Barion Pixel

A stresszmentes tanulás 6 lépése

Miért leszel feszült a tanulástól?

 

Ha stresszelsz a tanulástól, akkor mindent el is követtél, hogy úgy legyen. Jó, nem egyedül tetted, hanem külső tényezők is hozzájárultak ehhez. A külső tényezők az elvárások, mások elvárásai az irányodban, azaz tárgyiasítottak, tárgyként kezdtek kezelni.

Ha így és így teljesítesz, akkor megfelelsz az én vágyaimnak. Teljesíted azokat. És bármennyire fáj ezt elfogadnod, elsőként az anyukád várta el tőled a jó kislány szerepet. Miért?

Egyszer, mert azt tanulta, vele is ezt tették.

Másodszor a tudatalattiba befészkelte magát a gondolat. Ha a gyerekem jó tanuló, akkor én jó anya vagyok.

Ugyanez történt meg az óvodában, iskolában. Ha hoztad az elvárt teljesítményt, akkor a pedagógus jó szakembernek érezhette magát.

Nos, így tárgyiasul el az ember és lesz kiszolgálója mások vágyainak. Persze nem ennyire egyszerű lekövetni azt az állapotot, amiben most leledzel. Van még rengeteg tényezője, hogy miért félsz, leszel ideges, szorongó a tanulástól.

Azt tanulod, ami érdekel?

 

Egyet még mindenképpen meg kellene említenem. Nem azt tanulod, amire teremtettél, amilyen adottságaid vannak, hanem amit a társadalom elvár tőled. Nem is vagy tudatában annak, hogy az, amit tanulsz a saját akaratod, vagy valaki másé?

Nem tudhatod, ha nem ismered magad. És persze, hogy nem ismered magad, mert nem derült ki sem a szülői házban, sem az iskolában, hogy mik az erősségeid.

Csak azt mérték, értékelték, vizsgálták, hogy szövegértés és matematikai logikai képességeknek birtokában vagy-e? Lehet, hogy kiderült ugyan, hogy ez a gyerek, de jó szervező, vagy mennyire empatikus, segítő másokkal. Esetleg a csendessége, visszavonultsága annak köszönhető, hogy romantikus és egy kis művész lakozik a mélyben.

Kell a gazdaságnak az, amiben jó vagy?

 

Nem voltak fontosak ezek az adottságok, mert erre nincs szüksége a gazdaságnak, ezért nem is értékelik. Jobban mondva nem is létezik. De térjünk vissza arra, hogyan tudsz stressz mentesen tanulni.

Élvezettel, örömmel tanulni

 

  1. Nagyon mély önvizsgálatot tarts! Tényleg ezt akarod? Valóban belülről jövő őszinte érdeklődés fűz ahhoz, amit tanulsz, vagy hagytad magad valamilyen érdekek által terelni?
  2. Szükség van a bal féltekédre, kell, hogy lásd a tananyagot elemeire bontva. Analizálj, majd azokat lépésenként építsd egymásra. Mikor, mit, miért?
  3. Most lép be a jobb agyfélteke. Csak akkor érted meg azt, amit tanulsz, ha képes vagy képekben látni.  Memóriarechnikák a gyakorlatban tanfolyam >>
  4. Amennyiben ez az első három teljesül, önmagadtól kerülsz egy abszolút fókuszált állapotba. Kizárod a külvilágot, csak te vagy és a tananyag. Így leszel nagyon hatékony.
  5. Önbizalom. Az önbizalom a korábbi sikerélményekből táplálkozik. Ha tudod, hogy voltak már nehézségeid, amit megoldottál, akkor az jó muníció a jövőre nézve is.
  6. Elfogadás. S ha valami ezek ellenére nem megy, és a feszültség benned egyre nő, akkor annak bizony oka van. Nem vagy jó helyen, nem az a dolgod, engedd el, válts, addig, amíg nem késő. Mert a kiégés nagyon hamar megtalál.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás