, egyet integetsz a telefonodra és ott van.

Veszed a gyors kaját, a gyorsan felnőtt baromfiból.

Gyorsan felhizlalt disznóból készült, gyors érlelésű sonkát.

Gyorsan akarsz lefogyni, gyorsan akarsz nyelvet tanulni, gyorsan akarsz sportosan kinézni.

Gyorsan akarsz nyaralásod alatt mindent látni.

Gyorsan habzsolod be az ételt, gyorsan rendelsz valami vackot az Ali expresszen.

Gyorsan akarsz főzni, sütni, takarítani, ezért gyorsan veszel egy gyors sütőt, gyors darálót, reszelőt, hámozót, gyorsforralót, önjáró porszívót, s közben nem kerülsz testi kapcsolatba semmivel, senkivel.

Ahogy nagyanyám tette. Tenyerébe fogta a krumplit, átölelte ujjaival, és úgy hámozta, odafigyelve. Lassan.

Mindenki rohan. Rohanva nem lehet figyelni másra, de magadra sem.

S ez a gyorsaság megbosszulta magát, mert a türelmetlenséged elszenvedője Te magad vagy. Önmagad iránti elvárásokat is rakéta sebességűre kapcsoltad, észre sem veszed, hogy ezért nem vagy jól.

 

Évezredek óta nem változott semmi. 9 hónap még most is, míg megszületik a baba. Több év, míg a facsemetéből termést hozó fa lesz. Hat hét érlelés kell a jó sonkának.

Ki kell várni türelemmel, hogy megehesd az édes szamócát nyár elején és nem februárban, a világ túlfeléről gyorsan iderepített, zölden leszedett, gyors érlelővel permetezett szamóca- klónt.

Nézd meg a videót, s kérlek, állj meg, gondolkodj, cselekedj, élj úgy, ahogy a szíved diktálja. Csak lassan. Légy türelmes magadhoz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás