Barion Pixel
kitartas

A kitartás tanulható

 

Januárban megtelnek az edzőtermek. Február végére kiürülnek. Szeptemberben megtelnek a nyelviskolák, novemberre durván megcsappan a létszám. A tanulás tréningek után a lelkesedés atomrobbanásszerű. Három hónap után legtöbbjüknél visszaáll minden a régi kerékvágásba.

Miért fogy el a kitartás?

 

Annak ellenére, hogy  mindenki megtapasztalta, mennyivel egészségesebb, jobb és könnyebb így az élet, ezek a mindent elsöprő elhatározások úgy működnek, mint a szerelem.  A hormonok irányítják. Amikor belevágsz, megcsap a szerelem szele, elárasztanak a hormonok. Szalszát járnak az endorfinok, oxitocinok, szerotoninok a sejtjeidben.

De éppen úgy, mint ahogyan szépen lassan hunyt ki a szerelem lángja, múlik el itt is a megbabonázott állapot. Helyébe lép a megszokás. Mármint a régi szokás. Alátámasztva a kifogások kellő számú opciójával, amit persze el is hiszel. De a kifogások fajtáival majd legközelebb foglalkozom.

A szokások irányítanak

 

Nézzük meg a szokásrendszerünket. A szokások, a rutin, nem véletlenül alakulnak ki. Ha valamit kellően begyakoroltál, akkor nem kell rajta gondolkodnod. Ez tök jó, hiszen a gondolkodás energia. Nem pocsékolhatod arra, hogy mindenre odafigyelj. Ha ezt kellene tenned, akkor nem maradna szuflád új dolgok megtanulásához, probléma megoldáshoz. Kvázi, szükség van rájuk az életben maradáshoz.

 A szokásokat te alakítod ki

 

Például gyermekkorodban nem kávéztál. Most pedig hajnalok hajnalán az első utad a kávéfőzőhöz vezet. Életedet 95% -ban a tudatalatti irányítja. Csupán 5% – ban éled tudatosan a napjaid. Az örömmámort felváltja a szokás, amennyiben nem figyelsz, vagy ha nem tudod, hogy működsz. Nos, itt tudsz beleavatkozni. Itt tudod megállítani a visszazuhanást.

Hogyan legyél kitartó?

 

Kellékek.

A/4-es lapok + ceruza. Mivel tudod, hogy a szokásokat te alakítod ki, alakítsd ki az új szokást, ami leváltja a régit. Ehhez kell a tervezés, a stratégia. Heti rend, napirend, de a legjobb egy órarend, sőt fél óránkénti rend. Írd be, melyik nap hány órakor, mit tanulsz, gyakorolsz. A szemed, és a kezed ügyében legyen a listád.

Meddig tart, amíg az új szokás felülírja a régit?

 

Ezzel kapcsolatban van egy tévhit. 21-30 napról szól a fáma, de ez nem igaz. Legalább 60 nap kell, hogy megváltozz. És akkor nem hagyhatsz ki egyetlen betervezett feladatot sem. Ha ezt megteszed, kezdheted elölről a 60 napot.

A kitartás tanulható

 

Van egy nagyon jó hírem. Ne gondolkodj nagyban. Elég kis lépésekben újra írnod önmagad. Minden nap megtanulsz 5-7 szót. A szavakat szókártyára írod. Magaddal viszed, ahol üresjárat van, átpörgeted. Legalább egy tantárgy minden fejezetéből elmetérképet készítesz. Szóval ilyen könnyen betartható elemekkel írd át a szoftvert. A kitartás tanulható.

 

Ha elmúlik a szerelem, helyére kell, hogy lépjen az önfegyelem. Így születsz meg újra önmagad jobb kiadásában.

 

Teljes átalakulást szeretnél?

Gyere el a tanulás tréningjeimre és átadom a komplex, testet, lelket, szellemet átfogó módszert.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás